Kış lastiği uygulaması her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Aralık tarihi itibariyle başladı. Uygulama 1 Nisan tarihine kadar devam edecek

Kış lastiği takma uygulaması, şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için bugün başladı. Kurala uymayan araçların işletmecilerine 602 lira ceza uygulanacak.

Kış lastiği takmayan sürücülerin yola devam etmesi yasaklandı.Ayrıca takmamanın maddi cezası da bulunduğu gibi, birçok riski de beraberinde getiriyor.Peki, kış lastiği takmamanın cezası, takmanın avantajları neler?

Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçların kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık'ta başlayacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2012'de yürürlüğe giren "Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik"e göre, kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği takılmamış araçların yola devam etmelerine izin verilmeyeceği belirtiliyordu. 
Alınan karar doğrulturusunda kurala uymayan araçlar için her yıl 519 liralık ceza uygulanması uygulanır. 1 Aralık tarihinde takılan kış lastiklerini de 1 Nisan tarihinde çıkarmanız gerekiyor. Hava durumuna bağlı olarak bu tarih Bakanlık tarafından uzatılabilir. Kış lastiği kullanmayanlar için para cezasının  yanı sıra ceza puanı yaptırımı da uygulanıyor.

Lassa - Civelek Otomotiv İşletmecisi Ercan Civelek kış lastiği uygulaması hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Kış lastiği kullanımına sadece ticari araç değil tüm sürücülerin özen göstermesi gerekir. Kış lastiği özel sırt karışımı ve tasarımı etkisiyle kış koşullarında daha fazla yol tutuşu ve daha kısa fren mesafesi sağlar.

Kış lastiği kış koşullarında; sizin, sevdiklerinizin ve trafikteki tüm araçların güvenle işinize, evinize gitmenizi sağlar. Kış lastiğinin trafiğe çıkan tüm sürücüler tarafından yaygın kullanımı; kış aylarında tehlikeli ve çekilmeyecek hale gelen trafik çilesini de büyük ölçüde azaltacak ve trafiğin daha güvenli ve akıcı olmasına katkı sağlayacaktır. Kış lastiği takma zorunluluğu ticari araçlar için geçerli. Ancak, TÜİK 2015 Ağustos verilerine göre trafiğe kayıtlı 19.6 milyon araç var. Bu araçların çoğu, altındaki milyonlarca lastik ile yaz-kış, kar-çamur demeden karayollarımızda dolaşıyor. Kış koşullarında akıcı ve güvenli bir trafik için zorunluluk kapsamında olmasalar da binek araçlar dahil bütün sürücüler bu uygulamaya hassasiyet göstermeli. Hiç unutulmamalı ki, lastik; bir araçta bizi hayata bağlayan en önemli parçalardan biridir. Doğru olmayan lastik seçimi ve kullanımı trafik kazalarına yol açabilir; sizin ve sevdiklerinizin yaşamını tehlikeye atabilir. Doğru lastik araca ve mevsime uygun lastiktir. Doğru lastik güvenli sürüşün baş şartıdır. Kışın lastiği kış lastiğidir; kış koşullarında hayat kurtarır” dedi.