NEVŞEHİR İLÇE VE KÖYLERİ HAKKINDA YAZILAN KİTAPLAR-V

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Nevşehir ili, ilçeleri, kasaba ve köyleri hakkında yazılan eserleri tanıtmayı sürdürüyoruz.

Şeyhülislam Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi’nin MALTA MEKTUPLARI; Ali Suat ÜRGÜPLÜ; Eski Başbakanlarımızdan Suat Hayri Ürgüplü oğlu olan Ali Suat Ürgüplü tarafından kaleme alınan eser dedesinin Malta da esaret yıllarında yazdığı günlükler, anılar ve mektupları içeriyor. İşbankası Yayınları ,2015 Baskı.

NEVŞEHİR,ŞEHİR COĞRAFYASI, Emrah ŞIKOĞLI, Handan ASLAN; Şehir Coğrafyası kapsamında Mekansal olarak incelenen Nevşehir, Coğrafya'nın ilkelerine göre şehrin geçmişi ve bugünüyle ilgili bilgiler verilirken, geleceğiyle ilgili öngörülerde bulunulmuştur. Çalışmada, şehrin doğal çevre özellikleri ve bu özelliklerin insanla olan ilişkisi anlatılmıştır. Hiperlink Yayınları, 2019 Baskı.

Heykeltıraş HAKKI ATAMULU; Faruk GÜÇLÜ; Derinkuyu eski Belediye Başkanlarından heykeltıraş Hakkı Atamulu’nun öz yaşamı ve eserleri kitapta anlatılıyor. Ürün Yayınları,2020 Baskı.

KAPADOKYA DA ZEUS KÜLTÜ,Meral HAKMAN ; Zeus’u Kapadokya’da kapsamlı bir şekilde ele alan bu çalışmada, külte ait arkeolojik, epigrafik ve numizmatik verileri belirleyerek, siyasi haritanın değişmesine bağlı gerçekleşen gelişime ve bölgedeki Zeus kimliğine yönelik açıklama getirmeye çalışılmıştır .Arkeoloji ve Sanat Yayınlar,2015 Baskı.

KAPADOKYA/Tıbbi Jeoloji ve Mezotelya, Eşref ATABAY, Mezotelyoma ve Tıbbi Jeoloji açısından gezi yerleri kapsamında kalan yörelerin tarihi ve kültürel değerleri, Nevşehir yöresindeki insan sağlığını etkileyen jeolojik unsurlar ile mezotelyoma olgusundan bahsedilmiştir. Hacettep üniversitesi Yayınları, 2015 Baskı.

NEVŞEHİR-ÜRGÜP YÖRESİNİN İKLİMİ, Emrullah GÜNEY , Kitapta yöresel klimatoloji araştırması yapılarak Nevşehir ve Ürgüp yöresi iklimi incelenmektedir. Kendi Yayını ,1985 Baskı

KAPADOKYA/BİR SOFA, BİN GİZEM, Mustafa KAYA; Araştırmacı yazar Mustafa Kaya eserinde Kapadokya yöresini değişik açılrdan irdeliyor.Ürün Yayınları,2001 Baskı.

NEVŞEHİR’DE HALK İNANÇLARI, Mustafa DİNLEYEN; Kaitapta Nevşehir yöresinde geçmişte yaşayan ve hala bazıları devam eden halk inaçlarına yer verilmiş.Nevşehir Belediyesi Yayınları,2012 Baskı.

CEPHEDEN CEPHEYE/ESARETTEN ESARETE, Eftal Şükrü BATMAZ; Kitapta savaşta esir düşen Ürgüplü Mustafa Fevzi Taşer'in Hatıraları,Kültür Bakanlığı Yayınları , 2000 Baskı.

Açıklama: d:\Users\Win10\Desktop\85248669_10216795169491678_3983727165135912960_n.jpg

NEVŞEHİR YÖRESİNDE YAŞAYAN GELENEKSEL MESLEKLER ,Mehmet Ali YOLCU, Kitapta Nevşehir ve yöresinde yaşayan geleneksel meslekler detaylı olarak irdeleniyor. Nevşehir Üniversitesi yayınları,2015 Baskı.

ELVEDA KAPADOKYA, Nurten ERTUL; Lozan Anlaşması’na göre Türkiye ve Yunanistan arasında gerçekleştirilen 1923 nüfus mübadelesine tabi tutulan Karamanlılar, her iki ülkenin fanatiklerine malzeme olmamak adına hep suskun kalmayı tercih eden bir kimlik oldu. Kimilerine göre Anadolulu Hıristiyanlar, kimilerine göre ana dilleri Türkçe, Hıristiyan Türkler veya Türkofonlar, kimilerine göre Helen kökenli Türkleşmiş Anadolu merkezli kadim milletler topluluğu. Bireysellikle birlikte oluşan yabancılaşma karşısında roman kahramanı Jale Karaman, köklerinin peşine düşüyor. Ulak Yayıncılık ,2015 Baskı.