Genel Başkan Gazeteciler ile buluştu
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, Uçhisar’da ki Kaya Otel’de Belediye Başkanı Ali Karaaslan, Kapadokya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Koca ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya geldi.
Kolaylı, KAPİMED ile Kapadokya Gazeteciler Cemiyetinin güç birliği anlayışı ile birleşmesinden mutluluk duyduğunu belirtti.
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi, Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu ve BYEGM Basın Kartları Komisyonu Üyesi Mustafa Aslan ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Teşkilatlanmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir birlikte Nevşehir’e gelerek Uçhisar Belediye Başkanı Ali Karaaslan ile Kapadokya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Koca ve yönetim kurulu üyeleriyle buluştu.
 
"Güç birliği önemli"
Uçhisar Kaya Otel’de yapılan kahvaltılı toplantıda konuşan TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı Nevşehir'de 2 cemiyetin birleşmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi. Bu güç birliğini önemli olduğunu söyledi.
Anadolu’daki gazetecilerle bir araya gelerek hem basının sorunlarını yerinde tespit ettiklerini, hem de bilgilendirme ve değerlendirmeler yaptıklarını da ifade eden Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, “En büyük meslek ve çatı örgütü olarak en büyük sorunlarımızdan birisi gazetecilerimizin kimlik sorunu olmasıdır. Her gittiğimiz yerde karşımıza bu çıkıyor. Herkesin gazeteci olabildiği, isteyen herkesin fotoğraf makinesi aldığında gazetecilik yapabildiği bir dönemde yaşıyoruz. Biz herkesin kendi işini yapmasını istiyoruz. Bu sorunu aşmak için yasal düzenlemeler ne gerekiyorsa yapacağız. Bunun dışında da bir sürü sorunlar var. Bunları tek tek tartışıp ele alıyoruz.” dedi.
İnternet Medyasına resmi ilan verilmesiyle ilgili de değerlendirmede bulunan Kolaylı, “ İnternet sitelerine resmi ilan verilecekse bunun için ek kaynak oluşturulmalıdır. Mevcut havuzdan verilmeye kalkılırsa gazeteler çok zor durumda kalacaktır. Bunun için internet medyası için ek bir kaynak oluşturulmalıdır. Bunun takipçisi oluyoruz. Hazırlanan kanun teklifi Meclis’te bekliyor. Bunun çıkması ardından yönetmeliklerin oluşturulması gerekiyor. Bu bir süreci gerektiriyor” dedi.
Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi, Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu ve BYEGM Basın Kartları Komisyonu Üyesi Mustafa Aslan, yerel basınının, Türkiye’nin çok sesliliği ve yerel demokrasisinin işlerliği için vazgeçilmez değerde olduğunu vurguladı.
Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi, Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu ve BYEGM Basın Kartları Komisyonu Üyesi Mustafa Arslan, gazeteci meslektaşlarına çağrıda bulunarak, basın kartına müracaat etmelerini istedi.
Basın iş kolunda çalışan gazetecilerin basın kartı için müracaatta bulunmalarının son derece önemli olduğunu vurgulayan Arslan, “ 2014 yılında Sosyal Güvenlik Kanunu’nda yapılan değişiklikle birlikte yıpranma payı diye kamuoyunda anılan fiili hizmet zammından istifade edebilmeleri için mutlak suretle basın kartı sahibi olmaları gerekmektedir. Dolayısıyla meslektaşlarımızdan daha önce farklı gerekçelerle müracaat etmemiş olanları var ise mutlaka müracaat etsinler. Basın Kartı Komisyonu yasa gereği bir yılda üç kez toplanıyor. Özellikle komisyonun oluşumu ve Basın Kartları Yönetmeliğinde yapılan değişikliklerle birlikte meslektaşlarımıza bir takım imkanlar tanındı. Bunlardan en önemlisi de beş yıl meslekte çalıştığını ispat eden meslektaşlarımız beklemeye tabi olmadan doğrudan basın kartı alabilecekler. Böylece kendilerine tanınan sosyal haklar ve kimliklerin yanı sıra fiili hizmet zammından da yararlanma süreçleri başlatıldı” dedi.
Basın İlan Kurumu’nun, resmî ilânlarla, kamu kurum ve kuruluşlarına ait reklâmların, vasıfları Genel Kurul tarafından tespit edilen gazetelerde resmi ilanlara yayınlanmasına aracı olduğunu belirten Aslan, şubelerinin bulunmadığı yerlerde ise aynı esaslar dahilinde Valiliklerin aracılık ettiğini ifade etti.
Resmi ilanların gazetelere kurumlar tarafından yasalar gereği verilmek zorunda olduğunu kaydeden Aslan “Kamunun yerel idarecileri resmi ilanları yük olarak görmektedirler. Bu ilanlar asla ve asla yük değildir. Kanun koyucunun kendilerine görev olarak verdiği bir alandır ve bu görevin yerine getirilmesi gerekmektedir. Eğer bu görev yerine getirilmiyor kanunun mevzuatın arkasından dolandırılıyorsa görev kötüye kullanılıyor demektir. Bu nasıl oluyor ya ilanlar bölünmek suretiyle eşit değerlerin altına kalıp ilan yapmamak yada birleştirilmek suretiyle de çok sayıda ilan verilmesi gerektiği halde tek ilana dönüştürülüyor. Bunların her iki metodu da yerel basın açısından olumsuzluğa neden olmaktadır.” diye konuştu.
Yerel basınının, Türkiye’nin çok sesliliği ve yerel demokrasisinin işlerliği için vazgeçilmez değerde olduğunu vurgulayan Aslan “Yerel basın, kamu görevi yürütmektedir. Bundan aldığı güç ve hakla, Türkiye'nin çok sesliliği, çok renkliliği ve yerel demokrasisinin işlerliği için vazgeçilmez değerdedir. Haber verme işlevinin yanı sıra denetim ve eğitim işlevini de yerine getirmektedir” dedi.
İletişim öğrencilerini mesleğe hazırlayacak önemli bir proje hazırladıklarını da belirten Aslan “ Proje, iletişim fakültesi öğrencilerinin okuldaki son yıllarını Anadolu'da bulunan gazete, televizyon, radyo ve KOBİ'lerde staj yaparak geçirmelerini, sigortalarının ve ücretlerinin kamu tarafından karşılanmasını içeriyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, istihdamı artırma paketi çerçevesinde bu proje üzerinde çalışıyor. Proje uygulandığında iletişim fakültelerinin tercih edilirliği artacak. Öğrencilerin iş bulmaları kolaylaşacaktır. Yerel gazete ve televizyonlarda yetişmiş elemanlarla çalışma imkanı bulacaklar” şeklinde konuştu.
 
Özdemir bilgilendirdi
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Teşkilatlanmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir ise Nevşehir’de görev yapan basın mensuplarına Türkiye Gazeteciler Konfederasyonun yapısı ile ilgili bilgi aktardı. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonunun 7 bölgede 8 federasyonundan oluştuğunu ifade eden Özdemir, Türkiye’nin en büyük basın çatı kuruluşu olduklarını vurguladı.
Kapadokya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Koca ise, ülkemizin en önemli kültür turizmi yerlerinden Kapadokya’da misafirlerini ağırlamaktan dolayı mutluluk duyduklarını belirterek, önümüzdeki aylarda Başkanlar Konseyi toplantısına ev sahipliği yapmak istediklerini söyledi.
Toplantının ardından Uçhisar Belediye Başkanı Ali Karaaslan tarafından Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi, Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu ve BYEGM Basın Kartları Komisyonu Üyesi Mustafa Aslan ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Teşkilatlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir’e çini tabak hediye edildi.