Diyanet İşleri Başkanlığınca COVID-19 önlemleri kapsamında 16 Mart 2020 tarihinden itibaren camilerde toplu ibadet ve faaliyetlere ara verilmesiyle tarihi bir sessizlik yaşayan camilerimiz, 29 Mayıs 2020 tarihinde kılınan cuma namazıyla yeniden cemaatine kavuşmuştur. Diyanet İşleri Başkanlığı, camilerde kılınmaya başlanan cuma namazı için alınması gereken tedbirlere ilişkin açıklamalar yapmıştır.

Cuma günü, müminlerin bayramıdır ve bu bayram, en güzel hâliyle camilerde, cemaatle kutlanmaktadır. Ezanlar, yediden yetmişe müminleri birlik ve beraberliğe çağırmaktadır. COVID-19 sebebiyle cemaat,10 hafta süreyle camilerin ibadete açılmasını hasretle beklemiştir. Artık; salgın hastalık sebebiyle kapalı olan camilerimizin kapıları, Aziz Milletimize açılmıştır. Bu büyük nimetin kıymeti bilinmelidir, bireysel sorumluluklar yerine getirilmelidir, tedbirlere hassasiyetle uyulmalıdır.

Tüm dünyada salgın hala devam etmektedir; yaz mevsimi ile birlikte seyahatler artmıştır. Tedbirlere uymak bir keyfiyet değil, bir mecburiyettir; her birey için insani bir görevdir. Bir zincirin en çürük halkası kadar sağlam olduğu gibi, bir virüs taşıyıcı da etrafındaki kişilileri riske ederek o topluluğun sağlığını bozabilmektedir.

Her yerde olduğu gibi camilerde de, kontrollü sosyal hayat kurallarına uyulmalıdır;  

-Hasta olan, öksüren, hapşıran namazını evde kılmalı,

-Camiye mutlaka maskeli gelinmeli,

-Camiye seccade ile gelinmeli,

-Seccadeler arasında fiziki mesafe olmalı,

-Ön saftan itibaren mesafeli saf tutulmalı,

-Cemaatin seccadesine basmadan ön taraflara ilerlenmeli,

-Camiye getirilen küçük çocuklar, mutlaka maskeli olmalı,

-Cami otoparklarında özellikle gölge yerlere araç park edilmemeli,

-Dışarıda güneşte namaz kılan yaşlı kişiler olduğundan hutbe süresine dikkat edilmeli,

-Namaz sonrası seccadeler başkalarını rahatsız etmeyecek şekilde katlanmalı,

-Namaz sonrası cemaat tokalaşmamalı,

-Kısa mesafeden, uzun sohbetler edilmemelidir.

Rabbim; bizleri kurallara uyanlardan, toplumsal sorumluluk bilincine sahip olanlardan eylesin; bir daha camileriniz cemaatsiz kalmasın; İnşallah,

Not: Bu yazının hazırlanmasında Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü kaynaklarından faydalanılmıştır.

-Toplumsal Farkındalık-