NEVŞEHİR İLÇE VE KÖYLERİ HAKKINDA YAZILAN KİTAPLAR-IX

Nevşehir kent belleği açısından ilimiz, ilçe ve köylerimiz hakkında yazılan kitapları tanıtmaya devam ediyoruz.

NEVŞEHİR’İN TARİHİ YOLCULUĞU, İlyas GÖKHAN; . İlyas Gökhan'ın editörlüğünde 18 tarihçinin kaleme aldığı ve 16 kitap bölümünden oluşan Nevşehir tarihine ilişkin detay içeren bir eser. Nevşehir Üniversitesi yayını, 2015 Baskı.

.

KAPADOKYA KIRSALINDA KUBBELİ TANDIR EVLERİ, Savaşa MARAŞLI Nevşehir’e bağlı Gülşehir ve Hacıbektaş, Kırşehir’e bağlı Mucur ve Aksaray’a bağlı Ortaköy ilçelerinin bazı köylerinde görülen tandır evleri, taş ve kerpiç malzemenin kullanıldığı bindirme tekniği ile yapılmış heybetli konik kubbelere sahiptir. Kitapta bunların detaylı incelendiği görülmektedir. Literatürk Akademi, 2020 Baskı.

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE/AVANOS ÇÖMLEKÇİLİĞİ, Çiğdem TOĞRUL, Sema ETİKAN; Kitapta çömlekçilik sanatının Avanos ilçesindeki tarihi anlatılmaktadır. Gece akademi yayınları,2019 Baskı.

NEVŞEHİR HALK KÜLTÜRÜ /Araştırmaları 1 Adem ÖĞER; Kitapta Nevşehir yöresi halk kültüründen örnekler incelenmektedir.  Nevşehir Üniversitesi Yayını,2015 Baskı.

ÜRGÜP/CappaFantastica,Tekin SÖNMEZ; Kitapta Ürgüp yöresi, çevre insan ve tarih açısından ele alınmaktadır.Nis Media 2015 Baskı.

LALE DEVRİ’NDE OSMANLI DEVLETİ VE NEVŞEHİR, İlyas GÖKHAN, Hüseyin SARAÇ, Gökçe ÖZCAN; Kitapta Lale Devri’nde Nevşehir’deki  gelişmeler tarihsel açıdan ele alınmaktadır. Kömen Yayınları,2018 Baskı.

Hacıbektaş’ta PİREVİ ve Diğer Ziyaret Yerleri, Bedri NOYAN ; Kitapta Hacıbektaş ilçesindeki Pirevi ve diğere dini ziyaret yerleri anlatılmaktadır. Ticaret Yayıncılık,1970 Baskı.

CAPPADOCIA/ÜRGÜP-GÖREME VE IHLARA,Nevin TANKER, Mehmet KOYUNCU; Bölgenin turistik yerlerinin tanıtıldığı bir kitap. Çankaya Kulübü,1989 Baskı.

ORTAKÖY’DEN HACIBEKTAŞ’A ,Fikret ÖZKAPLAN; Anadolu bozkırının orta yerinde bulunan Ortaköy’ün destanı ile başlayıp, Hacı Bektaş yeşili ile devam eden resimlerle köy yaşamı anlatılmaktadır. Altın Sarmal Sanat Kültür Yayınları,2005

HALK ŞİİRLERİ , Aşık Süleyman; Ürgüp Salur Köyünden Aşık Süleyman ismindeki halk aşığının destansı şiirlerinden oluşan bir kitap. Kayseri Sümer Matbabası,1948 Baskı.

I.ULUSLARASI HACIBEKTAŞ  AŞURE GÜNLERİ; Kitapta Hacıbektaş’ta yapılan aşure günü etkinlikleri anlatılmaktadır. Hacıbektaş Kültür Derneği 2012 Yayınları.

NEVŞEHİRDE DAMAT İBRAHİM PAŞA KÜLLİYESİ, Köksal ANADOL; Damat İbrahim Paşa Külliyesini mimari ve inşaat tekniği açısından irdeleyen bir kitap. Yapı Merkezi Yayınları,1970 Baskı

YOKLUĞUN DERDİ/Nevşehirli Aşık Ahmet’in Yaşamı, Sanatı, Şiirleri , Devrim DİRLİKYAPAN; Eserde Aşık Ahmet’in yaşam öyküsü ve şiirlerine yer veriliyor. Ürün Yayınları,2014 Baskı,

HACIBEKTAŞ,1999, Mustafa ÖZCİVAN, Hacıbektaş Şenlikleri olarak bilinen ve her yıl Ağustos ayında yapılan etkinliklerde yapılan konuşmaların metni, Hacıbektaş Belediyesi Yayını,1999.