Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından finanse edilen Pekmez Üretim Tesisi proje ile Nevşehir merkez ilçeye bağlı Sulusaray beldesinin meşhur üzümleri markalı ürünler haline dönüşecek.

Sulusaray Belediye Başkanı Bayram Yılmaz tarafından hazırlanan ve KOP İdaresi tarafından desteklenen proje ile bölgenin önemli gelir kaynakları arasında yer alan meşhur Nevşehir Üzümü, modern Pekmez Üretim Tesisi ve yan ürün seçenekleriyle birlikte bölge ekonomisine ve yöre halkına büyük katkı sağlayacak.

Konuya ilişkin kamuoyuna ilk müjdeyi Sulusaray Belediye Başkanı Bayram Yılmaz verdi. Başkan Yılmaz; “Sulusaray’ımıza Hayırlı Olsun”... Üzüm Suyu Ve Pekmez Fabrikamızın Protokol Evraklarını İmzaladık. Bu Güzel Hizmete Emeği Geçen İl Başkanımız Sayın Mustafa Rauf Yanar Milletvekilimiz Sayın Mustafa Açıkgöz’e Milletvekilimiz Sayın Yücel Menekşe’ye Kasabamız İnsanı Adına Sonsuz Teşekkür Eder Saygılar Sunarım." dedi.

Nevşehir O Babayiğit'ini Buldu: Bayram Yılmaz...

23 Eylül 2019 tarihinde www.fibhaber.com da "Nevşehir'e Pekmez Fabrikası Yakışır!!!" başlığı ile verdiğimiz haberin ardından beklenen müjdeli haber Sulusaray Belediye Başkanı Bayram Yılmaz'dan geldi. İşte o tarihte yaptığımız haberde; 

Üzüm ve bağcılıkta Türkiye'nin önemli merkezlerinden Nevşehir'de asırlardır yaşatılan pekmez yapma geleneği halen eskiden gelen usullerle devam ediyor. 

Nevşehir'in meşhur üzümünün tarihçesine baktığımızda, yaklaşık 300 sene önce Nevşehirli Sadrazam Damat İbrahim Paşa'nın memleketine bağlar kurdurup bu bağların çubukları kütükleri o döneminden kalmaktadır. Nevşehir’in bir çok ilçe, belde ve köylerinde yörenin kendine has kokusu ve özelliği ile dikkat çeken meşhur Nevşehir üzümü konusunda Nar'daki TASKOBİRLİK sonrası maalesef yeterli bir tesisin olmayışı bu konuda ciddi bir açığıda gözler önüne seriyor.

Oysaki, Lezzeti ile Dünyaca ünlü Nevşehir Üzümü ile Sirkesinden, Üzüm Suyuna (Şırasına), Köftüründen Pekmezine pek çok ürün üretimi gerçekleştirilebilir. Ve bu sayede de üzüm bağcılığıda teşvik edilerek yaşatılabilir.

Bağ bozumunun tamamlandığı ve ismine Uluslararası Festivallerin düzenlendiği Nevşehir bölgemizde, ihtiyaç fazlası yaş üzümden evlerde kış aylarının vazgeçilmez besin kaynağı olarak bilinen başta pekmez olmak üzere kuru üzüm, köftür, sirke, turşu, reçel, üzüm suyu(şıra) gibi ürünlerin tüm ülke geneline pazarlanması adına "Üzüm Ürünleri İmalat Tesisi" kurulması sizcede güzel olmaz mı?

İş istihdamına katkı sağlayacak, Nevşehir ve Kapadokya bölgesi yöresel lezzeti olarak üzümünü tanıtacak bir tesis bu şehire gerçekten hem şart, hemde çok yakışır. Yeterki bu konuda ciddi bir yatırım düşüncesi ile hareket edilsin. İşte Konya'nın Hadim ilçesine pekmez üretim tesisi kuruluyor.  Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkıma İdaresi Başkanlığı’nın desteği ile tesisin yapımına başlandı bile. Tesiste sirke, fıstık ayıklama ve üzüm kurutma gibi işlemlerin yapılacağı makina ve ekipmanlar da düşünülüyor.

En son bugün ülke gündemine yansıyan; "Konya'nın Hadim ilçesine Aladağ Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından pekmez üretim tesisi kurulacağı" haberi bu konuda tüm Nevşehirlilerin içini acıttı. İşte o haber: 

"Un yağ şeker var helva yapacak bir YİĞİT bekliyoruz."

Bağı var, üzümü var, üreten çiftçisi var.... KOP'tan desteği var... Tesis yapacak bir BABAYİT İstiyoruz...

Devlet Destekli, Nevşehir'in Gülşehir, Avanos, Ürgüp ilçelerinde çok rahat böyle bir tesis kurulabilir. Yerel Yöneticilerden, Siyasilerden ve yatırımcılardan Nevşehir'in Dünyaca ünlü üzümünün markalaştırılarak değerlendirilmesi için böyle bir tesis için müjdeli haberlerini bekliyoruz.

Yüzde 100 yerli ürün yetiştirerek bir tesis 

Pekmez üretme tesisi...

Kuru Üzüm Paketleme Tesisi ...

Üzüm çekirdeği...

Sirke....

Üzüm suyu...

Reçel ve turşusu...