Osmanlı döneminde Tunus'tan gelerek 1703 senesinde Nevşehir'e yerleşen Beyler lakaplı namı diğer Memiş bey ailesinin hikayesini ilk kez www.fibhaber.com'da sizlerle paylaşıyoruz.

Nevşehir'in ilk yerlilerinden olan ve Damat İbrahim Paşa soyundan geldiği bildirilen Osman bey ve oğlu Memişbey, memleketinde kendi adıyla bir hanı, köşkü ve konağı bulunuyordu.

Memişbey'in Oğlu tarihi hatıralarını FİB Haber ile paylaştı...

İşte yıllar öncesine ait hatırlarını FİB Haber Merkezine anlatan Memiş bey'in oğlu Beylerin Halit Karabacak; "Dedem Tunus'tan gelerek Nevşehir'e yerleştikten sonra buraya bir mescit yaptırıyor, sonraki ismi Karabacak okulu oldu. Sonra bağına bahçesine gidenlerin su içmesi için Karabacak Çeşmesini yaptırıyor. Daha sonra Bey Camisi ismi ile bir cami yaptırıyor. Bu caminin kaleye çıkan yolun sol tarafından dedemin bir köşkü vardı. O köşkün altında kemerli bir oda vardı. Ben 9 yaşındaydım. Halam o zamanlar bana demişti ki; Oğlum babanda, Damat İbrahim Paşa'da bu oda da doğmuş." demişti. Biz o kemer oda da yemeğine fincan oyunu oynardık.

Nevşehir'e kattığı değerler ve hizmetleri ile mahallesine ismi verilerek "Memişbey Mahallesi" olarak yıllarca yaşatılan Memiş Bey isminin yaşatılması tek arzusu...

Anadolu'nun ortası bir köyden şehre dönüşümün mimarı Damat İbrahim Paşa soyundan geldiğini söyleyen Memişbey'in oğlu Halit Karabacak; "Şimdi bu şehre hizmet etmiş bir kişi olarak babamın isminin bu güzel şehirde yaşatılmasını arzu ediyorum. Bu haseple FİB Haber vasıtası ile Nevşehir Belediye Başkanımız Sayın Rasim Arı'dan bir ricam var. O yıkılan Memiş bey mahallesi ismi yerine Nevşehir'deki bir başka cadde sokak yada mahalleye Memişbey isminin verilmesini istiyoruz." dedi.

Hala hazırda Nevşehir'de bir çok tanıdığı ve görüştüğü ahbapları olduğunu da söyleyen Halit Karabacak amcamız tüm Nevşehirlilere selamları ve sevgilerini gönderdi.

83 yaşında ki Halit Karabacak, Çorapçı Mehmet Durusoy un kızı Refika (Naciye) ile evli olup, 2 çocuk babası. Kızı Akçay da yaşıyor, oğlu ise Avustralya'nın başkenti Sydney'de yaşıyor.

FİB Haber Merkezi olarak Halit Karabacak için tarihe bir not düşüyoruz. Ve şehirmizin yetiştirdiği önemli değerlerimizden Halit Karabacak amcamıze ve değerli eşi Refika (Naciye) hanım  efendiye sağlıklı mutlu ve huzurlu ömürler diliyoruz.

Özgeçmiş; 

Adı: Halit Karabacak (Beylerin Halit)

Doğum yeri ve tarihi : Nevşehir Memiş bey konağı 11.04.1937

Annesi: Havva hanım

Babası: Memiş bey

Eğitimi: İlkokulu 30 Ağustos ilkokulu'nda, ortaokulu Nevşehir ortaokulda okudu.

Çalışma hayatı:Nevşehir Belediyesi'nde endeks memuru olarak 4 yıl çalıştım. Ankara'da oto galeri açtım ve 30 yıl galericilikten sonra emekli oldum. Daha sonra Balıkesir Akçay'a yerleştim ve buraya gelen Nevşehirli hemşehrilerime yardımcı olmaya çalışıyorum.

FİB Haber Merkezi adına röportaj ve fotoğraf için değerli hemşehrimiz İsmail Hakkı Varol'a teşekkür ediyoruz.

Tarihi Beylerin Konağı binası daha önce böyleydi...

VE Nevşehir Belediyesi bu tarihi binayı restore etti.

Dünyanın en büyük yeraltı şehir yerleşiminin bulunduğu Nevşehir Kalesi civarında yer alan tarihi Beylerin Konağı’nın restorasyon çalışmaları tamamlandı. Yapılan çalışmayla birlikte, Osmanlı konut mimarlığının şehir merkezindeki en önemli sivil mimarlık eserlerinden biri olarak da değerlendirilen konakkent belleğine kazandırıldı.

18'inci yüzyılda yapılan ve halk arasında "kırmızılı ev" olarak bilinen Beyler Konağı'nda restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Nevşehir’in Camicedit Mahallesinde yer alan Beyler Konağı’nda bir süreden beri Nevşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü tarafından sürdürülen restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Osmanlı dönemindeki Barok sanatının biçim ve süslemesinin en güzel bir şekilde yansıtıldığı ender tarihi yapılardan biri olan ve giriş cephesi sonradan kırmızı renge boyanmasından dolayı halk arasında ‘Kırmızı Konak’ olarak da isimlendirilen iki katlı Beyler Konağı’nın dış cephesi yapıya özgü yöresel taş ile aslına uygun olarak yeniden yapıldı.

 İç tavanında yer alan ve ahşap bitki süslemelerinin yanı sıra duvar süslemeleri ile de Kapadokya bölgesinde en dikkat çekici tarihi yapılardan biri olarak değerlendirilen konağın tavanlarında temizlik ve renklerinde canlandırma yapıldı. Oda zeminlerindeki sonradan dökülen beton zeminlerin kırılarak temizlendiği konakta daha sonra odalara tarihi ve mimari dokusuna uygun bir şekilde ahşap döşeme yapıldı.

18. Yüzyılda Nevşehir Memiş Bey tarafından yaptırılan, 1956 yılında hanımı Havva Tüzün tarafından satın alınan ve 2014 Yılında mülkiyeti Nevşehir Belediyesine geçen, restorasyonu yapılmaya başlanılan Beyler Konağının dış cephesi tamamlandı...

İşte tarihi yapıdan son görüntüler