Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz, “Hackerlar, gündemi çok iyi takip ediyor. Gündemde hangi konu varsa ona göre başlık seçip hareket ediyorlar" dedi.

Koltuksuz, "Son dönemde ‘Seçim anketi’, ‘IŞİD 50 kişiyi öldürdü’ gibi merak uyandıran başlıklı kısaltılmış adresleri, özellikle sosyal medya ya da e-posta yoluyla paylaşıyorlar. Bunları tıklayan kişiler, hem sahte siteyi paylaşmış oluyor hem de kendi bilgisayarlarına zararlı yazılımları indirebiliyor. Hackerların saldırılarında, Cryptolocker denilen yazılım çok yaygın. Cryptolocker, sosyal medyada tıklanan ya da e-posta kutusuna gelen sahte seçim anketi, sahte telefon faturası görünümünde eklenti dosyalı bir e-posta ile bulaşıyor. Bilgisayardaki verileri şifreleyerek kullanılamaz hale getiriyor. Hackerlar, adeta şantaj yaparak şifreyi kaldırmak için fidye talep ediyor. Eğer istedikleri fidyeyi ödemezseniz tüm bilgilerinizi kaybediyorsunuz.” dedi.

Kaynağını bilmediğiniz linke tıklamayın
Bir bilgisayar kullanıcısının en çok dikkat etmesi gereken şeylerden birinin sosyal medya olduğunun altını çizen Doç. Dr. Koltuksuz, “Daha önce en çok karşılaşılan, yüksek rakamlı fatura görünümlü Cryptolocker saldırılarıydı. Sahte faturaları indirenler, bu tehlikeyle karşılaşıyordu ancak son dönemde sosyal medya platformları aracılığıyla gerçekleşen saldırılar yaygınlaştı. Örneğin Facebook sitesi, birçok karışık işlem yapabilmekte. Kullanıcı tarafından işlenebilen oyunlar ve uygulamalar, bilgisayardaki donanıma erişip bu işlemleri gerçekleştirebiliyor. Bu donanıma hakimiyet, beraberinde ciddi bir güvenlik açığı da getiriyor. Örneğin Facebook üzerinden, ‘Videoya bakın, yılan insanı bir lokmada yutuyor’, ‘IŞİD militanları 50 kişi öldürüyor’ gibi dikkat çekici paylaşımları izlemek için ortadaki sahte 'Oynat' butonuna basan kişiler, hem sahte uygulamayı paylaşmış oluyor hem de kendi bilgisayarlarına zararlı yazılımlar indirebiliyor. Aynı tehdit, Twitter’daki direkt mesajlardaki bilinmeyen linklere tıklandığında da geçerli. Özellikle kripto virüsleri, şu an trend olarak ciddi yollar katetti ve bu tarz uygulamalarla video gibi medyalardan yayılması için farklı teknikler deneniyor.” diye konuştu.

Benim başıma gelmez demeyin
Ahmet Koltuksuz, kritik verilerin her zaman yedeklenmesi ve işlem yapamayan bir harici veri kaynağında tutulmasının, fazladan bir masraf ve çaba gibi görünse de, “Benim başıma gelmez.” deyip birçok kritik dosyasını kaybeden, ciddi şantaj ücretleri ödeyen birçok kişi ve şirket bulunduğunu söyledi.

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre siber suçlarla mücadele alanında 2014 yılında yapılan operasyonlarda, 2 bin 788 şüpheli şahıs yakalandı.