Nevşehirin Avanos İlçemiz genelinde 11.07.2019 tarihinde yaşanan fırtına ve sağanak yağış, ağaçların dallarının kırılmasına, devrilmesine ve ana gövdelerinin ortadan yarılmasına sebep olmuştur.

Birçok ağaç devrilerek yol ve kaldırımlarda geçişi engellemiş, araçların üzerine devrilmiş ve maddi hasarlara yol açmıştır.

20 dakika süren bu fırtınada can kaybı ve yaralanmaların olmaması tek teselli olmuştur.

Bu kapsamda Avanos İlçe Tarım Müdürlüğü Uzman Ziraat Mühendisi ile istişare edilmiş; ırmak havzası ve caddelerde bulunan ağaç cinsleri tespit edilerek, ağaç ana gövdelerinin 7-8 metre yüksekliğinde ve birçoğunun söğüt cinsi olduğu, bu cins ağaçların fırtına ve kar yüküne mukavemeti olmadığı şeklinde durum tespitinde bulunulmuştur. Bu sebeple gövdeleri, daha müdahale edilebilir yüksekliğe çekmek amaçlı budama şekli belirlenmiştir.

Bir kez daha yaşanabilecek doğal felaketlerde Avanos halkının ve misafirlerinin can ve mal güvenliğini korumak adına, budama işlemleri devam etmektedir. Benzer budama çalışmaları geçtiğimiz senelerde birçok defa yapılmıştır. Ağaçlar birkaç yıl içerisinde tekrar eski formlarına kavuşmaktadır.

Bahsi geçen fırtınada çekilmiş fotoğraflardan bir kısmı sayfamız altında yayına sunulmuştur.