Herkesin bildiği gibi, milletvekili kesin aday sıralaması çoktan belli oldu. Kimlerin  sıralamada olup olmayacağı belirsizliği de ortadan kalktı. Adaylarımız, bu aşamadan sonra seçmenin gönlünü kazanıp parlamento üyesi olmanın çabası içerisinde olacaklar.

Hepsinin kendine özgü olumlu yönleri sıralanıyor. Mesela; 
Dürüsttür, insanları sever, çalışkandır, okumuştur, beyefendidir, hanımefendidir, kırıcı değildir, partiye gönül vermiştir, önemli mevkilerde bulunmuştur, bu toprakların evladıdır v.s devam edip gidiyor. Elbette benzer sıralamaların her biri, yarışı kazanmada önemli vasıflardır. Hepsinin bu vasıflarda olduklarını varsayarak başarılı olmalarını dileriz.

Fakat, önemli bir durum daha var: Adayların, başka yönleri ile de kendilerini ortaya koymaları gerekebilir. Her siyasi partinin genel hatlarıyla düşünceleri belli olsa da; seçmenler genel konulardaki fikirlerini de görmek isteyebilir. Kaldı ki, günümüz şartlarında adaylar için imkanlar alabildiğince çoktur. Mesela yazılı ve sanal yayın organları, sosyal medya, web siteleri gibi imkanlar dakikalar içerisinde bütün seçmenlere ulaşma imkanı sunabilir. Buna “Rıza Mühendisliği Metodu” adı veriliyor. Bu imkanlar çerçevesinde adaylarımız en azından;

-Kapadokya bölgesinin geleceği hakkında düşüncelerini.

-Eğitim sistemi, sağlık sistemi, tarım sistemi gibi konularda düşüncelerini,

-Türkiye ekonomisi, küreselleşme, işsizlik, nüfus gibi konularda düşüncelerini

-Mesela Türkiye’nin Avrupa Birliği adaylığı sürecindeki düşüncelerini,

-Mesela Türkiye’nin Ortadoğu ilişkileri üzerine düşüncelerini,

-Mesela, başkanlık sistem, parlamenter sistem gibi konulardaki  düşüncelerini de öne çıkarsalar hiç fena olmaz.

Tabi ki, bunlar gibi benzer konular genel ve çok boyutludur. Pratikte oy toplamada yerel unsurların daha ağır bastığı da bilinen gerçektir. Fakat işin bir de teorik boyutu vardır. Şöyle ki; Türk parlamenter sisteminde milletvekilleri il kontenjanından seçilse de; seçildiği bölgeyi veya kendisini seçenleri değil, bütün Türk milletini temsil eder. Dolayısıyla, adaylarımız zaman zaman genel konulara da giriş yapsalar nasıl olur ki? Hem genel konular bile olsa, seçmeni etkileyen yan unsur olduğunu unutmamak gerekir.