Nevşehir'de son günlerde okul çıkışı kavga eden öğrencilerin haberleri merkezimize ulaşmaya başladı. Neyseki, Nevşehir polisimiz öğrencilerin evlerinden okullarına güvenli bir şekilde gidip gelebilmeleri için mücadele veriyor.

Ve Nevşehir'de Okul önlerindeki görevlilerimiz görev başında an itibariyle asayiş berkemal.

Nevşehir'de, 10-15 kişilik lise öğrencisi grubu, okul çıkışı tekme-tokat kavga etti. Çıkan kavganın büyümesi üzerine olay yerine Polis çağrıldı.

Meteriste, Nevşehir Lisesi yakınlarında lise öğrencisi 10-15 kişilik grup, okul çıkışında bilinmeyen nedenle tartışma başladı ve tartışmanın büyümesi üzerine öğrenciler kemerlerini çıkarıp tekme-tokat birbiriyle kavga etti.

Nevşehir Necdet Ersan Parkı önünde iki grup liseli öğrenci, okul çıkışında kavga ettiler. Okul çıkışı buluşan liseli iki grup öğrenci önce tartıştı kısa süre sonra kavga etmeye başladı. Kavgayı kısa süre içerisinde olay yerine gelen Polis ayırdı.

Polis Takipte...

Nevşehir'de Polisten Lise öğrencilerine sıkı takip...

Bir taraftan okul önlerinde denetimlerini aralıksız sürdüren Nevşehir polisi diğer taraftanda Lise öğrencilerini sıkı bir şekilde takip ediyor...

Şiddetin sadece bir asayiş sorunu olmadığı gerçeğinden hareketle, özellikle Eğitmenler ile anne ve babalar başta olmak üzere tüm ailelerin bu konuda evlatlarını sürekli kontrol etmesi, çevre sakini vatandaşlarımızında bu konuda duyarlı olmaları gerekiyor.

Okulların, yönetiminde velilerin de katılımının sağlandığı, öğrenci, öğretmen, yönetici, okul çalışanları ve semt sakinlerini de içeren toplum merkezine dönüştürülmesi sağlanmalıdır. Okullar, sportif, kültürel ve eğitsel etkinliklere en az dersler kadar önem vererek öğrencileri özne durumuna getirmelidir. Üreten, başkalarıyla kültürel, eğitsel diyaloglar kurabilen insanların özgüvenleri gelişir, kendilerine ve çevrelerine sevgi beslerler. Bulunduğu çevrenin kültür merkezi olan bir okulun öğrencisi arkadaşlarıyla olan sorunlarını konuşarak çözmeyi de içselleştirir. Eğitimde karşılaşılan sorunların çözümü yine eğitimde aranmalıdır. Rehberlik servisleri işlevselliştirilmeli. Okullarımızın, sevgi dolu bir yaşam alanı durumuna getirilmesi öne çıkarılmalıdır.

-Provokasyona gelmeyin gençler!
Bir sözümüzde yarınımız gençlerimize; "Sonrasında telafisi olmayan pişman olacağınız yüzünüzü kızartacak hayatınızı karartacak sevdiklerinize mahçup olacağınız işlerden uzak durunuz... Bunu kendiniz için, aileniz için, sevdikleriniz ve sevenleriniz için velhasıl Türkiye'miz için yapmalısınız. "

İşte Lise öğrencileri arasında çıkan kavgaların başlıca nedenleri:

Kıskançlık- (Bahene sözde kız arkadaş)

Ergenlik sorunu ve bunalımları

Laf atma

alay etme

Dedikodu

Hakaret

Çıkarcılık

Hırsızlık

Bencillik

Ayrımcılık

Memnuniyetsizlik

Düşüncesizlik

Hoşgörüsüzlük

Küfür- Sözlü kavga

Saygısızlık vs.

Liselerde Karşılaşılan Öğrenci Çatışmalarına İlişkin Okul Yöneticilerinin Görüşleri;  Fiziksel şiddet Kavga, birbirine omuz atma, el şakaları, fiziksel şiddet Sözel şiddet Küfür etme, sözlü tartışmalar, çekememe, alay etme, horozlanma. Kıskanma,

Kişiler arası çatışmalar Gruplaşma,- kız-erkek çatışması, duygusal ilişkiler, birinin arkadaşına yan bakma, sarkıntılık, gruplaşma, çeteleşme, aynı kişiye aşık olmaktan doğan çatışmalar.

Ahlaki öğeler Hırsızlık.

Entelektüel çatışmalar Otorite mücadelesi, uyum sağlayamama, üstünlük kurma, kendini kabul ettirtme, kültürel çatışma, lider olma çatışmaları.

Sevgili öğrenciler bir problem ile karşılaştığınızda, yaşadığınız her ne olursa olsun böyle bir durumda olayları "ailenize, öğretmeninize yada polise" mutlaka bildirin. Sorun olarak gördüğünüz her ne olursa olsun bir konuyu şahsi yada grup olarak fiili uygulamalarla çözmeye kalkışmayın.

Üzüldüğünüz yada haksızlığa uğradığınız konuda gerekli müeyyideler kanunlar nizam çerçevesinde mutlaka çözüme kavuşur.

Unutmayın, Sizi tartışma ortamına çeken, kavgaya bulaştıran biri iyi bir "Arkadaş" kesinlikle değildir.

Ve unutmayın kavga hiçbir problemin çözümü değildir.  Birbirimizi sevmeyi, sabretmeyi ve tahammül etmeyi öğreneceğiz.