Nevşehir'in merkez ilçeye bağlı Nar beldesinde yetiştirilen, ince kabuğu ve lezzeti ile aranan bir marka haline gelen cevizin hasadına başlandı.

Yüzlerce çeşit Ceviz'i ile ünlü Nar Kasabasın'da hasatla birlikte yaş cevizler tezgahlarda yerini almaya başladı. Yağ oranı yüksek olması sebebiyle büyük talep gören Nar cevizinin beldede yüzlerce çeşit türü bulunduğu ayrıca Nar vadisinden Sulusaray beldesine kadar uzanan arazide irili ufaklı yaklaşık 30 bine yakın ceviz ağacı olduğu ifade ediliyor.

Bu sene Ceviz üreticilerinin yüzü gülüyor.

Don ve dolu afetleri nedeniyle önceki yıllarda çok az verim veren ceviz ağaçlarımızda bu yıl rekoltenin yüksek olmasını bekleyen üreticilerimiz halen hasada devam ediyor.

Yaş cevizlerinin tamamına yakını ise Nevşehir iç piyasasında tüketildiği ifade ediliyor. Yaş cevizin kilosu bu sene 20 bin TL civarında, kalitesine göre alıcı  buluyor.

Öte yandan Eski Nar Belediye Başkanı Ali Erdoğmuş'un iki sene önce diktiği 4 yaşındaki ceviz ağaçlarının verim ve kalitesi bölgedeki çiftçilerin aşılama (cinsleştirme açısından) kaynağı oluyor.

Nar beldesi sınırları içerisnde bulunan yol kenarlarında dünyanın en kaliteli cevizi olarak bilinen Fernor ve Chandler türü yaklaşık bine yakın ceviz ağacı üreticilerin dikkatlerini çekiyor.

İşte Nar Cevizi'nin mucizevi faydası...

Öte yandan Nevşehir Nar beldesinde üretilen kuru Cevizi bir gece suda bekletip içerseniz... O hastalığa derman oluyor...Duyduklarınıza İnanamayacaksınız...

Cevizin hem kendisi, hem de suyu oldukça faydalı…

Protein Zengini
Bol yağlı bir yemiş olan ceviz, yüksek oranda protein içerir. Annelerin ders çalışan çocuklarına, beyne benzediği için ceviz yerdirmek istemesi boşuna değildir! Ceviz suyu da içerdiği yüksek protein sayesinde sizi bu anlamda besler. Hücre yenilenmesinde etkin rol oynayan proteini, bu şekilde elde edebilirsiniz.

Kolestrol Düzenleyici
Ceviz suyunun faydaları arasında kolesterolu düzenleyici etkisi de yer alıyor. Halihazırda yüksek kötü kolestrol sahip olan insanların ceviz suyu tüketmesi, bu kötü kolesterolun düzenlenmesinde etkilidir.

Damar Sağlığına Faydalı
Yaşla birlikte artan sorunlardan bir tanesi de damar sağlığı,.. Damar sağlığına dikkat ederken özellike beslenme düzeninde değişiklikler yapmak da önemli. Çünkü yediklerimiz kana karışıyor, ve sağlıksız yağlar özellikle damarlarda sertleşme ve tıkanmaya neden oluyor. Mucizevi ceviz suyunun faydaları içerisinde damar sağlığına iyi gelmesi de yer alıyor. Düzenli tüketilmesi kalp ile damarlar ve dolaşım sistemine iyi geliyor.

Kolay Sindirime Yardımcı
Ceviz suyunun faydaları, sindirim sistemi üzerinde de kendini etkili bir şekilde gösteriyor.  Cevizi kuruyemişler arasında özel bir yere koyan önemli bir özelliği, içerdiği Omega-3 asitleridir. Omega-3 asitlerinin faydaları saymakla bitmiyor. Bunlardan bir tanesi de sindirim sistemi üzeride. Ceviz suyu tüketmenin de bu şekilde sindirimi kolaylaştırıcı bir etkisi olduğu düşünülüyor. Bu sayede kabızlık problemi yaşayan kişilerin tuvalete kolayca çıkmasına da yardımcı olmuş oluyor. Karınlar düz, keyifler yerinde!

Beyne Çok Faydalı!

Minik minik kıvrımları ile beyne benzeyen Ceviz; E vitamini, folat, melatonin, Omega-3 yağları ve antioksidanlar dahil olmak üzere bir dizi nöroprotektif bileşik içermektedir. Araştırmalar ceviz tüketiminin, bu maddeler nedeni ile beyne fayda sağladığını gösteriyor. Bu faydalar özellikle genç erişkinlerde çıkarımsal muhakemenin arttırılması şekilde kendisini gösteriyor. Kısacası sınavlarda başarı için ceviz suyuna şans verebilirsiniz.

Kilo Kontrolünde Etkili
Sabahları içilen bir bardak ceviz suyunun faydaları arasında kilo kontrolü üzerinde olumlu etkileri de yer alıyor. Ceviz suyu sizi gün boyunca tok tutmaya yardımcı oluyor Bu nedenle güne bu şekilde başladığınızda çok daha az acıkıyorsunuz. Üstelik ceviz suyu sindirimi de kolaylaştırıyor. Bu şekilde şişkinlik de yaşamadığınız için kendiniz hafif hissediyorsunuz.

Üreme Sağlığına Etkileri
Sıradan ve sağlıklı bir diyet tüketen erkekler arasında yapılan bir araştırma, bu beslenme düzenine ceviz veya ceviz suyu ilave etmenin, canlılık, hareketlilik ve morfoloji dahil olmak üzere sperm kalitesini önemli ölçüde arttırdığını ortaya koymuştur.

Yeni Annelerin Destekçisi
Bebek emziren annelerin en büyük şikayetlerinden bir tanesi emzirme sürecinin onları güçsüz düşürmesi. Annelerin hem daha güçlü olmaları, hem de sağlıklı süt elde edebilmeleri için ceviz suyu içmeleri faydalı olacaktır. Ceviz suyunun verdiği enerjinin yanısıra bir de protein değeri var. Bol bol protein tüketmek, doğum sonrası bedenin toparlanmasında da etkili olan bir faktördür.

Sağlıklı Bir Cilt İçin…
Bu mucize ceviz suyu iksiri, bedendeki serbest radikalleri düzenleyerek yaşlılık belirtilerini azaltır. Hücre yenilenmesine yardımcı olan ceviz suyunun faydaları arasında size sağlıklı bir cilt ve parlak saçlar kazandırmak da var!

Şeker Hastalarının Dostu
Ceviz suyunun faydaları arasında, şeker hastalarına yardımcı olması da yer alıyor. Bu yardım, özellikle Tip II Diyabet ile yaşamak zorunda olan kişiler için önemli. Düzenli olarak ceviz suyu tüketilmesi halinde. Tip II Diyabet türüne sahip olan kişilerin metabolik parametrelerinin iyileştiği gözlemlenmiştir. Bu durum özellikle de aşırı kilolu yetişkinler için önemli… İnsülin seviyesi üzerinde gösterdiği olumlu etkiler sayesinde ceviz suyu, bu hastalıkla yaşayanların en büyük yardımcılarından bir tanesi!

ÇEVİZ ÇIRPMA- Sami Dede
FOTO : Erkan Taşçı -