Avanos-Ürgüp yolunun batısında, Devrentarkası Mevkisi’nde tarlaların bulunduğu alanlar birinci derece arkeolojik sit alanından çıkarıldı. Kapadokya’nın simgelerinden Üçgüzeller ve Aşk Vadisi’nin de bulunduğu yerlerde sit değişikliklerinin ilçe belediyelerinin talepleri, 2014 yılında yapılan hataların giderilmesi ve sit sınırlarının tek bir harita üzerinden birleştirilmesi amacıyla yapıldığı vurgulandı.

Hürriyet’ten Aysel Alp’in haberine göre,  ilçe belediyelerinin talepleri üzerine yapılan sit irdeleme çalışmaları sonucunda Ürgüp Üçgüzeller mevkisinde yer alan alanın kadastro parselleri ve mevcut arazi niteliği ve değerleri dikkate alınmadan düzenlendiği anlaşıldığından, bu alandaki 1. Derece arkeolojik sit sınırlarının yeniden düzenlenmesine karar verildi. 

Cevizlibağ, Esentepe, Devrent mevkilerinde yer alan ve 1. derece arkeolojik sit alanında kalan alanların 3. derece arkeolojik sit alanı olarak belirlendi.

Birinci dereceden çıkan alanlar
Uzmanlarca yapılan arazi çalışması sırasında tespit edilen; Avanos-Ürgüp yolu üzerinde Aktepe Mahallesi’nin güneyinde ve güneydoğusunda, Koyunyolu Mevkii ile yeni Avanos-Ürgüp yolunun batısında, Devrentarkası Mevkisi’nde tarlaların bulunduğu alanların 2863 sayılı Kanun kapsamında belirtilen niteliklere sahip olmadığı gerekçesiyle 1. derece arkeolojik sit alanından çıkarıldı. 

Haber: Aysel Alp

Kaynak: Hürriyet Gazetesi