Kapadokya’da uzun yıllardır önüne geçilemeyen bir kaçak uygulama artık sona eriyor. Uçhisar-Cevizlibağ, Göreme-Panorama Tepesi, Ürgüp-Üç Güzeller alanı… gibi yerlerde simgeleşen Görsel kirlilik, Hukuka aykırılık sorunları tamamen çözülmüş olacak. Bu şekilde artık hem esnaflar hem yerel yöneticiler hem turistler rahat edecek...  

Nevşehir merkez ilçeye bağlı turistik Uçhisar beldesi Cevizlibağ mevkiindeki barakalar boşaltılıyor...

Arkeolojik Sit alanı olmaktan çıkarılan Uçhisar Cevizlibağ Mevkiinde yıllardır sürümcemede kalan bir hayal daha hayata geçiyor. Yaklaşık olarak 41 esnafın faaliyet gösterdiği turistik eşya satan eski baraka dükkanlar yerine yenisinin yapılması için TOKİ'nin uygulayacağı Kentsel Tasarım ve Peyzaj Öneri Projesi onaylandı. 

Yeni proje ile birlikte Uçhisar Cevizlibağ, Ürgüp Üç Güzeller ve Göreme Esentepe'de belirlenen metruk çarpık ve baraka türü ticari üniteler yıkılacak ve yerlerine burada bulunan esnaflarımızın daha iyi şartlarda hizmet verebilecekleri, Kapadokya bölgesinin doğal ve jeolojik mimari yapısına uygun ticari yapıların yapılması için start verildi.

Bu kapsamda Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı tarafından,  pilot bölge olarak belirlenen Uçhisar Cevizlibağ'da bulunan 41 esnafa tebligat gönderildi. Gelen resmi yazılı evrakla, bahse konu olan ticari yapıların yıkılacak olması hasebiyle, 5 gün içerisinde, 11 Kasım 2019 tarihine kadar dükkanların boşaltılması istendi.

Vatandaşların mağdur olmaması adına özellikle sezon sonu kış aylarına getirilen tahliye işlemleri ile birlikte hedefin yeni yılbaşı ile birlikte bu yerlerdeki esnafların tamamına yeni yapılan dükkanlardan teslim edileceği belirtildi.

İşte bahse konu olan işletmelere gönderilen o yazı;

Çevre ve Şehircilik Bakanımızın Nevşehir ili ziyaretleri esnasında ve sonrasında ki yazılı talepleriniz ile Kapadokya turizm gelişim alanı içerisinde kalan ve bölgeyi ziyaret eden turistler için seyir terasları niteliğindeki Uçhisar Cevizlibağ, Göreme Esentepe ve Ürgüp Üç Güzeller mevkilerinde ki metruk çarpık ve kaçak ticari ünitelerin görsel olarak olumsuz etkileri ve mühendislik hizmetlerinden yoksun inşa edilmiş olmaları nedeniyle bölgedeki turist potansiyeli için risk teşkil etmekte olduğundan TOKİ idaremiz belediyeler ve valiliğimiz koordinasyonunda projeler geliştirilmesi konusu idaremiz gündemine gelmiştir. Bahse konu talep ile ilgili olarak toplu konut idaremizce kentsel tasarım ve mimari avan projeleri hazırlatılmış, Uçhisar Cevizlibağ projeleri Nevşehir kültür varlıklarını koruma kurulu ve Nevşehir tabiat varlıklarını koruma bölge komisyonu tarafından uygun görülerek onaylanmıştır.

Söz konusu alanlardan Uçhisar Cevizlibağ kentsel tasarım ve mimari avan projeleri ile ilgili olarak TOKİ idaresince yapım ihalesi sürecinin tamamlanması aşamasında olması ve yapım sürecinin Kasım ayı içerisinde yer teslimi sağlanarak başlatılması planlandığından alanda fiilen bulunan mevcut metruk ve kaçak barakaların ivedilikle tasfiye edilip yıkımların sağlanarak alanların TOKİ idaresine boş olarak tesliminin gerçekleştirilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini arz ederim.

Uçhisar Cevizlibağ kentsel tasarım projesi hayata geçirliyor...

Önce boşaltılacak, sonra yıkılacak Cevizlibağ'daki yeni kentsel tasarım projesi çok kısa bir süre içerisinde hayata geçirilmesi planlanıyor.

Yeni yapılacak olan dükkanların alanı ve yeri konusunda kafalarda bazı soru işaretleri olsada proje her türlü buradaki esnaflarımız için büyük artı sağlayacağı kaçınılmaz...

Uçhisar ile birlikte Ürgüp Üç Güzeller ve Göreme Esentepe mevkiinde de projelerin uygulanması sırasıyla devam edecek.

Örnek projeler: