Cem törenine  Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hulusi Yılmaz, NEVÜ Genel Sekreteri Nihat Çavuşoğlu, Adıyaman Üryan Hızır Ocağı Alevi Dedesi Ali Büyükşahin, akademisyenler, idari yöneticiler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. 

Tören öncesi bir konuşma yapan NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Yezid’in zulmüne yüreği ile yüreğindeki sevgi ile direnen insanlarla olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu ifade ederek, “Ehl-i Beyt muhabbetinin Anadolu’daki insanlarımızda bir toplumsal geleneğe dönüşmesini uzunca bir süredir deyim yerindeyse ötekileştirilmeye haksızlığa karşı sevgiyle direnmenin ne demek olduğunu bizlere öğreten bu geleneğin varlığı bizim için vazgeçilmezdir. 

Biz özellikle farklılıkların birlikte yaşaması, o farklılıkların kendi kültürünü koruyarak devam etmesinin insanın temel varoluş koşullarından birisi olduğunun farkındayız. Alevi-Bektaşi kültürü bugüne kadar dünyadaki diğer tüm örneklerinden farklı olarak, Hacı Bektaş Veli hazretlerinin de resmedildiği şekliyle, bir kolunda ceylan bir kolunda aslan iki tane farklılığı bir arada, bir kucakta yaşatma felsefi düşüncesini oluşturmuş büyük bir mutasavvıf, büyük bir Ehl-i Beyt hayranı ve Ehl-i Beyt’e yapılan haksızlığı, zulmü Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin efendilerimizin şehadetlerinden bugüne kadar onlara karşı duyduğumuz özlemi aktardıkları için kendilerine müteşekkirim” dedi. 

Enstitü Alevi-Bektaşi Kültürüne Büyük Katkılar Sağlayacak 

Rektör Bağlı Üniversitenin adının Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olması nedeniyle Türkiye’de ilk defa Hacı Bektaş Veli Araştırama ve Uygulama Enstitüsü kurulduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Bizler bu enstitü için gerekli atamaları yapıp gerekli girişimlerde bulunduk. Bu yıl ilk yüksek lisans öğrencilerimizi enstitümüz bünyesinde Türkiye’de ilk olarak aldık. Burada bu kültüre dair bir akademik çalışma yapılacak olmasını da çok önemsiyoruz. Önümüzdeki süreç içinde bu alanda doktora programı konusunda da çalışmalarımızı yürütüyoruz. Enstitümüzün Türkiye’deki Alevi-Bektaşi çalışmalarına çok büyük katkılar sağlayacağına inanıyoruz.” 

Adıyaman Alevi Dedesi Ali Büyükşahin ise, Ehl-i Beyt'in sevgisiyle Cem’e katılanlara teşekkür etti. Büyükşahin NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı’ya hem üniversite hem de enstitüsü bünyesinde Alevi-Bektaşi kültürüne verdiği destek ve katkılardan dolayı teşekkür ederek çalışmalarında başarılar dileyerek, “Bugüne kadar böyle bir etkinlik hiç olmadı. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi çatısı altında artık bu etkinliklere önem verilmektedir. Bu anlamda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi. 

Cem sonunda NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Adıyaman Alevi Dedesi Ali Büyükşahin’e günün anısına plaket takdiminde bulundu. 

Mersiyeler ve duaların okunduğu cem töreni sonrası konuklara lokma ikramı yapıldı.