NEVŞEHİR DOĞUMLU BAZI ÜNLÜLER

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

İnsanlar bazen doğup büyüdükleri yerleri unuturlar ya da doğup büyüdükleri yerler onları unutur. Kimi insanda “doğduğum yer değil doydum yer önemli” ilkesini şiar edinir. Yaşam koşulları insanları doğup büyükleri yerlerden bazen geri dönmemek üzere koparıp gider. İşte Nevşehir doğumlu oldukları pek de bilinmeyen bazı ünlüler.

ÜNLÜ GAZETECİYAZAR HIFZI TOPUZ

Hıfzı Topuz, Cumhuriyet’le yaşıt ve çok üretken bir yazar. Roman, inceleme-araştırma, anı ve söyleşi türlerinde onlarca yapıtı var. Son kitabı olan Bir Zamanlar Nişantaşı’nda ise anılarını kapsıyor.

Nişantaşı’nda dededen kalma konakta 1923’te bir kış günü doğan Hıfzı Topuz, ailesinin Şebinkarahisar’dan, Nevşehir’den iki yüz yıl önce İstanbul’a geldiklerini anlattıktan sonra ve “Ben İstanbulluyum!” diyerek de şehre duyduğu sevgisini belirtiyor.

YARGITAY BAŞKANI İMRAN ÖKTEM

İmran ÖKTEM, Recai Seçkin’den boşalan Yargıtay Birinci Başkanlığına 1 Mart 1966’da seçilmiş, görevini sürdürürken 1 Mayıs 1969 günü vefat etmiştir.

İmran Öktem, 1904 yılında İstanbul’da doğmuştur. Babası, meyve kabzımallarından Ürgüplü Süleyman Abdi Efendi, annesi ise Fatımatüzzöhra (Fatma Zehra) hanımdır. 1912 doğumlu Zekiye Ferhunda Hanımla evlenmiştir. İki kızı vardır. Kitap ve pul meraklısı olan Öktem, Fransızca bilmekteydi.İmran Öktem, ilk ve orta öğrenimini yaptıktan sonra 1924’te Kabataş Lisesi’ni bitirmiş, İstanbul Darilfünunu Hukuk Şubesinden 1927 yılında pekiyi derecede diploma almıştır.(Yargıtay internet sitesi)

YARGITAY BAŞKANI ERASLAN ÖZKAYA

Eraslan Özkaya 1939 yılında Hacıbektaş’ta dünyaya gelmiştir. Ankara Gazi Lisesi ve ardından Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1962 yılında mezun olmuştur. Hınıs Cumhuriyet Savcılığı, Tuzluca ve Pazarcık Hakim Yardımcılığı, Pazarcık ve Haymana Hukuk Hakimliği, Ankara Tapulama, Sulh Hukuk ve Asliye Hukuk Hakimliği görevlerinde bulunmuştur. 26 Mayıs 1986 tarihinde Yargıtay Üyeliğine seçilen Eraslan Özkaya, Yargıtay Büyük Genel Kurulunca 15 Eylül 1994 tarihinden, 19 Haziran 2002 tarihine kadar Yargıtay Birinci Hukuk Dairesi Başkanlığını yürütmüştür, bu görevini sürdürürken 19 Haziran 2002 tarihinde Büyük Genel Kurulca Yargıtay Birinci Başkanlığına seçilmiş olup, bu görevde 1 Aralık 2004 tarihinde yasal yaş sınırı nedeniyle emekliye ayrılmıştır. Fransızca bilen Özkaya evli ve üç çocuk babasıdır. Ayrıca Yeditepe Üniversitesi- Hukuk Fakültesi'nde ders vermiştir.

Hukuki konularda yayınlanmış çok sayıda kitabı bulunmaktadır.

YSK BAŞKANI MUAMMER AYDIN

Muammer Aydın, 13 Nisan 1945 tarihinde Abuuşağı Köyü Gülşehir’de doğmuştur. Yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamladıktan sonra İstanbul Hakim Adayı olarak mesleğe başladı. Özalp, Doğanşehir, Vezirköprü, Kırşehir ve Ankara'da hakimlik görevinde bulunan Aydın, 8 Mayıs 2001 tarihinde Yargıtay 5. Hukuk Dairesi üyeliğine seçildi. 2007 Ocak ayında Yargıtay kontenjanından Yüksek Seçim Kurulu üyeliğine seçilen Muammer Aydın, kurulun yeni üyeleriyle birlikte yapılan seçimde başkanlığa getirildi. Ocak 2010 tarihine kadar YSK başkanlığı görevini sürdürmüştür. Yargıtay 5. Hukuk Dairesi üyesiyken 13 Nisan 2010'da yaş haddinden emekli olmuştur.

YARGITAY DAİRE BAŞKANI NACİ ÜNVER

Naci Ünver , 20 Mart 1938, Hacıbektaş ilçesinde dünyaya gelmiştir. Kayseri Lisesi'ni bitirmiş ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1962 yılında mezun olmuştur. Kırşehir hakim adayı olarak mesleğe başlamış, çeşitli il ve ilçelerde hakimlik yapmıştır. Yargıtay Tetkik Hakimliği görevindeyken, 1984 yılında Yargıtay Üyeliğine seçilmiştir. Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nca 1995'te Yargıtay 8. Ceza Dairesi Başkanlığına seçilmiş olup, bu gö­revinden 2003'te yaş haddinden emekliye ayrılmıştır. Çok sayıda şiir, öykü ve roman yazmıştır.

Naci Ünver’in hukukçuluğu yanı sıra güçlü bir edebiyatçılığı da vardır.