Nevşehir'in Ürgüp İlçesi'ne bağlı Mazı Köyü'nde nesli tehlikede olan alaca sansar (Vormela peregusna) görüntülendi. Yaban hayatında ender rastlanan türlerden alaca sansarın görüntülenmesi heyecanla karşılandı. Alaca sansar, kendini savunma durumunda kaldığında yaydığı kötü koku nedeniyle kokarca olarak da biliniyor. Genellikle sürüngen ve tarla kemirgenleriyle besleniyor. 

Nevşehir'in Ürgüp İlçesi'ne bağlı Mazı Köyü'nde bir patates tarlasında iki vatandaş tarafından dün öğlen saatlerinde ne olduğu anlaşılamayan esrarengiz bir hayvan görüntülendi. Hayvanı yol kenarında kuş avlamaya çalışırken gören vatandaşlar hayvanın yılan gibi yerde süründüğünü fakat avlanmaya çalışırken iki ayak üzerinde durduğunu, tüylü ve aynı zamanda rakuna benzediğini belirttiler.

İlk kez karşılaştıkları hayvanı cep telefonlarıyla görüntüleyen Mazılı İsmail Arslan ve Yaşar Yılmaz isimli vatandaşlarımız ilginç bir canlı olduğunu düşündükleri için fotoğraflarını FİB Haber'e yollayarak hayvanın ne olduğunu merrak ettiklerini söylediler.

FİB Haber Merkezi yaptığı araştırmasında merak uyandıran hayvanın nesli tükenmekte olan alaca sansar olduğu ortaya çıktı.

ALACA SANSAR

Alaca sansar, savunmaya geçince yaydığı kötü koku nedeniyle 'kokarca' olarak da biliniyor. Genelde sürüngen ve tarla kemirgenleriyle beslenen alaca sansarlar, biyolojik mücadelede önemli yer tutuyor. Alaca sansar, yaşam alanının daralması ve yiyecek kaynaklarının azalması nedeniyle Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin (IUCN) dünyada nesli tükenme riski yüksek olan türleri sınıflandırdığı 'kırmızı liste kategorileri ve kriterleri listesi'nde yer alıyor.

Türkiye'de genellikle Trakya, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde rastlanan alaca sansarın, dünyada ise Güneydoğu Avrupa, İran, Afganistan, Türkmenistan, Moğolistan ve Kuzey Çin'e kadar yayılış gösterdiği biliniyor.

Haber: Ravza Nur Baydemir