Tourism Today’in Instagram üzerinden gerçekleştirdiği Tourism Today Talks Live’in bugünkü konuğu Yakup Dinler oldu. TÜROFED Başkan Yardımcısı ve KAPTİD Başkanı Yakup Dinler, Tourism Today Genel Yayın Yönetmeni Haluk Özsevim’in sorularını yanıtladı.

Yakup Dinler’in açıklamalarından satır başları şöyle:

-  Kapadokya için 2019 çok iyi geçmişti. Thomas Cook’un iflasından etkilenmedik. Kapadokya'da kimse de 2019’dan şikayet edemez. 2019 bizim altın yılımızdı ve 2020 yılı da pırlanta yılımız olur diyorduk. 2019’a iyi bir şekilde hazırlandık ve Ocak ve Şubat aylarını da çok iyi geçirdik. Ama Mart ayı ile düşüşe geçtik ve şu an kapalıyız.

- Çin’deki virüsün bizi bu kadar etkileyeceğini düşünmüyordum. En fazla Çin pazarını kaybederiz diyordum. Bakan Ersoy bile “Çin bizi etkilemez” diyordu.

- Ben en iyi senaryo ile sezonun Eylül ayında başlayacağını düşünüyorum. Çünkü bu noktada biraz karamsarım ve ışığı göremiyorum. Trump bile ışığı gördüm Çin bize yardım etsin diyor. Ayrıca Çin’in açıkladığı rakamlara da inanmıyorum. İtalya, İspanya ve Fransa’da her gün bin kişi ölürken Çin’in açıkladığı rakamlar inandırıcı değil.

- Biraz karamsarım ama birçok kriz yaşadık ve bu krizi de atlatacağımızı düşünüyorum.

- Biz oteller olarak iş yapıyorsak bunda aslan payı turizm emekçilerinindir. Gönül isterdi ki bütün çalışanlarımız işine devam etsin. Ama şu an oteller kapalı. Ürgüp’teki 5 yıldızlı otelimiz hiçbir krizde kapanmamıştı. Ama bu sefer kapatmak zorunda kaldık. 400’e yakın çalışanımız var ve bu insanları nasıl mağdur etmeyiz diye çok düşündük. Ancak çalışanlarımızın bir kısmı ile yollarımızı ayırdık ama bu oran yüzde 10’u bulmaz. Burada mağduriyet çift taraflı. Bizim de hayatta kalmamız lazım. Çünkü kriz dönemi sona erince insanlara tekrar iş olanağı sunmamız lazım.

- Bankalar turizmcilere destek çıkacak deniyordu ama devlet bankaları harici bankaların çoğu destek olmuyor. Destek var ama ciddi faizler ödemek zorunda kalıyoruz. Şimdi de KGF limitlerinin bittiği söyleniyor.

- Ben 5 yıldır KAPTİD başkanıyım. Bir yılım kaldı. Bazen insanlar niye bu işi yapıyorsun diye soruyor. STK’lar olarak bu iş için ciddi zaman ve emek harcıyoruz. Her STK’nın kendine özgü güçlü yanları var. TÜROFED çatısı altındaki dernek ve birlikler bir araya gelerek sıkıntıları ve yapılması gerekenleri dile getiriyor. Sonra da bu talepleri yukarıya taşıyoruz. Konaklama, turizm sektörünün en önemli koludur ve bunu yaşatmaya çalışıyoruz. STK’lar vakit kaybı olarak görülüyor ama öyle değil. Biz kendi yaşantımızdan ödün vererek ülkemiz için çalışıyoruz.

- Virüs sonrasında artık bir şeyler değişecek. Ama ne değişecek? Sosyal mesafe artık lugatımıza girdi. Büyük otellerden küçük otellere ciddi bir kayma yaşanacak. Çünkü insanlar kaygılı. Kalabalık ortamlar kaygı yaratmaya devam edecek. Virüs sonrasında ciddi bir trend değişikliği olacak ama sonrasında her şey normale dönecektir.

- İç pazar, turizmi ayakta tutan pazarlardan biridir. 2016 yılında bunu bir kez daha gördük. Kapadokya, Türkiye'nin tam ortasında yer alan bir bölge. Bu nedenle bizim için iç pazar daha da büyük önem taşıyor. Bu kriz sonrasında ciddi bir iç pazar hareketliliği olacak.

- Virüs sonrasında ciddi bir toparlanma sürecine gireriz ve hızla toparlanırız diye düşünüyorum. Şu anki süreçte güçlü olmaya çalışacağız. Güçsüzlere de sahip çıkmalıyız. 

KaynakTourism Today