Nevşehir ili genelinde, daha çok kayalık ve taşlık yerlerdeki çalılıklar içinde yetişen kırmızı ve sarımsı renkte olan alıç, sonbahar mevsiminde vatandaşların rağbet ettiği meyvelerden birisidir. Bu yıl az miktarda yetişen Alıç, böbrek rahatsızlıklarında kullanılan meyvelerin başında gelmektedir. Böbrek fonksiyonlarının onarılmasında rolü büyüktür.

Alacaşar köyünde bulunan bağ evinde dededen kalma asırlık alıç ağacının bu sene oldukça verimli bir ürün verdiğini söyleyen Nevşehirli sebze  üreticisi Faruk Özdemir, FİB Haber Merkezimizi ziyaret ederek kendi hazırladığı alıç sirkesini haber merkezimize takdim ederek; "Bu alış sirkesi her derde deva, şifasını anlatın ki halkımızda öğrensin" dedi.

Özdemir, Nevşehir kırsalında da bol miktarda yetişen Alıç meyvesi bu topraklara Allah’ın bir lütfudur. Dedelerimiz, babalarımız bu güzel meyveyi hep kullanmış ve tavsiye etmiştir. Pek çok hastalığa şifa olan Alıç meyvesini ve sirkesini herkes tüketmelidir.” dedi.

Bunun üzerine Alıç sirkesi hakkında yaptığımız araştırma bizi gerçekten çok şaşırttı. Değerli üretici dostumuz Faruk Özdemir'in anlattıklarının ne denli doğru olduğunuda gözler önüne serdi. Birçok derde deva ve bir çok hastamıza şifa olması dileğiyle "Alıç Sirkesinin Mucizevi" sırlarını şimdi sizlerle paylaşıyoruz.

Nevşehir dağlık kırsalında hemen her bölgede yetişen alıç'ı daha çok kalp ve damar hastaları tercih ediyor. Alıç ayrıca sinir sistemini yatıştırıcı, idrar söktürücü ve kabız yapıcı etkileri de olan alıç, doğal ilaç olarak biliniyor. 

Alıç Sirkesinin Mucizevi Faydaları Nelerdir?

Yapılan çalışmalara göre; alıç sirkesinin faydaları arasında yüksek tansiyonu düşürmesi görülür. Hipertansiyonu düşürücü tesiri vardır. Faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Alıç sirkesi, kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde devam etmesinde önemli rol oynuyor. Alıç sirkesi, zayıflamaya yardımcı oluyor.
Alıç sirkesi cildin sağlıkla ışıldamasını sağlıyor, sivilcelerden kurtarıyor.Hazımsızlık, mide ağrıları gibi sindirim sistemiyle ilgili sorunların çözümünde etkili oluyor.Beynin sağlıklı bir şekilde çalışmasını destekliyor.Kalp ve damar rahatsızlıklarına yakalanma riskini en aza indiriyor. Son olarak alıç sirkesinin idrar söktürücü bir etki oluşturduğunu da söylemeden geçmek olmaz...

İşte kısa başlıklarla alıç sirkesinin faydaları;

Kalbe iyi gelir.
Anjin yani göğüs ağrısını hafifletici etkisi vardır.
Strese karşı etki ederek rahatlatıcı etkiye sahiptir. Gerilim sonucu oluşan kan basıncını azaltır, böylece strese karşı etkilidir.
Fareler üzerinde yapılan bir çalışmaya göre, alıç sirkesi kötü kolesterolü düşürür. Yani kolesterol seviyesini de dengeler.
Güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidanların kalp rahatsızlığını azalttığı, kalp krizi, felç riskini düşürdüğüne dair düşünceler vardır. Bu sebeple antioksidan içeriği yüksek besinler tüketmeniz kalp rahatsızlıklarına yakalanma oranınızı düşürebilir.
Uykusuzluğa iyi gelmektedir.
Menopoz sebebiyle kadınlarda sıcak basması, terleme, bunalma gibi durumlar oluşur. Yumurtalıklara etki ederek menopoz döneminde rahatlamaya yardımcıdır.
Hazımsızlık gibi sindirim sistemi hatalıklarına iyi gelir. Sindirimi rahatlatmasının yanı sıra, ishal ve mide ağrısı için de yararlıdır.
Karaciğere de faydalıdır.
Alıç sirkesi böbrek hastalıklarına iyi gelmesiyle de bilinmektedir.
Kış aylarında sık sık yakalandığınız grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı faydalıdır.
Kalp, damar sistemine de faydası vardır.
Hafızayı da kuvvetlendirir, unutkanlığı önler.
Şeker hastalığı (diyabet rahatsızlığı) olan kişiler de alıç sirkesini kullanabilir.
İdrar söktürücü özelliği bulunmaktadır.
Oksijen ve kan dolaşımını hızlandırır: Damarları temizler, genişleterek vücuda daha fazla oksijen girmesini sağlayan alıç sirkesi, aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırır.
Damar Sertliğine İyi Gelir: Beyindeki damarların tıkanması, kangren, kalp krizi, beyin kanaması gibi birçok ciddi rahatsızlığın tetikleyicisi olan damar sertliğine iyi gelir. Ayrıca kalp krizi geçirmiş kişilerin; kan basıncı sorunlarının da çözülmesine yardımcıdır.
Kalp Sağlığını Korur: Kalp ritim bozukluğu, kalp çarpıntısına iyi gelir. Alıç sirkesi, kronik kalp yetmezliği hastalarında da olumlu tesirler gösterir. Kalp yetmezliği veya vücutta yaşanan iltihaplı hastalıklar ertesi meydana gelen kalp kaslarındaki zayıflamayı gidermeye yarar.
Böbrek Hastalıklarının Tedavisinde: Doğal bir idrar söktürücü olduğundan böbrek kumunu dökmede birebirdir. Kabızlık, ishal gibi sorunların da çözülmesine katkı sağlar.
Üst Solunum Yolu Hastalıklarında: Soğuk algınlığı, nezle, grip gibi hastalıkların iyileşme sürelerini hızlandırır. Doğal bir ateş düşürücü olan sirke aynı zamanda da boğaz iltihabını geçirir, göğüs bölgesinde yaşanan sorunlara iyi gelir.
Stresi Azaltır: Sinir sistemi üzerinde sakinleştirici bir etki yarattığından stresi azaltır. Özellikle uyku sorunu yaşayan kişilerin kullanması tavsiye edilir. Ayrıca alıç sirkesinin panik atak hastaları üzerinde de olumlu etkileri vardır.
Kilo Vermeye Yardımcıdır: Mide, bağırsak problemlerine iyi gelerek bu organların görevlerini doğru yerine getirmelerini sağlar. Bu nedenle yapılan diyetle birlikte alıç sirkesi, kilo vermek için kullanılır.
Menopoz Döneminin Rahat Geçirmenizi Sağlar: Menopoz dönemlerinde kadınlar da sıklıkla; terleme, bunalma, sıcak basması gibi durumlar görülür. Alıç sirkesinin yumurtalıklara tesir etmesi nedeniyle bu tarz durumlar en aza indirgenir, daha rahat bir menopoz dönemi geçirilir.
Sindirimi Rahatlatır: Hazımsızlık gibi mide sorunları yaşayan kişilerde sindirimi rahatlatma etkisi gösterir. Ayrıca alıç sirkesi, mide ağrıları, kramplara da iyi gelir.
Süt Üretimine Yardımcıdır: Emziren annelerin doktorlarına danışarak kullanması tavsiye edilir. Alıç sirkesi süt üretimine yardımcı olur.
Bağırsak Parazitlerini Temizler: Bağırsakta bulunan yararlı bakterilerin üremesine yardımcıdır. Bağırsak parazitlerinin temizlenmesinde de aktif görev alır.
Hafızayı Güçlendirir: Beyne direk etki etmesinden dolayı hafızayı güçlendirir, unutkanlığın geciktirilmesi ve önlenmesine yardımcıdır.
Kolesterolü Önler: Yapılan çalışmalar sonucunda alıç sirkesinin kötü kolesterolü önleyerek kolesterol seviyesini düzenlediği kanıtlanmıştır.

Alıç Sirkesi Nasıl Kullanılır?

Alıç sirkesinin faydalarından yararlanmak isteyenler; her gün 1 bardak su içerisine 1 çay kaşığı kadar alıç sirkesi karıştırarak tüketebilirler. Bunun yanı sıra salatalar veya sebze yemekleri ile beraberde tüketilebilir. Alıç sirkesinin günlük tüketim miktarının 1 çay kaşığını geçmemesi, herhangi bir yan etki göstermemesi adına ek olarak tavsiye edilmektedir.


Alıç ağacı özelliği sayesinde verimsiz topraklarda bile yetişebilen su ihtiyacını sadece yağmur suyundan alan alıç ağacı genellikle 3-5 metre boyunda çiçekleri pembe beyaz ve kırmızı olup meyvesi sarı kırmızı turuncu’dur. Uzmanlar bu tür yabani meyvelerin, pek çok derde şifa özellikle kalp ve solunum ve böbrek ve soğuk algınlığı için şifa olduğu belirtiyor.

Pek çok rahatsızlığın tedavisinde doktor kontrolü altında kullanılan alıç meyvesinin sirkesi, marmelatı, reçeli ve püresi de yapılmaktadır.

Kurutulan ve kuru yerde muhafaza edilen meyveler 1 yıl kadar kullanılabilir.
 
Nevşehir’in Kırsal kesimlerimi ve açık alanlarda kendiliğinden  yetişen alıç pek çok paydasının olması ve kışın habercisi olarak’ta bilinmekte