Dünya Engelliler Günü'nü kutlamayın lütfen, kutlanacak birşey yok! Mesele sadece 3 Aralık'ta değil senenin diğer 364 günü anmak ve unutmamak lazım... Dünya engelliler gününe bir de bu açıdan bakabilmek ...

YENİ BAŞLAYAN "NORMALLER" İÇİN 3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ TAVSİYELERİ

1) Dünya Engelliler Günü'nü kutlamayın lütfen, kutlanacak birşey yok!

2) Bir engelli güzel şarkı söyledi, güzel dans etti diye gereğinden fazla duygusallaşmayın. Bu tür gösterilere kendinizi hepten verip delice alkışlarken, sorunlara bir tarafınızı dönerek "iyi insan" olamazsınız.

3) Mesela haberlerde engelli görüp "vah vah Allah sabırlar versin" çekerken, az önce engelli rampasının önüne park ettiğiniz aracınızı hatırlayın.

4) Engel ile uğraşan yakınlarınıza, arkadaşlarınıza "vallahi siz cennetliksiniz" demekten vaz geçin... Onun yerine bir el atın, yardımcı olun da siz de "cennete gidin".

5) Engelliler gününde valilerin, belediye başkanlarının huzuruna çıkartılan, el öptürülen, kucağa oturtulan engelli çocukları görürseniz, tepkinizi ortaya koyun. Bu gün "Başkanlar yada Valiler günü" değil... engelliler günü.

6) Plastik kapak toplama kampanyalarına falan kalkışmayın.... Hepimiz vergi veriyoruz, tekerlekli sandalyeyi de devlet vermeli.... "Sadaka vermek" yerine hak savunuculuğu yapın! Ya da atın o kapakları...

7) "Bu dünya aslında normallere ait de, engelliler de tabii buyursunlar yaşasınlar, ama bizi rahatsız etmesinler" şartlanmasından sıyrılın. Okulda çocuğunuzun yanına bir engelli oturduğunda, işyerinize engelli birini aldığınızda, sokakta bir engelliye yardımcı olduğunuzda, "çok matah bir iş, bir kıyak" yapmıyorsunuz... Sadece "beraber yaşıyorsunuz".

8) Bir engelli gördüğünüzde öküzün trene baktığı gibi gözünüzü dikmeyin, kaşlarınızı küçük Emrah gibi kaldırıp, vah vah anlamında kafa sallamayın... İnanın bu halinizle siz, çok daha acınacak halde görünüyorsunuz.

9) Bir engelliyi "engelli" yapan belki de sizlersiniz. Yolda yürüyebilse, okula gidebilse, çalışabilse engelli olmayacak... Bunu tekrar bi düşünün.

10) Son olarak, farklılıklarla birlikte yaşamayı bilen tüm "NORMAL İNSANLARA" selamlar, sevgiler, saygılar...

Peki SİZ hiç düşündünüz mü?

Siz hiç tekerlikli sandalyede oturup koşmayı denediniz mi?

Siz hiç gözlerinizi bağlayıp annenizi görmeyi denediniz mi?

Siz hiç kollarınızı bağlayıp birinin size yemek yedirmesini, su içirmesini beklediniz mi?

Siz hiç konuşmayıp şarkılar söylemek istediniz mi?

Siz hiç duymayıp kordon da martıların sesini dinlemek istediniz mi?

Siz zihinsel engelli yerine geri zekalı yâda deli demeyi mi tercih ediyorsunuz?

Siz hiç engelli bir yakınınıza, arkadaşınıza baktınız, ilgilendiniz, ona yardımcı oldunuz mu?

Siz hiç küçük bir çocuğu tekerlikli sandalyesinden kucaklayarak alıp belediye otobüsüne bindiniz mi?

Siz Dünya Engelliler Günü'nü kutlamayın lütfen!

Siz, Dünya Engelliler Günü'nü kutlamayın lütfen!

( alıntı)