Özellikle hafta sonları Piknikçilerin akın ettiği Sarıhıdır köyü ve çevresi çöplüğe döndü. 

Ürgüplüsü, Avanoslusu ile tüm Nevşehirli vatandaşlar piknik için en çok tercih ettikleri Sarıhıdır köyünde geride bıraktıkları manzara bu kadarınada pes dedirtiyor. 

Nevşehir’in Ürgüp İlçesinde Kızılırmak’ın kenarındaki şirin köyü Sarıhıdır’da piknik alanları her geçen gün daha fazla kirletiliyor. Bu durumdan en çok muzdarip tabiki köy halkı...

Piknikçiler Sarıhıdır'daki cenneti cehenneme çeviriyor...!

Hafta sonunu ve güneşli havayı fırsat bilen piknikçiler sarıhıdır köyüne gelip yiyip içip haftanın tüm yorgunluğunu atıyorlar.

Normalleşme süreci ile birlikte evlerinde sıkılan ve doğa ile iç içe piknik yapmak isteyen vatandaşlardan geriye yığınla çöp kaldığı görüldü. Piknikçilerin geride bıraktığı çöpleri ise köylüler temizlemeye çalıştı.

FİB Haber Merkezine şikayetlerini dile getiren köy sakinleri, "Sarıhıdır köyümüz bölgenin cennet köşelerinden her yönüyle çok özel bir yer. Malum ırmak kenarı oluşu, yeşilliği doğası tarihi ile vatandaşlarımızda dinlenmek için köyümüz piknik alanlarına akın ediyor. Ancak doğayla baş başa kafa dinlemek ve temiz hava almak isterken oluşturulan bu olumsuz görüntüler herkesi üzüyor. Bir taraftan uygunsuz hareketler bir taraftan geriye bıraktıkları çöpler Sarıhıdır köy sakinlerinin canlarına tak dedirtti.

En baştada biz köy sakinleri olarak bu durumdan hem mağdur hemde çok muzdaribiz; "İnsan olarak her konuda bilgimiz olduğunu ve çok medeni olduğumuzu iddia ederiz. Ama inanın halen piknik yapmayı bilmediğimiz kesin. Aslan yattığı yerden belli olur misali; pikniğe gidiyoruz, piknik sonrasında arta kalan çöplerimizi ayrılırken olduğu gibi bırakıyoruz. Çevreye gelişi güzel bırakılan bu çöpler çevre kirliliğine neden oluyor. Köy sakinleri olarak sürekli bu çöpleri biz toplayıp temizliyoruz sonra yine aynısı oluyor. Bu nasıl bir vurdumduymazlık anlamak mümkün değil.

Çevreye zarar verdiğinin farkında olmayan duyarsız vatandaşlar ise bıraktıkları çöpler ile bu alanların kullanılmaz bir hale gelmesine neden oluyorlar. Piknik sonrasında bilinçsizce bulundukları yere çöplerini bırakan kişiler, köpekler ve diğer canlılar tarafından bu çöplerin karıştırılabilme ihtimalini unutuyorlar.

Çevre kirliliğinin başlıca sebeplerinden biri olan bu çöpler her türlü yaşam alanını tehdit ediyor ve çok kötü görüntüler oluşturuyor. Bu konuda artık vatandaşlar olarak bilinçlenmemiz gerekiyor. Piknik yapabilecek böyle güzel alanlarımız var ama maalesef sahip çıkanımız yok. Herkes pikniğin ardından kendi çöpünü kendisi alıp en yakın çöp konteynırına götürse böyle bir tablo ortaya çıkmayacak. Vatandaşlarımızı doğaya ve topluma karşı biraz daha duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Çevre kirliğini en aza indirebilmek için yetkililerinde bu alanlarda gerekli çalışmaları yapmalarını talep ediyoruz. Gerekirse cezai yaptırım uygulansın ama ne olur artık böyle görüntülerin oluşmasına engel olalım" diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Sarıhıdır köyü sakinleri; "Köyümüz mesire alanlarında çevreye gelişi güzel bırakılan çöplerden, buraya gelerek gayri ahlaki uygunsuz hareketlerde bulunanlardan ve özellikle gece saatlerinde otace denilen mevkide içki içip müzik sesini yükseltenlerden şikayetçiyiz. Kaymakamlık, Jandarmadan yardım istiyoruz. Yetkilileri göreve davet ediyoruz" diyerek tepkilerini dile getiriyorlar.

Sarıhıdır köyü/Ürgüp/Nevşehir/ Yaklaşık 300 yıllık bir geçmişe sahip olan köy Kızılırmak'ın yanında kurulmuş. Günümüzde halen geleneksel yapısını devam ettiriyor. Halkının büyük çoğunluğu tarımla uğraşıyor. Çevre güzellikleri görülmeye değer...

Sarıhıdır köyünde doğa ile iç içe piknik yapmak isteyen vatandaşlardan geriye yığınla çöp kaldığı görüldü.