Nevşehir Kalesi ve kale etrafındaki dünyanın en büyük yamaç yerleşim merkezi Kayaşehir Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da katıldığı muhteşem bir törenle turizme açıldı.

Nevşehir Kalesi ve Kayaşehir’in turizme açılışı nedeniyle düzenlenen tören Nevşehir Kalesi’nde gerçekleştirildi.

Sunuculuğunu radyo programcısı Melih Kurtuluş’un yaptığı gecede konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sözlerine Nevşehir’in il oluşunun 66’ncı yıl dönümünü tebrik ederek başladı.

Ersoy: “Bu şehir kültürel dokusuyla ve medeniyetler tarihi noktasında barındırdığı muazzam zenginliklerle, Türkiye’nin ve dünyanın en özel bölgelerinden birisi. Nitekim bugün de, yine dünyada benzeri olmayan bir kültür varlığının ülke turizmine kazandırılması vesilesiyle bir aradayız. Nevşehir Kalesi ve Kayaşehir, gerçekleştirilen temizleme ve düzenleme çalışmaları sonrası yeni yüzü ile misafirlerini ağırlamaya başlıyor.” dedi.

Arkeolojik, kültürel ve tarihsel olarak hayranlık uyandıran Kayaşehir’in 2010’da, Nevşehir Kalesi çevresindeki yerleşimlerin temizlenmesi esnasında fark edildiğini ve elde edilen veriler çerçevesinde bakanlık olarak 2014 yılında bölgeyi 3’üncü Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan ederek ve Nevşehir Belediyesi ile birlikte çalışmalara başladıklarını belirten Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Ulaşılan bulgular üzerinden bu bölgenin dünyanın en büyük yeraltı yerleşimi olabileceği hususunda bilimsel veriler ifade ediliyor. Bu minvalde Bakanlığımızca yaklaşık 44 hektar olan sit sınırları; toplamda 73 adet yapı ve alan tescil edildi. Ayrıca bu bölge 7 Ocak 2020 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından da yenileme alanı ilan edilmiştir. Birinci etap olarak belirlenen 120 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilen temizlik çalışmaları ile üç terasın barındırdığı 9 kot tamamen açığa çıkarıldı. Bu alanlarda 6’ncı yüzyıla tarihlenen Manastır ve 12’nci yüzyılda yapılan Bizans Kilisesi gün yüzüne çıktı. Ayrıca Göre kasabasından Nevşehir’e uzanan suyolları, kaya oyma mezarları, kutsal mekânlar, havalandırma bacaları, şırahaneler, tüneller, erzak depoları, büyük ve geniş ahırlar, işlikler ve barınma mekânları gibi askeri, dini ve sosyal yaşam alanları tespit edildi. Yine toplumsal yaşama ilişkin mutfak gereçleri,708 adet lüle ve 270 adet kandille birlikte toplam 1271 tarihi eser Nevşehir Müzesi’ne gönderilerek muhafaza altına alındı.”

NEVŞEHİR BELEDİYESİ TAKDİRE ŞAYAN BİR ÇALIŞMA YAPTI

“Nevşehir Belediyesi, Bakanlığımızın ilgili birimlerinin denetiminde takdire şayan bir temizleme ve düzenleme çalışması gerçekleştirmiş ve alan bugünkü konumuna ulaşmıştır. Tabii bölgenin çok değerli diğer anıtsal yapılarını da burayla birlikte değerlendiriyoruz. Meryem Ana Kilisesi, Rum hamamı ve Çanlı Kilise diye bilinen Damat İbrahim Paşa Okulu ile ilgili restorasyon planlamaları yapılmakta, hâlihazırda Damat İbrahim Paşa Külliyesi ve Kurşunlu Camisindeki restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Anadolu toprağı, insanlık tarihinin tam ve eksiksiz tanığı olarak biriktirdiği sayısız hatırayı yine insanlıkla cömertçe paylaşmaya devam ediyor. Bizler de bu değerleri ülkemize kazandırmak, tüm dünyayla paylaşmak ve koruyarak gelecek nesillerimize ulaştırmak adına gece gündüz demeden çalışıyoruz. İnanıyorum ki vazifemizi hakkıyla yerine getirdikçe ve halkımız bilinçli bir şekilde bu değerlere sahip çıkıp korudukça, Türkiye turizm ve kültür alanında daima zirveye yol alacak, tıpkı Göbeklitepe’de olduğu gibi eşsiz tarihiyle insanlığın geçmişini aydınlatırken geleceğine uzanan yolda da bir rehber olacaktır. Nevşehir Kalesi artık Kayaşehir ile birlikte çok farklı bir kimlik kazanmış, bölge ciddi bir cazibe merkezi konumuna yükselmiştir. Ben Nevşehir Belediye Başkanı Sayın Rasim Arı’ya ve mesai arkadaşlarına bu titiz çalışmalarından ötürü teşekkür ediyorum. “

Vali İnci Sezer Becel ise, "Kapadokya, 2019 yılında 3 milyon 834 bin yerli ve yabancı turistin ziyareti ile Türkiye turizmine büyük katkı sağlamıştır. Şehrimize bugün itibarıyla kazandırılan Nevşehir Kalesi ve Kayaşehir de bölgemize yeni bir destinasyon kazandıracaktır. Böylesine bir güzelliği Nevşehir’e kazandıran Belediye Başkanı Rasim Arı’ya teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

CHP Milletvekili Faruk Sarıaslan’da Nevşehir’e böyle güzel bir yer kazandırıldığı için emeği geçen herkese teşekkür etti.

AK Parti Milletvekili Menekşe’de Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya bölgesinin yeni açılan bu merkezle ile birlikte daha fazla turist ağırlayacağına inandığını belirterek Nevşehir’in artık beldeleri, ilçeleri ve il merkezi ile birlikte turizmde marka bir şehir haline geldiğini söyledi.

Konuşmasında bu bölgenin yıllardır ihtiyacı olan Alan Başkanlığı’nın kurulmasındaki katkılarından dolayı Bakan Ersoy ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür eden Milletvekili Mustafa Açıkgöz, “Yeraltı şehirleri ve kayadan oyma depoları ile hem yeraltı hem de peribacaları, balonları, vadileri ile yer üstü güzelliklerini barındıran Kapadokya bölgemiz ve Nevşehir Türkiye’nin gözbebeği.“  dedi.

ŞEHRE VE ÜLKE TURİZMİNE CİDDİ KATKILAR SAĞLAYACAK

Belediye Başkanı Rasim Arı ise, Nevşehir’in ve Kapadokya bölgesinin kültürel ve turizm alanındaki çalışmalarına verdiği destekten dolayı Bakan Ersoy’a teşekkür etti.

Nevşehir’in il oluşunun 66.’ncı yıldönümünde turizme açılan Nevşehir Kalesi ve Kayaşehir’in sadece bölge turizmine değil Türk turizmine de ciddi katkılar sağlayacağına inandığını ifade eden Arı: “Bölgemize geçtiğimiz yıl 3 milyon 650 bin turist gelmişti ve şehir merkezimizin turizmden aldığı pay sıfır idi. Biz bu payı yukarı çekmek için şehirde bir turizm hamlesi başlatacağımızı ifade etmiştik. Bunun için de elimizde Kayaşehir gibi çok güzel bir enstrüman vardı. İşte biz bu enstrümanı kullanarak şehrimizdeki turizm hareketliliğini arttırmak için yoğun bir çalışma başlattık. Şükürler olsun bugün bunun meyvesini aldık ve Nevşehir Kalemizi ve Kayaşehir’i özel bir hale getirerek turizme açtık. Dünyanın en büyük yamaç yerleşim merkezi olarak bilinen bu bölge sadece şehrimize değil, bölge turizmine ve Türk turizmine önemli katkılar sağlayacak. Şu anda sadece birinci aşamada bölgenin tarihi dokusunu koruyarak bir bölümünü turizme açıyoruz. İkinci aşama için ciddi bir yatırım planlamasını ve çalışmalarını mimarlarımız ile birlikte yapıyoruz. Yetiştirebilirsek ikinci aşaması içinde yıl sonunda start vereceğiz. İşte bu ortaya çıkan eser şehrinin gelişmesini, büyümesini, ileriye gitmesini arzu eden her bir hemşehrimizin katkıları ile oluştu. Bu güzelliği sadece biz belediye olarak tek başımıza değil milletvekillerimiz, bürokratlarımız, siyasilerimiz, sivil toplum örgütlerimiz, basınım, halkımız hep birlikte oluşturduk. Birlikteliğin ortaya çıkardığı bu güzelliktir bu. Bu güzelliğe destek veren herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Yücel Menekşe ve Mustafa Açıkgöz, CHP Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan ile Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı'nın konuşmalarının ardından Nevşehir Kalesi ve Kayaşehir’in açılış kurdelesi Bakan Ersoy ve katılımcılarca kesildi.

Bu arada Kayaşehi’in açılışı ve Nevşehir’in il oluşunun 66.’ncı yıl dönümü nedeniyle gerçekleştirilmesi planlanan Ferman Akgül konseri, Hakkari'nin Çukurca ilçesindeki bir üs bölgesine teröristlerce düzenlenen saldırıda iki askerin şehit olması dolayısıyla iptal edildi.

KADOKYA ALAN BAŞKANLIĞI VE NEVŞEHİR BELEDİYESİ’Nİ ZİYARET ETTİ

Tarihi kayadan oyma yamaç yerleşimi "Kayaşehir"in açılış töreni için kente gelen Ersoy, tören öncesinde Kapadokya Alan Başkanlığı binasında incelemede bulunarak, Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Cengiz Ekici'den çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Daha sonra Nevşehir Belediyesine geçen Bakan Ersoy, burada Belediye Başkanı Rasim Arı ve yardımcıları tarafından karşılandı.

Rasim Arı, akşam saatlerinde törenle turizme açılacak Kayaşehir'de yapılan çalışmalarla ilgili Ersoy'a bilgi aktardı.

Ziyaretten sonra Kayaşehir'de de inceleme yapan Mehmet Nuri Ersoy, Belediye Başkanı Arı'nın kullandığı golf aracıyla Çanlı ve Meryem Ana Kiliselerini gezdi.