Nevşehir Eski Milli Eğitim Müdürlerinden Şair Hazım Zeyrek

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Şair ve yazar. 17 Ekim 1932 tarihinde Erzincan Kemah ilçesi Tuzla köyü(Tımısı) Köyünde doğdu. İlkokulu köyünde ve Kemah’ta tamamladı. Sivas Yıldızeli Pamukpınar Köy Enstitüsünü 1948 yılında bitirdi. Çeşitli yerlerde öğretmenlik ve okul müdürlüğü,ilköğretim müfettişliğiyapmıştır.Daha sonra Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Eğitim Bölümünü bitirdi. Nevşehir’de Millî Eğitim Müdürlüğü (24.09.1974-11.09.1975) yaptı. 1978 Yılında Başbakanlık Personel Dairesi Heyet üyeliğine seçildi.Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Kurucu mütevelli heyeti üyesi olarak görev yaptı.

Hazım Zeyrek sadece eğitimci değil iyi bir şairdir. Sivas’ta Su (1961-68) adlı bir aylık sanat edebiyat dergisi çıkardı. Düşün ve Sanat dergisi olan Su,1 Şubat 1961 tarihinde ilk sayısını yayınlar. 78 sayıda yani Ağustos 1967 de yayın yaşamını sonlandırır. Hazım Zeyrek Emekli olduktan sonra çalışmalarını Ankara’da sürdürdü. Gada (1966) adlı bir şiir kitabı vardır.Gada Ankara Radyosu tarafından ayın şiir kitabı seçilmiştir. Babaların Çıkmazı adlı dosyası kitaplaşmadan 28 Ocak 2011 tarihinde vefat etmiştir.

Doç. Dr. Ulvi Keser’e göre “İlerlemiş yaşına rağmen okumaktan geri durmayan, düşünmekten korkmayan, memleketine ve sorunlarına sahip çıkan, son derece zarif, itinalı, temiz ve şık kıyafeti, oturaklı ve babacan tavırları, konuşma üslubu ve öğreticiliğiyle avukattan doktora 6 çocuk yetiştirmiş olan Hazım Zeyrek’e aydınlatma meşalesinin hiç sönmemesi dileklerimi gönderiyorum” (Doç. Dr. Ulvi Keser 01 10.2010 Anamur’un Sesi).

Prof. Dr Emrullah Güney’de Hazım Zeyrek konusunda görüşlerini paylaşarak “Ozan öğretmen Hazım Zeyrek, Sıvas'ta "Su" dergisini yayımlıyordu. Sakarya Meydan Savaşı'nın destanını, tadına vara vara ilk orada okudum. Okullarda, herkes Kurtuluş Savaşını - güya - öğrenir. Ben hiç sanmıyorum ki, bir dönüm noktası olan Sakarya Meydan Savaşı, gerektiğince, önemine göre ele alınsın.” (Emrullah Güney, Anadolu ekini, Ağustos,2011).

Ünlü Şair Ceyhun Atuf Kansu Hazım Zeyrek’i ne güzel anlatmış “Şiirlerinde Erzincan’ı Sivas’ı kokluyoruz” diye tanımlamış.

Şair Hazım Zeyrek bir köy çocuğudur. Kısa bir süre Nevşehir Milli Eğitim Müdürlüğü yapmıştır.

Geride çok güzel şiirler ve “Gada” isimli tadına doyulmayan bir kitap bırakmıştır.