Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil İbrahim Gürcan, dünyada insanların, “Onsuz yaşayamam” dediği sosyal medyanın dezavantajları konusunda uyarılarda bulundu ve sosyal medyada paylaşılan her türlü fotoğrafın, yazının bir yerlerde saklandığını ifade ederek, “Her şeyi sosyal medyada paylaşmak gerekmiyor” dedi.

Prof. Dr. Halil İbrahim Gürcan, sosyal medyanın bir dezavantajına dikkat çekerek, “Paylaşılan her şey sosyal medyanın ortamında bir yerlerde saklı kalıyor. Koyduğunuz her fotoğraf, yazdığınız her mesaj bir yerlerde saklı. Bu Türkiye`de değil ama Amerika`da, Kanada`da şurada burada belli database`lerde saklanıyor. Yani koyduğunuz bir fotoğraf 20 sene sonra sizin önünüze çıkabilir. Her şeyi sosyal medyada paylaşmak gerekmiyor” ifadelerini kullandı.

SELFIE`DEN SONRA YENİ AKIM: “WEALTHIE”
Sosyal medya kullanımında yeni bir hastalık boyutunun tartışılmaya başladığını anlatan Prof. Dr Gürcan, şöyle devam etti:
“Wealthie diye bir kavram ortaya çıktı. Bu da gösteriş meraklısı diyebileceğimiz bir kavram. Burada özellikle insanlar Facebook`ta gittiği lokanta, yediği yemek, yaz tatilinde kaldığı otel gibi böyle zenginlik göstergesi olabilecek bazı mesajları paylaşmaya başladılar. Bu da diğer insanlar üzerinde belli etkilerde bulunuyor. ”˜Ayşe`ler şuraya gitmiş, akşam şurada yemek yemiş` gibi hem bir özenti oluşturuyor hem de, 'Biz zenginiz, biz gidiyoruz' şeklinde bir hava oluşturuluyor. Selfie`den, öz çekimden sonra bir de böyle gösteriş meraklılığı durumu söz konusu olmaya başladı. Önümüzdeki dönemlerde buna ilişkin başka şeylerin de çıkacağını düşünüyorum.”

KADİR ÇETİN

ESKİŞEHİR