Nevşehir Kapadokya bölgesinde peribacalarının bulunduğu yerde yıkım kararı verilen ve ilk etapta 15 yapı arasında bulunan, Göreme beldesi Esentepe mevkiinde ki bir iş yerinin yıkım kararına, önce iş yeri sahibi sonrasında da tüm Göremeli vatandaşlar ve yöre halkı büyük tepki gösterdi.

Edinilen bilgilere göre, Yaşanan gerginliğin ardından Nevşehir'in Göreme beldesinde toplanan vatandaşlar gece boyunca tepkilerini dile getirip bu konuda büyük mağduriyet yaşadıklarını iddia ederek, yıkım kararı alınan ve tesbit edilen yerleri kim inceledi ? Alınan yıkım karar neye göre, kimler tarafından, nasıl verildi? Burada bir yanlışlık var, maalesef "at izi it izine karıştı" diyerek yetkili birilerinin çıkıp kendilerine bu soruların cevabını vermesini istediler. 

Göreme'de vatandaşlar muhatap bulamıyoruz!

Gündüz saatlerinde başlayan yıkım çalışmaları neticesinde, büyük haksızlığa uğradıklarını ifade ederek gün boyu alınan karara büyük tepki gösteren yöre halkı; "Biz buranın yerlisiyiz ve bu topraktan, bu coğrafyadan, peribacalarından ekmeğimizi kazanıyoruz.

Burada yeni yapılan kaçak yapılar dahil, gerek Peribacalarının gerekse doğanın tahrip edilmesi ve yağmalanmasına önce biz karşıyız. İnsan kendi ekmek yediği yere ihanet eder mi? Bu hassasiyetle, bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonrada Kapadokya bölgemize, Görememize ve değerlerimize herkesten önce biz sahip çıktık ve çıkıyoruz. Ve bu konuda şimdiye kadar ısrarla istediğimiz ve talep ettiğimiz Kapadokya'da oluşturulacak 'Alan Yönetimi Başkanlığı' sisteminin acilen hayata geçirilmesini herhangi bir mağduriyet yaşanmaması adına istiyoruz. Hala hazırda yaşananların suçlusuda müsebbibide asla bizler değiliz.

Türkiye'mizin tanıtım yüzü, dünyaca ünlü Kapadokya bölgesindeki "kaçak yapılaşma" sorunlarını çözüme kavuşturmak, kurallara uygun yapılarla bölgenin turizm potansiyelini artırmak üzere, çalışmalalar yürütülmesini zaten önce bizler yöre halkı adına arzu ediyoruz Ama, hakkaniyetle, adil bir şekilde ve mağduriyet yaşatılmadan...

Mağduriyet Yaşıyoruz! -Yaşanılan haksızlık...

Ama, şu konunun altını önemle çiziyoruz; "Tamamen haksız ve anlamsız bir şekilde, ekmeğini yediğimiz yöremizde, bir takım sebeplerle, oldu bittiye getirilerek yaşatılan ve yaşatılacak mağduriyetlerinde tamamen karşısındayız. Biz bunları hak etmedik.

Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan'ın "Göreme, Kapadokya bölgesinde yaşanan mağduriyeti görmesini, sesimizi duymasını istiyoruz!"

Nevşehir Son günlerde ulusal basında Göreme kasabamızda ki yapılaşmalar ile ilgili yapılan haberler neticesinde oluşan yanlış algı buradaki halkın mağduriyeti ile sonuçlanmıştır.

Şu anda toplam 300 civarında yapının yıkım kararı alınmış ve ruhsatlı olup olmamasına bakılmaktadır. Üstelik imar barışı kanununa uygun olarak ödemeleri yapılıp Yapı kayıt belgeleri alınmış olan yapılarda yıkım kararına maruz kalmıştır. Birçok insanın ekmek teknesi olan iş yerlerinin bir gecede alınan bir karar ile yıkılması geri dönüşü mümkün olmayan bir mağduriyete uğratacaktır.

Önce Bizi Dinlesinler!

Ulusal medyada öç almak niyetiyle abartılarak lanse edilen ve yıkım kararı alınan bu 300 civarındaki Yapı sadece küçük esnafı ve yerel halkı hedef almaktadır. Eğer bu yıkım kararları gerçekten halkın ve Kapadokya'nın iyiliği için ise, neden zenginlerin ve büyük şirketlerin ruhsatsız ve imarsız binalarına göz yumulmaktadır?  

Hakikat için uzlaşı bekliyoruz...

Bunun gibi olan, Göreme'de ve çevre beldelerdeki binaların öncelikle değerlendirilmesini istiyoruz. Biz halka zaman verilmesini bu yöreyi bilen yerel halktan da üyeleri olan bir komisyon kurulmasını ve bu komisyonun yapacağı çalışmalar sonrasında karar verilmesini talep ediyoruz.

Adalete inanıyoruz...

Adaletin kestiği parmak acımaz ancak bir gecede alınan 300 yapının yıkım kararı ve bu kararın apar topar bir şekilde uygulamaya konulması maalesef adaletli bir yaklaşım olmayacaktır düşüncesindeyiz. Biz anadolu insanı olarak, hukuka, adalete ve yasalara son derece saygılıyız. Buradan devlet büyüklerimize, Sayın Kültür ve Turizm Bakanımıza ve özellikle de Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz; "Lütfen bu işi yerel halkı ve küçük esnafı mağdur etmeden ve de insanların rızkıyla oynamadan çözüme ulaşması için gereken adımları atmanızı bekliyoruz."

Halk nezdinde bu olayların müsebbipleri olanları ise Allaha havale ediyoruz.

Saygılarımızla...

Adalet İstiyoruz!

Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Durmaz'da konu hakkında yaptığı açıklamasında; "Kapadokya'da Göremenin kaderini Göremeliler belirler. Kasabımızda yapılan yanlışların geri dönüşümünü yaşıyoruz. Esnafımızın, arkadaşlarımızın dükkanları ekmek tekneleri bir anda oldu bitti ile yıkılamaz. Bu neyin nesi hak hukuk yokmu? Yapılan bir yanlış varsa Yargı mercii var bu ülkenin gider mahkemeye verir. Sonucuna her iki tarafta katlanır. Yazık şu halimize. Lütfen sağduyulu olalım kimseye ne hakaret edelim nede kaba kuvvet uygulayalım." ifadelerine yer verdi.

Vatandaşların şikayetleri Erdoğan'a iletildi...

Tüm bu gelişmelerin ardından, Nevşehir Belediye Başkan Adayı Rasim Arı, durumu Nevşehir'de bulunan AK Parti İstanbul Milletvekili Zafer Sırakaya'ya anlattığı ve mağduriyet konusunda vatandaşların şikayetlerini içeren bir mektubuda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iletmesi için teslim ettiğini, Sayın Sırakaya'nın da bu bilgi notunu kendilerine bizzat ileteceğini ifade etti.