Nevşehir'de gerçekleştirilen, Uluslararası Turizm Filmleri Festivali'nde, jürinin değerlendirmesinin ardından ödüller sahiplerini buldu. Muhteşem ışık gösterileri ile beraber peribacaları arasında siyaset, sanat ve turizm dünyasının birçok önemli isminin katılımıyla gerçekleştirilen törende, Grand Prix Ödülü Luis Medina'nın "Help" filmine verildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının katkıları, Nevşehir Belediyesinin ev sahipliğinde bu yıl Kapadokya'da ilk kez gerçekleştirilen Uluslararası Turizm Filmleri Festivali'nin ödül töreni Paşabağları’nda yapıldı.

Törende konuşan Festival Başkanı Can Saraçoğlu, yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında bu yıl kısıtlı sayıda davetlinin katıldığını etkinliğin gelecek yıldan itibaren daha coşkulu şekilde düzenleneceğini ifade etti.

Festivalin, Türkiye ve Kapadokya'nın tanıtımı açısından önemli olduğunu vurgulayan Saraçoğlu, "5 yıl İstanbul’da düzenlediğimiz organizasyondan sonra festivalimizin doğru bir adreste buluştuğuna inanıyorum. Festival boyunca Nevşehir halkı ve Kapadokya coğrafyası misafirperverlik yaptı. Bu önemli organizasyonun önümüzdeki yıllarda taçlanacaktır. Amacımız, ülkemizin turizm potansiyelini uluslararası arenada gülü bir şekilde tanıtmaktır. Pandemi nedeniyle bu yıl katılım kapasitesi düşük tutuldu ama gelecek yıllardan itibaren daha geniş kapsamlı şekilde organize edilecektir." diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz ise konuşmasında Türk film ve dizilerinin dünya genelinde yaklaşık 600 milyon kişi tarafından takip edildiğini söyledi.

Yılmaz, "Filmlerimiz, 152 farklı ülkeye ihraç ettiğimiz çok önemli değerlerimizdir. Filmlerimizle, tarihimiz, kültürümüz, edebiyatımız hatta markalarımızı dünyaya taşımaktayız. Uluslararası Turizm Filmleri Festivali, ülkemizin turizm potansiyelinin ortaya çıkarılması ve özellikle ülkemizin dünya ölçeğinde bir film çekim merkezi haline getirilmesinde önemli olacağı kanaatindeyim." ifadelerini kullandı

‘YENİ FESTİVAL MÜJDESİ’

Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, bu yıldan itibaren Kapadokya'nın iki ayrı film festivaline ev sahipliği yapmaya başlayacağını belirterek, " Gerçekten çok mutluyuz. Uluslararası Turizm Film Festivaline bugün ev sahipliğini yapıyoruz. Dünyanın farklı ülkelerinden yönetmenler var, yapımcılar var. Bu film festivali daha önce Viyana’da, Berlin’de, Tokyo’da yapılmış bir festivaldi. 2015 yılından itibaren de Türkiye’de İstanbul’un ev sahipliğinde gerçekleştiriliyordu. Ancak bu yıl gerçek yerinde, turizmin başkentinde Kapadokya’da yapılmaya başlandı. Ve bundan sonra da bu film festivali şehrimizde gerçekleştirmiş olacağız. Doğal bir film platosu olma özelliğindeki bölgemizde ayrıca Kapadokya Film Festivali de 2021 yılından itibaren gerçekleştirilecek. Bundan sonra şehrimiz sanat, kültür ve sporla anılacak." dedi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan ise şöyle konuştu;

“Çok isabetli bir kararla İstanbul’dan sonra film festivallerinin bu bölgeye alınması. Bu pandemi sürecinde bu zor koşullarda böyle güzel bir festivalin gerçekleştirilmesi gerçekten büyük bir başarıdır.  Tabi bu başarı için Nevşehir halkını ve Nevşehir halkı nezdinde Rasim Başkanımıza şükranlarımızı sunuyorum. Büyük bir misafirperverlik ve ev sahipliği yaptılar.  Hepinize çok teşekkür ederim. Her defasında bu bölgeye gelen insan nasıl heyecanlanıyorsa her yıl bu festivali burada yaptığımızda aynı heyecanı duyacağımızdan ben eminim”

Konuşmaların ardından törende ülke, bölge, şehir, seyahat, turizm markaları, turizm hizmetleri, belgesel kategorileri ve jüri özel ödülleri sahiplerini buldu.

Ödül alan filmlerin izlenerek ödüllerin takdim edildiği programda turizm filmleri ülke kategorisinde "Austria Strengthens Ties", "My Country Azerbaycan", "Yaroslavia Will Stay in Your Stories", bölge kategorisinde "Nothing Much But Much More", "Magic Cordoba", "The Secret Of Tanintharyi", "Dubrovnik Riviera", "Kemeraltı'nın Sanatkarları" şehir kategorisinde "You Have Reached Your Destination", "Staycation", "Back To The Forest", "Ben Antep'im"  filmleri ödül aldı.

Belgesel kategorisinde , "Climent Gitart Pioner Del Turisme", seyahat filmleri kategorisinde, "Magical Places in Lisbon",  turizm hizmet kategorisinde, "You Only Love Once", "The İnspiration Behind An Old Manor House Hotel Renovation", turizm markaları kategorisinde, "Alps At Their Very Best", "Hunger For Experiencies", "Tu Me Acostumbraste" ile "The Last Judgment by Hans Memling" filmleri seçildi.

Jüri, Nevşehir Belediyesi Özel Ödülü için ise "Zagreb Loves You", "Balat Rüyası" ve Tokat" adlı filmleri, Grand Prix Ödülü için ise "Help" isimli filmler belirlendi.

Festivalde derece elde eden yapımların yönetmen ve temsilcilerini protokol üyelerince ödülleri takdim edildi.

Türkiye'deki turizm potansiyelini tüm dünyaya tanıtmayı amaçlayan ve 45 ülkeden 350 filmin başvuru yaptığı organizasyon, festival komitesi ile ödül kazananların hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi.

Programa, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan, Devlet Eski Bakanlarından Kürşat Tüzmen, Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Mustafa Açıkgöz ve Yücel Menekşe, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, AK Parti İl Başkanı M.Rauf Yanar, protokol üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve davetliler katıldı.