NEVŞEHİR İLÇE VE KÖYLERİ HAKKINDA YAZILAN KİTAPLAR-VII

Nevşehir kent belleği açısından ilimiz, ilçe ve köylerimiz hakkında yazılan kitapları tanıtmaya devam ediyoruz.

KAPADOKYA ARAŞTIRMALARI, Ahmet UYSAL, Hasan İÇEN; Yedi ayrı yazarın katkılarından oluşan kitabın taınıtımında “Kapadokya bir coğrafyacı için laboratuvar gibidir. Kapadokya, hem topoğrafik özellikleri hem de bu özelliklerin insan ile buluşmasıyla özgün bir kimlik kazanmıştır. Bu kitabın amaçlarından birisi, işte bu özgün yeri “mekânsal perspektif” ile ele alan bilim insanlarını buluşturmaktır. Bir diğer amacı ise, bu buluşmadan köklü bir “yaklaşım geleneği” çıkarmaktır.”denilmektedir. Pegem Yayınları,2019 Baskı.

AVANOS’TA Çanak, Çömlek Sanatı, Filiz KILIÇ, Mehmet KILIÇ : Kitapta, Avanos’ta yüzlerce yıllık bir geçmişi olan geleneksel çanak sanatı bütün yönleriyle ele alınmıştır. Geçmişte ve günümüzde çanak, çömlekle ilgili bilgiler, fotoğraflar, eski çanak çömlek modelleri, çanak ustaları, işlikler gibi pek çok konu eserde tarihi akışı içinde incelenmiştir. Avanos Kaymakamlığı Yayınları, 2018 Baskı.

KAPADOKYA’NIN PERİLERİ, Ekrem GÜNEŞ ; Binicilerin yağız kısrakları şaha kaldırdığı Antik Kapadokya'nın destansı  yepyeni romanı Kapadokya'nın Perileri ile hayalden gerçeğe uzanan gizem dolu bir serüvene sürüklüyor okurlarını.. Tudem Yayınlar, 2013 Baskı.

NEVŞEHİR’DE GİRİŞİMCİ PROFİLİ ANALİZİ VE KENTSEL GELİŞME, Rana A. ASLANOĞLU: 1997 yılı Haziran-Ağustos döneminde yörede yürütülen saha araştırmasına dayanarak analiz edilmektedir. Gerek ön araştırma verilerinin derlenmesi, gerek sahada görüşmelerin yapılması çeşitli kişi ve kuruluşların desteği ile gerçekleşmiştir. Ezgi Yayınları,2000 Baskı.

BİLİNMEYEN KAPADOKYA, Turgay TUNA,Kitap okuru peri bacaları diyarının vadilerinde, tepelerinde, köylerinde dolaştırıp Kapadokya'nın bilinmeyenlerine götürüyor. Bağlam Yayınları,2008 Baskı.

Köy Tetkikleri/Genezin ve Göynük, Kırşehir HALKEVİ, Genezin ve Göynük tarihi ve folklorik özellikler açısından incelenmektedir. Kırşehir Köy Basımevi,1941 Baskı

KAPADOKYA KAYA KİLİSELERİNDE ÜÇ GÜN, Yorgo SEFERİS, Nobel ödüllü büyük Yunan şairi Yorgo Seferis’in 50’li yıllarda Ankara’da Yunan sefaretinde çalışırken yaptığı bir gezinin ürünü olan Kapadokya Kaya Kiliselerinde Üç Gün, şairin Fransızca yazdığı ve 1953 yılında ilk kez Atina’da Fransız Araştırma Kurumu yayınları arasında kitaplaştırdığı bir gezi günlüğü. Yapı Kredi Yayınları,2017 Baskı

NEVŞEHİR YÖRESİNDE DOĞA AÇISINDAN TURİZM , Emrullah GÜNEY; Nevşehir yöresinin doğasını  turizm açısından değerlendiren Emrullah Hocanın doktora tezi.

Genezinli/ELİÇİN Ailesi, Mehmet KILIÇ ; Genezin yeni adıyla Özkonak çok sayıda şair ,yazar ve akademisyen yetiştiren bir kasabamızdır. Eliçin ailesinden de iki ünlü yazar yetişmiştir. Kitapta Eliçin ailesinin tarihsel geçmişi incelenmektedir. Grafiker Yayınları,2018 Baskı.

Orta Anadolu’da /BATIL İNANIŞLAR, Faruk GÜÇLÜ, Nevşehir ve Yöresinde yüzyıllardır süre gelen batıl inanışlar kitapta ele alınıyor. Kültür Bakanlığı Yayını, 1995 Baskı.

NEVŞEHİR FOLKORU, Hüseyin GÜNEY, Emrullah GÜNEY, Kitapta Nevşehir yöresi folklorundan kesitler sunulmaktadır.1993 Baskı.

ROMALILAR ZAMANINDA KAPADOKYA PONT VE ARTAKSİAD KRALLIKLARI/Şemsettin GÜNALTAY :  Kitapta Romalılar döneminde Kapadokya da yer alan Pont ve Artaksiad Krallıkları anlatılıyor. Türk Tarih Kurumu Yayınları,1987 Baskı,