Korumasız kalan tarihi değerlerimiz maalesef bilinçsiz insanların tahribine uğruyor. Bunun en son örneği ise, Gülşehir'in Gökçetoprak köyünde yaşandı.

Nevşehir'in Gülşehir İlçesi Gökçetoprak köyünde ki Geç-Hitit döneminden kalma yaklaşık 3 bin yıllık tarihi "kaya yazıtı" magandaların saldırısına uğradı. 

FİB Haber Merkezine ihbarda bulunan Kapadokya bölgemiz doğa ve kültür rehberlerinden ve aynı zamanda Anadolu’nun hem jeolojik hem de siyasi ve kültürel tarihi ile ilgili araştırmalarda bulunan Atil Ulaş Cüce isimli bir okuyucumuz; "3 gün önce Ahiler Kalkınma ajansı için 'Nevşehir yürüyüş ve bisiklet yolları rotaları'nın hazırlanma projesiçalışması sırasında Gökçetoprak köyünde ki sivasa hitit anıtını ziyaret ettik. Bu sırada anıta yeni yapılmış bir saldırı olduğunu gördük. Üst kısmından hilti ile bir parça koparılmış. Eğer buraya bir foto kapan kurulmazsa; 2800 yıllık bir tarihi değerimizi yitireceğiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 176 nolu teline ihbarda bulundum. İşlem başlatıldı sanırım. Haber yapmanız da korumaya katkı sağlar..." dedi.

"İnsanlığın hafızasının yok edilmesi çok üzücü"

Bir takım duyarsız ve bilinçsiz insanlarca İnsanlığın hafızasının yok edilmesi çok üzücü bir durum. Maalesef açık alandaki kültür varlıklarımız yeterli koruma altında değil, bu konuda insanlarımızı bilinçlendirmek gerekiyor. Sadece bizim değil, dünyanın kültür mirasını barındıran Anadolu'daki varlıklarımızı korumamız gerekiyor. Ve bunun içinde buralara foto kapan, bekçi konulabilir. 

FİB Haber Merkezi olarak, Hitit İmparatorluğu'nun Anadolu'daki nadir kaya anıtlarından biri olan 2800 yıllık tarihi Suvasa Yazıtının korumaya alınmasını bekliyor ve böylesine önemli bir tarihi esere zarar veren kişi ya da kişilerin bulunması için çalışma başlatılmasını bekliyoruz.

Sivasa Yazıtı
Luvi hiyeroglifi ile yazılmış, Geç-Hitit dönemine ait bir kaya yazıtıdır. Gülşehir kasabası yakınlarındaki Sivasa (Suvasa diye de bilinir), yeni adıyla Gökçetoprak köyünün yakınındadır. Nevşehir’e 20 km. uzaklıktadır. Köyün güneyine doğru, kayalık bir platonun güney ucunda bulunan tek bir kaya bloğunun düzleştirilmiş bölümlerinde yer alır. Blok 4 metre uzunluğunda, 5.60 metre genişliğinde ve 3.10 metre yüksekliğindedir. Hiyeroglif işaretleri oldukça büyüktür ve satır takip etmezler. Yazıda, Topada, Sultanhanı, Göstesin ve Kayseri’de de adı geçen Kral Wasusarma’nın hizmetkarlarından bazılarının adı ve unvanı yer almaktadır. Kayanın üst bölümünde yer alan ve dini ritüellerde kullanıldığı sanılan oyuklar, kayanın bir sunak olarak kullanılmış olabileceğine işaret eder. Bu oyukların bir kısmı da hazine avcılarının tahribatıyla oluşmuştur. M.Ö. 8. yüzyılın ikinci yarısına tarihlenmektedir.

Suvasa Yazıtı nedir? Sivasa Yazıtı nedir? Suvasa Yazıtı nerededir? Suvasa Yazıtında neler yazılıdır?

Suvasa Yazıtı (Suvasa kitabesi veya Sivasa Yazıtı); Nevşehir’in Gülşehir İlçesi’ne bağlı Ovaören (Göstesin) ve Gökçetoprak (eski adı Suvasa ya da Sivasa'dır) köyleri arasındaki kayalık bölgede bulunan Luvi hiyeroglifi (Luwi hiyeroglifi) ile yazılmış, Geç-Hitit dönemine (M.Ö. 8. yüzyılın ikinci yarısına) ait kaya yazıtıdır. İngiliz Hittitolog John David Hawkins ( Arkelog J. D. Hawkins) yazıtı MÖ 730 yılı civarına tarihlendirmiştir.

Nevşehir'deki en eski arkeolojik bulguların yer aldığı Gökçetoprak köyü Nevşehir’e 20 kilometre uzaklıktadır. Suvasa Yazıtı; Köyün güneyine doğru, kayalık platonun güney ucunda bulunan tek kaya bloğunun düzleştirilmiş bölümlerinde yer alır.

Kaya Bloğu, 4 metre uzunluğunda, 5.60 metre genişliğinde ve 3.10 metre yüksekliğindedir. Benzersiz şekilde hiyeroglif işaretleri oldukça büyüktür ve satır takip etmez.

Yazıda, Topada, Sultanhanı, Göstesin ve Kayseri’de de adı geçen Kral Wasusarma’nın hizmetkarlarından bazılarının adı ve unvanı yer almaktadır. Kayanın üst bölümünde yer alan ve dini ritüellerde kullanıldığı sanılan oyuklar, kayanın bir sunak olarak kullanılmış olabileceğini akla getirmektedir.

Oyukların bir kısmının defineci tahribatıyla oluştuğu tahmin edilmektedir.

Kaynak: Arkeolojik Haber