Nevşehir'in Avanos ilçesi Kızılırmak nehrinde bolca görülen ve kerevit olarak değerlendirilen canlı türü hakkında Prof. Dr. Erdoğan ÇİÇEK yaptığı açıklamada bu canlı türünün kerevit  olmadığını, Gammarus olduğunu söyleyerek insan sağlığı içinde hiçbir tehdit oluşturmadığını açıkladı.

Kızılırmak’ta şaşırtan kerevit bolluğu tedirgin etti haberine ilişkin bilimsel değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Erdoğan ÇİÇEK, şu açıklamalarda bulundu.

Çiçek: Bahse konu videodaki canlı Gammarus adı verilen Eklem bacaklılar (Arthropoda), grubuna dahil Kabuklular (Crustacea) bir omurgasız su canlısıdır. Ülkemiz sularında doğal olarak dağılım göstermekte olup tanımlanmış 70 türü bulunmaktadır.

Akarsu yavaş akışlı veya durgun bölümlerinde, zemindeki taşlar kayalar ve bitkili alanlarda bulunurlar. Özellikler koşulların uygun olduğu bölgelerde ve ilkbahar/yaz aylarında bol miktarda bulunurlar. Bu canlılar akarsu zeminlerindeki canlılarla beslendiklerinden sucul ekosistem açısından önemli bir işleve sahiptirler. Ayrıca yırtıcı balıklar ve pek çok su kuşunun başlıca besinlerini oluşturmaları bakımından da büyük önem taşırlar. Haberlerde belirtildiği gibi bu canlı kerevit değildir. Bu canlıların gözlemlenmesi veya bol miktarda bulunmaları sucul ekosistem ya da insan sağlığı açısından herhangi bir tehdit oluşturmaz. Kızılırmak su seviyesindeki düşüş nedeniyle kıyıdan uzaklaşmak için bir hareket söz konusu olmuştur. Söz konusu türün teşhisi istenirse araziden örnek alınması halinde tür teşhisini de yapılabilirim. Bu konuda doktora yapan bir öğrencim de bulunmaktadır.