Çanakkale Zaferi’nde Nevşehirliler de Vardı... Peki, Çanakkale Savaşında Nevşehir kaç şehit verdi ?

Çanakkale'ye 490.000’e yakın askerle gelen işgalci kuvvetler, 300.000’den fazla kayıp verdi. Buna karşılık Osmanlı tarafının 315.000 askerinin 250.000 tanesi ana yurdunu korurken şehit oldu. O tarihe kadar eşi görülmemiş bir cephe olan Çanakkale'de, toplamda yarım milyondan fazla genç hayatını kaybetti.

1915 yılında mektepler mezun vermedi, kimse evlenmedi, kimse kendini düşünemedi. Bütün dünya birbirine karşı savaşıyordu ve bu savaşta herkese ihtiyaç vardı. Bunun en büyük örneklerinden birisi ise Tıbbiye’nin 1915 yılında eğitimine 1 yıllık ara vermesidir. Genç yaşlı dinlemeden insanlar savaşa giderken, 1915 senesinde hayat resmen durmuştu. Çanakkale, Türk ulusunun bağımsızlık ve hürriyetinin simgesi olmuştur. Her siperde ayrı destan yazan askerlerimiz, bu zaferin sonunda ‘Çanakkale Geçilmez!’ sözünü tarihe yazdırmıştır. Gazi Mustafa Kemal'in komutasındaki Türk ordusu, canı pahasına savaşmış ve destan yazmıştır. 

Nevşehir'in Yiğitleride Çanakkale'de... 

Asım’ın Nesli çocuk, genç, yaşlı, kadın demeden vatan savunması için koştu Çanakkale’ye. Vatan savunmasına Nevşehir de kayıtsız kalmadı. Vatan için, namus için, bayrak için koştu. Nevşehir Çanakkale’ye. Çanakkale’de tam 524 Nevşehirli vatan evladı toprağa düştü, şehadet şerbeti içerek ‘Ölümsüzler’e karıştı.

Nevşehir‘in Çanakkale savaşında verdiği en genç şehit ise Nevşehir Merkez Nüfusuna kayıtlı Necip oğlu Mehmet olarak gözümüze çarpıyor. Aslan parçamız Ekrem henüz 12 yaşındayken şehit düşmüş.

Vatan uğruna 524 Nevşehirli Çanakkale’de şehit düştü‏ .  

www.fibhaber.com olarak Bu haberimizle Nevşehirli ‘Ölümsüzler’imizin adını yeniden yaşatarak yeni neslimize öğretmek ve Çanakkale Zaferi’ne, adını tarihin sayfalarına altın harflerle yazdıran ecdadımızı genç nesillerimizin zihnine kazımak istedik.

Bu duygu ve düşüncelerle, Çanakkale’de sonsuzluğa yürüyen ‘Ölümsüzler’ başta olmak üzere bu vatan, bu bayrak için şehit düşmüş bütün canlarımızın aziz ruhları önünde saygıyla eğiliyoruz. Ruhları şad, mekanları cennet olsun!”

İşte Çanakkale'de Şehit olan Nevşehirli Şehitlerimizin isimleri
Çanakkale’ye vatan savunması için giderek ‘Ölümsüzler’e karışan, Nevşehirli 524 Çanakkale şehidi:


Nevşehir Merkez 82 Şehit
Acıgöl 21 Şehit
Avanos 112 Şehit
Derinkuyu 13 Şehit
Gülşehir 65 Şehit
Hacıbektaş 33 Şehit
Kozaklı 9 Şehit
Ürgüp 205 Şehit

Göğüsünü siper etmek için Çanakkale'den gelen çağrıya hiç bir şeyi düşünmeden koşan ve Şehit düşen Nevşehirli Dedelerimizin Listesi Aşağıda yer almaktadır.

İşte Çanakkale savaşında hayatlarını veren şehitlerimizin tam listesi. (Aşağıdaki kırmızı renkli Nevşehir yazısını tıklayınız!)

Nevşehir

Allahım, Milletimizi, ordumuzu, yurdumuzu, ebediyen payidar eyle. Allah’ım, izzetimizi, şerefimizi, onurumuzu, harim-i ismetimizi çiğnetme Allah’ım. Mabetlerimizin göğsüne namahrem eli değdirtme Allah’ım. Ezanlarımızı dindirtme, şanlı bayrağımızı indirtme Allah’ım.


İŞTE MEMLEKETİN TAPUSU
Hangi il kaç şehit verdi?