Şehirler canlıdırlar. Onlar da her canlı gibi doğar, yaşar ve ölür. Bu yüzdendir ki tarihin bir bölümü ölen şehirlerin mezarlığı gibidir. Şehirler ölümlerinden sonra geriye miras bırakırlar. O dönemin yaşayan insanları, Sit alanları ve örenler geriye bırakılan miraslardır. Bir nebze şehrin hafızası sayılsalar da asıl hafızalar şehrin yaşayan tarihi insanlarımız, kütüphaneleri ve müzeleridir. İşte Nevşehir hafızasını zorladığımızda bu topraklardan binlerce insanlar gelip geçti... Ama bazıları var ki, Nevşehir'de girmedik ev, çalmadık kapı bırakmadılar. Ve gönüllerde hep güzel izler bıraktılar.

Ayakkabı Boyacısı Baki Şenkardeş'te Nevşehir hafızasının unutulmayan isimlerden biriydi. Nevşehirli Boyacı Baki, temiz kalpli ve neşeli kişiliği ile Nevşehir merkezini mahalle mahalle dolaşır kapı önünde bulduğu bayanlarla sohbet eder, falda bakardı... Açıkcası, Nevşehir hafızasında Deli Yaşarı, ölü Şahin'i, Velisi, Boyacı Adem'i, Adnan'ı, Yalçını, Harun'u, Nevşehir'in kadını ve kızı (Anne öldü, kızı Türkan ise bakım evinde) bu şehrin unutulmaz renkleri olarak hafızalarına altın harflerle kazındı.

Boyacı Baki, Yaşar, Şahin'in kabirleri nur mekanları cennet olsun...

Yine Memleketimiz Nevşehir'in ender yetiştirdiği ve mesleklerini severek yapan Boyacı Adem ve Ekibini Nevşehir de tanımayan yoktur. Nevşehir de ayakkabı boyacılığı ile kazandıkları onların harçlıkları Cenazelerde ki yemekler ise ekmeği olmuştur. 
İşte tüm bu isimler mülayim saf ve temiz gönül dostları olarak Allah yollarını açık etsin.Onlara sahip çıkmamız dileğiyle…