Nevşehir'de son zamanlarda sık sık yaşanan intihar vakaları insanlarımıza ne oluyor sorusunu akla getiriyor. Vatandaşlarımız ise, meydana gelen intihar vakalarının giderek arttığını bunun derinlemesine araştırılması ve konunun uzmanları tarafından değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor.

Yine Nevşehir yine intihar : 'İntihar Çözüm Değil!'

Nevşehir'de Son 15 günde yaşanan İntihar olayı 5'i buldu.

11. Mart 2020- Nevşehir Kapadokya Havaalanında 35 yaşındaki iş adamı A.M silahla intihar ederek yaşamına son verdi.

04 Mart 2020- Nevşehir merkez ilçeye bağlı Kavak kasabasında 23 yaşındaki genç bir kadın babasının av tüfeği ile intihar etmiş,

03 Mart 2020- Nevşehir merkez Güzelyurt mahallesinde 45 yaşındaki öğretmen Y. K. kendini asarak intihar etmişti.

02 Mart 2020- Nevşehir merkez Cevher Dudayev Mahallesinde bir binanın 3'üncü kat balkonunda intihar girişiminde bulunan bir kişi, polis tarafından yakalanarak kurtarıldı.

Nevşehir de bu son 15 gün içinde 5.kez intihar teşebbüsü yaşandı. Maalesef bu olaylarda 4 vatandaşımız yaşamını yitirdi. İntihar girişiminde bulunan kişiler incelendiğinde erkek bayan, maddi durumu iyi kötü her durum ve vaziyette insanlarımız olduğu görülüyor.

İNSANLARIMIZA NELER OLUYOR?

Milli ve manevi değerlerden her geçen gün uzaklaşan Türkiye’de yapılan araştırmalara göre, son 18 yılda 52 bin 422 kişi çeşitli nedenlerle intihar etti.

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan elde edilen verilere göre son 18 yılda 52 bin 422 kişi intihar etti. İntihar verilerine göre ülkemizde her gün ortalama 8 vatandaş hayatına son veriyor. Türkiye’deki intihar vakalarına yönelik yapılan araştırmalarda başta ekonomik ve sosyal sebepler olmak üzere, bilinçsiz internet ve sosyal medya kullanımının intihara sürüklediği ortaya çıktı.

“MİLLİ VE MANEVİ DUYGULARDAN UZAKLAŞIYORUZ”

İnsanlarımız mutsuz...

Nevşehir Barosu Avukatlarından Av. Fazlı Koç sosyal medya hesabından yaptığı çarpıcı açıklamasında; Nevşehir de sanırsam bu ay 4.kez intihar teşebbüsü oluyor. Bence bu sayıda artacak. Bunun sebebi nedir ? Neden insanlar intihara yöneldi bu konuda bir araştırma ilimizde veya il yetkililerince araştırma yapıldı mı? Etrafımda bir çok insanda mutsuz ve huzursuz ayrıca ..." sözleriyle durumu özetledi.

Uzmanlara göre, “Ekonomideki anlık değişimler, günlük hayattaki tehlikeler, sosyal ilişkilerin giderek yıpranması ve daha birçok sebep vatandaşımız üstünde ciddi bir tedirginliğe yol açıyor. Milli ve manevi duygulardan uzaklaşan bir toplum haline geldiğimiz için, sosyal ilişkilerimiz ve aile içi iletişim de giderek kopuyor. ‘Dertler paylaştıkça azalır’ diyoruz ama insanların giderek bencilleştiği bir dönemdeyiz. Saygının, sevginin ve iletişimin giderek azaldığı toplumumuzda birey bazen intiharı tek çıkış yolu olarak görebiliyor” ifadelerini kullandı.

İntihar çözüm değildir...

 Netice olarak:

İntihar, Kur’an ve Sünnet ile haramlığı sabit olan haksız bir eylemdir. İntiharın önüne geçmek ancak müslümanca düşünüp yaşamakla mümkündür. Yüce Rabbimiz cümlemizi, sevdiklerimiziaçmazlardan çıkmazlardan, krizlerden, maddi manevi felaketlerden emin ve muhafaza eylesin. Bizleri ve nesillerimizi yüce dinine hizmet ile müşerref eylesin.

Dinî Değerler İntiharı Engeller

1.Allah, Melek, Kitap,Peygamber Ahiret, Kaza Ve Kader İnancı Olan Mü’min İntihara Teşebbüs Etmez. Dünyada zerre kadar iyilik yada kötülük yapan ahirette karşılığını bulacak..dünya ahretin tarlasıdır.

Her şey bu dünya ile bitmiyor öldükten sonra ölümsüz sonsuz hayatın başlangıcı.

Ahirette iman edip sabredenlere ölümsüz mutluluk var inkâr edenlere, isyan edenlere, zulmedenlere ölümsüz mutsuzluk sıkıntı stres var, ölmeyi isteyip ölememek var, pişmanlıkların beş para etmediği sonsuz azap var.

Dünyada haksızlık bozgunculuk yapanların cezası ahrette verilecek. Hak edene hakkı noksansız verilecek. Hiç kimseye zerre kadar zulme dinmeyecek. Mazlumun sığınağı Allah’tır. Mazlumun duası reddolunmaz. Sıkıntıya düşenin sığınağı sabırdır ibadettir namazdır duadır.

İntihar Allahın rahmetinden kaçmak kendine yazık etmek demektir.

Bizim için asıl önemli olan ahret mutluluğunu elde etmektir.

İntihar eden ahretini berbat eder.

2.AİLEVİ VE SOSYAL BİRLİK BERABERLİK YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

3. HAYAT BİR İMTİHANDIR İNSAN HER AN SINANIR

4.MÜ’MİN ALLAH’A GÜVENİR TEVEKKÜL EDER O’NDAN ÜMİDİNİ KESMEZ.

5.İBÂDET

İbadetler kulu tüm menfi şeylerden korur, bedeni ve ruhu temizler, ruh sağlığını korur. İbadetin ifası beden ve ruh sağlığı ile mümkündür. Kul eceli gelinceye dek rabbine ibadetle yükümlüdür. Bu inançla yaşayan mü’min intihara teşebbüs etmez.

6.DUA

Dua insanı rahatlatır. İnsana güç verir. Allah insana şah damarından daha yakındır. Allah bizden dua etmemizi tövbe etmemizi istiyor. Dua etmeyen insana değer vermediğini bildiriyor.

Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’de:

... اجيب دعوة الداع اذا دعان...

“... Bana duâ edince, duâ edenin duâsına cevap veririm...” (Bakara, 2/186).

Mü’min, ferah anında da dara düşünce de, her şeyin sahibi, yaratan yaşatan, sıkıntılardan kurtaran Allah’a yönelir, hayat boyu Allah ile olan irtibatını koparmaz.

7.SABIR

8.Tevbe

Tevbe kapısı ölünceye kadar açıktır. İntihar eden tövbe etmeye günahlarından kurtulmaya imkân bulamaz.

9.Tevekkül

Zorda, darda kalan kişi, her şeyi yaratan Allah’a sığınmalı, Allah’ın rahmetine merhametine başvurmalıdır. Af dilemek ve tevekkül etmek, sorunlara ilaçtır. İntihar çözüm değil çözümsüzlüktür, kazanabilecek imtihanı baştan kaybetmek demektir.

Erzurumlu İbrahim Hakkı tefvizname’sinde şöyle der:

Hak şerleri hayreyler

Zannetme ki gayreyler

Ârif anı seyreyler

Mevlâ görelim neyler

Neylerse güzel eyler.

Din adına tekbir getirip, inandığı değerler adına kurban olup, bomba düzeneklerini kuşanıp patlatan, hem kendi canına hem de dini, ırkı, düşüncesi ne olursa olsun her yaştan insanın ölümüne sebep olan kişi intihar etmektedir ve de cinayet suçu işlemektedir. Böylece aynı anda birden fazla suç işlemektedir. Din adına böyle bir günaha girerken insanların yaşam haklarına da tecavüzde bulunmuş demektir.

İNTİHAR HER YÖNDEN SUÇTUR

Beden Allah’ın emanetidir. Bedenimizin sahibi Allah canımızın sahibi Allah allah’ın razı olmadığı tasarrufta bulunmak hiç kimsenin hakkı değildir.

İntihar ahlaken suçtur. Yaşama hakkı tabii haktır. Canı Allah vermiştir, ancak Allah alır. insanın kendi canlılığını kazanmasında bir katkısı yoktur.

İntihar sosyal açıdan suçtur. İnsan hem kendisi hem de toplum için yaşar kişinin toplumuna karşı görevleri vardır. İnsan bu dünyada Salih amel, emri bil maruf, iyiliğin ve güzelliğin yayılması için çalışmakla toplumuna faydalı olmakla görevlidir. İntihar eden bu görev ve sorumluluktan kaçmış demektir. Beden ve ruh sağlığını korumak da dini bir görevdir. Hayata zarar verecek derecede aşırı ibadet de uygun değildir. Allah rasûlü bu tür aşırı ibadetleri yasaklamıştır.