Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Durmaz ev sahipliğinde oluşturulan kriz ekibi tarafından Göreme'nin bugünkü durumu ve esnaf olarak yaşadıkları sıkıntıların aktarıldığı kahvaltılı basın toplantısı düzenlendi.

Kapadokya’da peribacalarının yanına yapılmış yapılara yönelik yıkım kararı alınmasının ardından Göreme’de bulunan sivil toplum kuruluşları ortak bir basın açıklaması yaptı. 

Göreme ve Göreme halkını karalamak kimsenin haddine değil...

Durmaz burada yaptığı açıklamasında, "Son günlerde büyük bir üzüntü ile karşıladığımız Göreme’nin Dünya Turizminde olan yeri unutularak Yöre halkını , yerel yönetimini, esnaflarımızı karalayan aslı astarı olmayan abartılı haberlerle aleyhimizde bir propaganda başlamıştır. Göreme kasabamızda ki yapılaşmalar ile ilgili yapılan haberler neticesinde oluşan yanlış algı buradaki halkın mağduriyeti ile sonuçlanmıştır.

Yıkımlar mağduriyet yaşatmasın...

Türkiye'mizin tanıtım yüzü, dünyaca ünlü Kapadokya bölgesindeki "kaçak yapılaşma" sorunlarını çözüme kavuşturmak, kurallara uygun yapılarla bölgenin turizm potansiyelini artırmak üzere, çalışmalalar yürütülmesini zaten önce bizler yöre halkı adına arzu ediyoruz Ama, hakkaniyetle, adil bir şekilde ve mağduriyet yaşatılmadan...

Göreme'ye biz sahip çıkıyoruz... 

Sadece Bölgemize has değil Türkiye genelinde uygulanan İmar Barışı yasasının tam anlaşılamamış olmasının ve bazı usule aykırı yapıların tüm bölgeye maal edilmesi kabul edilemez. Göreme bizlerin gözbebeği, yavrusu ve tutkusudur. Bazı yanlış uygulamalardan dolayı Göreme isminin ve yöre halkımızın karalanmasına asla müsaade edemeyiz ve etmeyeceğiz. Bizler yöremizin önemin farkındayız. Doğal güzelliklerimizi koruyacağımıza, yapılan uygunsuz yapıları kimseyi incitmeden düzelteceğimize ve takipçisi olacacağımıza kamuoyu önünde söz veriyoruz" dedi.

Sivil toplum kuruluşları adına konuşan Aynur Dağyüksel'de yaptığı açıklamada şunları söyledi;

Göreme Kasabamızda Turizmin başlangıcı 1970 yıllardır. Yöre halkı o zamanlarda ev pansiyonculuğu ile Turizme başlamış Göreme’ye gelen daha çok yabancı misafirleri evlerinin odalarında ağırlamışlardır.

1980 ila 1990 yıllarda da turizm hareketlenmiş, yöre halkı 2000-3000 yıllık kayalardan yapılmış ambar, samanlık, ahırlarını restore ederek artan talebe cevap vermeye çalışmıştır.

Yöremizde bulunan Turizm Geliştirme Koop., Belediyemiz, Derneklerimiz , Kasabamız Turizminin tanıtımını yöre halkı ile birlikte yapmışlardır. Kendi Dinamikleriyle ,dışarıdan bir destek almadan bugüne taşımışlardır.

1990 ‘lıyıllardan sonra ise Turizm Göreme’de canlanmış artan talebe cevap verebilmek için yöre halkı 70’li yıllardan beri edinmiş olduğu tecrübelerle ev pansiyonculuğunu daha profosyönel yapmak için evlerini otel ve pansiyona dönüştürmüş, kaliteyi artırmış, memnuniyeti artırmış, Türkiye ekonomisine vergisinden, istihdamına her alanda önemli katkılar yaparak, Dünya Turizm platformlarında Göreme’yi bir dünya markasına taşımıştır.

Göreme ve yöre halkının karalanmasına müsaade edemeyiz! 

Kasabamız nüfusu yaklaşık 2.500 olmasına rağmen günde 10.000 ‘i aşkın yerli ve yabancı misafiriağırlamaktadır. Bu talebe cevap verebilmek tabiki beraberinde bazı sıkıntılar getirmiştir. Bu sıkıntıları bilinçli esnaflarımız, Sivil toplum kuruşu olan Göreme Turizm Geliştirme kooperatifi ve Belediyemiz ile birlikte paralel çalışmalarımız sayesinde aşacağımız gayet açıktır. Göreme’yi tanıyan bizleriz.

Son günlerde büyük bir üzüntü ile karşıladığımız Göreme’nin Dünya Turizminde olan yeri unutularak Yöre halkını , yerel yönetimini, esnaflarımızı karalayan aslı astarı olmayan abartılı haberlerle aleyhimizde bir propaganda başlamıştır.

Sadece Bölgemize has değil Türkiye genelinde uygulanan İmar Barışı yasasının tam anlaşılamamış olmasının ve bazı usule aykırı yapıların tüm bölgeye maal edilmesidir. Bu kabul edilemez…

Göreme’nin Kapadokya bölgesinde gözde oluşu ve halen yükselmekte olması bazı çevreler tarafından hazmedilememektedir. Bunun farkındayız.

Oysa bizler Göreme’li olarak Turizmin Gelişmesine destek olabilecek herkese kucak açmışız. Bu hazımsızlıklar ve karalamalar abartılı ve yersizdir. Zira Göreme bizlerin gözbebeği , yavrusu ve tutkusudur…

Bazı yanlış uygulamalardan dolayı Göreme isminin ve yöre halkımızın karalanmasına asla müsaade edemeyiz ve etmeyeceğiz.

Bizler hukuk devleti olan TC Kanun ve maddelerine bağlı, Devletine saygılı bir milletin parçasıyız.

İlerleyen zamanlarda, Kapadokya Bölgesi için hazırlanan, Alan Yönetimi yasası ile ; içerisinde yöre halkının da bulunacağı Belediye ve Sivil toplum kuruluşlarımız ile bir komisyon oluşturulacak gerekli düzenlemeler ve takiplerle çarpık yapılaşmanın önüne geçileceği uygun olacaktır.

Bizler yöremizin önemin farkındayız … Doğal güzelliklerimizi koruyacağımıza ,yapılan uygunsuz yapıları kimseyi incitmeden düzelteceğimize ve takipçisi olacacağımıza kamuoyu önünde söz veriyoruz .Ayrıca  bu hassasiyetimize saygı duyulmasını önemle arz ediyoruz.