İnsanlar arasında “Sarı Kız” veya “Sarı Ömer” olarak hitap edilen ve zehirli bir hayvan türü olarak bilinen örümcek havaların ısınması ile Nevşehir'de yeniden ortaya çıktı.

“Sarı Ömer”, “Sarıkız” ya da “Deve Örümceği” olarakta bilenen, zehirli bir tür olan, boyu yaklaşık 10 cm´yi bulan ve etle beslenen böceğin Nevşehir'de de görülmeye başlaması, halk arasında tedirginlik yarattı. 

Nevşehir'de evlerinin bahçesinde gördükleri örümceği gördüklerinde büyük şaşkınlık yaşayan ev sahipleri yaptıkları kısa araştırma sonucunda örümceğin Sarıkız Örümceğini olduğunu fark ettiler.

Halk arasında genellikle akrep ile karıştırılan Sarıkız Örümceği eklembacaklı türüdür ve zehiri insan için ölümcül olabilir. 5-10 cm büyüklüğünde olabilen örümcek türü akrep ile karıştırılsa da, akrep de dahil olmak üzere pek çok böceği ve eti olan hayvanları yiyebilen bir türdür. Afrika'da çok görülen bu tür genellikle sıcak ve kurak bölgeleri sevmektedir.

Peki sarıkız örümceği nedir?

Sarı kız böceği ülkemizde Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde, dünya üzerinde ise yoğun olarak Afrika' da Namibya' da bulunmaktadır. Beslenme şekillerinden dolayı diğer iri örümcek türlerinden farklıdır. Sarıkız böceği türlerinin hemen hemen hepsi et ile beslenmektedir. Görsel olarak akrep türünün sarısı gibi görünüme sahip olan sarıkız böcekleri akrep dahi birçok hayvanı yiyerek beslenebilirler. Bu türlere halk arasında sarıkız böceği isminin haricinde böğü yada böyü de denmektedir. Çok hızlı hareket edebildikleri bilinmekte olup zehirsiz olduğu uzmanlar ve araştırmacılar tarafından belirtilmektedir. Boyları 8-10 cm arasında değişmekte olup, avlarını dişleri ile ovuşturdukları için ısırıldığını fark edemezler. Isırdığı kısma dişleri sayesinde eti yumuşatıp yiyebileceği kıvama getiren bir sıvı bırakmaktadır.