NEVŞEHİR İLÇE VE KÖYLERİ HAKKINDA YAZILAN KİTAPLAR-VI

Nevşehir kent belleği açısından ilimiz, ilçe ve köylerimiz hakkında yazılan kitapları tanıtmaya devam ediyoruz.

Şen Olasın Ürgüp/REFİK BAŞARAN; Gürbüz SAPMAZ; Kitapta Ürgüplü saz şairi Refik Başaran’ın yaşamından söylediği türkülere kadar detaylı ayrıntılara ulaşmak mümkün,  2000 Baskı.

Geçmiş Zaman ORTAHİSAR; İhsan ESKİTÜRK; Ortahisar Kasabasının tarihi ve folklorik özellikleri kitapta detaylı olarak yer almaktadır. Ankara, 2014 Baskı.

NEVŞEHİR-İ DİLARA  Kitapta belgelerle Nevşehir’in kuruluşu anlatılmaktadır. ‘NEVŞEHİR-İ DİLARA’ Belgeleriyle Nevşehir’in kuruluşu “ isimli 212 sayfalık eser, Nevşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından yayıma hazırlandı. Adem Sağlık, Orhan Özdil ve Abdurrahman Yarar’ın da önemli katkılar sunduğu Nevşehir’in şehir haline gelmesinde ve sonrasında Osmanlı Padişahı 3. Ahmet ‘in fermanları ile Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından gönderilen hükümlerin Osmanlıca belgeleri ile onların Türkçe açıklamalarına yer verilmektedir. 2014 Baskı.

NEVŞEHİR ve GÖREME; Remzi REHBER; Öğretmen Remzi rehber tarafından Nevşehir ve Göre hakkında hazırlanmış ilk kitaplardan birisidir. Yeni Matbaa,1961 Baskı.

NEVŞEHİR MEKTEPLERİ/1820-1920, Adem ÖĞER, Oğuz ÖZDEM; Kitapta 1820/1920 Döneminde Nevşehir’de bulunan okullar tanıtılmaktadır. Nevşehir Hacı Bektaşi Veli üniversitesi Yayını,2015 Baskı.

NEVŞEHİR’DE İZ BIRAKANLAR , Faruk GÜÇLÜ; Nevşehir’de yetişmiş ünlü yazar ve şairlerin özgeçmişlerine yer verilmektedir. Ürün yayınları,2007 Baskı.

NEVŞEHİR SALNAMESI/1924 ; Adem ÖĞER, Oğuz ÖZDEM; Nevşehirlilerin kurduğu “Papa Georgios Cemiyeti” tarafından Rum mekteplerinin yararına 1914 yılında Karamanlıca olarak İstanbul’da yayınlanan “Nevşehir Salnamesi” isimli eser, Latin harflerine aktarılarak Nevşehir Üniversitesi Yayınları arasından çıkmıştır. 2015 Baskı.

NİĞDE,AKSARAY VE NEVŞEHİR TARİHİ ÜZERİNE, Prof. Dr. Musa ŞAŞMAZ:  Kitapta Niğde, Aksaray ve Nevşehir tarihinden kesitler sunulmaktadır. Kitabevi Yayınları,2008 Baskı.

NEVŞEHİR’İN TÜRKİYE VE DÜNYADAKİ TURİSTİK DEĞERİ; Tevfik GÜRBUDAK ; Kitapta Nevşehir ve yöresinin turistik özellikleri anlatılmış. Baylan Basımıevi, 1969 Baskı.

TAŞ KAPIDAN TAÇKAPIYA/KAPADOKYA, Gürsel KORAT; Bölgenin tarih öncesi dönemden başlayarak Selçuklu’nun ilk dönemlerine kadar uzanan kültürünü mimari, tarihsel ve dinsel özellikleriyle anlatıyor. Doğan Kitap,2005 Baskı.

KAPADOKYA ŞİİR ANTOLOJİSİ; Sabit İNCE; Kapadokya konulu şiirlerin yer aldığı antoloji, Kapadokya Kültür Derneği Yayınları, 2010 Baskı.

PROKOPİ/ÜRGÜP, Evangelia BALTA; Bu kitap bize 1924 yılında gerçekleşen Türk-Yunan nüfus mübadelesinden önce Ortodoks Rumlar ile Müslüman Türklerin birlikte yaşadığı Ürgüp’ün, eski yaşama dair izlerin henüz silinmediği halini sunuyor. Atina’daki Küçük Asya Araştırmaları Merkezi’nin arşivinden alınma 123 fotoğrafın bir kısmı 1924 öncesine ait olmakla birlikte çoğunluğu, Mübadeleden çeyrek yüzyıl kadar sonra, eski kasabalarında kendilerinden neler kaldığını görmek için gelen Rum göçmenlerin çektiği fotoğraflardan oluşuyor. Kitabın metni ise Rum göçmenlerin tanıklıklarının yanı sıra Osmanlı kayıtlarından elde edilen bilgilere dayanıyor. Bir Zamanlar Yayıncılık,2010 Baskı.