AK Parti, Kapadokya Alan Başkanlığı kurulmasıyla ilgili 11 maddelik kanun teklifini meclise sundu. AK Parti Milletvekillerinin kanun teklifi olarak meclise sunduğu "Kapadokya alanı" kanun teklifi kabul edildi... 

UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Kapadokya’nın tarihi, kültürel ve doğal dokusunun korunması, yaşatılması, geliştirilmesi, tanıtılması, gelecek kuşaklara aktarılması ve turizm potansiyelinin geliştirilmesi hedefleri doğrultusunda, Kapadokya’yı bütünsel bir bakış açısı ile ele alıp planlamak, kültürel ve doğal varlıklar bakımından farklı kurumlara ait planlama yetkilerini tek bir kurumda toplayarak bugüne kadar yaşanan yetki karmaşasını ortadan kaldırmak, alanın ihtiyaçlarına kısa sürede etkin çözümler üretebilmek, gerektiğinde yerel yönetimler ve diğer kurumlarla koordinasyon sağlamak amacıyla 2 yılı aşkın süredir Nevşehir Valisi İlhami Aktaş’ın koordinasyonunda yürütülen Kapadokya Alan Başkanlığı kurulması çalışması AK Partili Milletvekillerinin Kanun Teklifi ile TBMM’ye sunuldu.

Kanun Teklifi Neleri Kapsıyor? Kapadokya alanı ile neler değişecek??? Kapadokya alanı içinde hangi kurumlar görev alacak???

Teklife göre, Kapadokya’da, 2863 sayılı Kanun ile kültür varlıklarını koruma bölge kurulları ile tabiat varlıklarını koruma bölge komisyonlarına verilen yetki ve görevler Kapadokya Alan Başkanlığı bünyesinde kurulacak olan Kapadokya Alan Komisyonuna devredilecek olup, birçok konuda yaşanılan yetki karmaşasının önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Kurulacak Kapadokya Alan Başkanlığı birçok gelir kalemine sahip olacak olup aynı zamanda Kapadokya’nın tarihi ve kültürel değerleri ile jeolojik/jeomorfolojik dokusunun ve doğal kaynak değerlerinin korunmasına ve yaşatılmasına yönelik alınan tedbire aykırı davranılması halinde idari para cezası uygulamaya ve alanda her türlü aykırı uygulamanın giderilmesini sağlamaya, gerektiğinde aykırı uygulamaya konu yapı ve tesisleri yıkmaya ve yıktırmaya yetkili olacaktır.

Ayrıca; Kapadokya alanında bulunan Hazine ile Kamu Kurum ve kuruluşların özel mülkiyetindeki taşınmazların satışı, trampası, arsa veya kat mülkiyetindeki taşınmazların satışı, trampası, arsa veya kat karşılığı inşaat yaptırılması, kiraya verilmesi, ön izin verilmesi ve tasarrufu üzerinde irtifak hakkı kurulması, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin kiraya verilmesi, ön izin ve kullanma izni gibi işlemler Kapadokya alan Başkanlığının uygun görüşleriyle yapılacaktır.