NEVŞEHİR İLÇE VE KÖYLERİ HAKKINDA YAZILAN KİTAPLAR-VIII

Nevşehir kent belleği açısından ilimiz, ilçe ve köylerimiz hakkında yazılan kitapları tanıtmaya devam ediyoruz.

NEVŞEHİR İL YLLIĞI, Nevşehir Valiliği; Nevşehir Valiliği tarafından hazırlanan değişik yıllarda basılmış yıllıklar bulunmaktadır. Bu yıllıklarda ilimiz hakkında çoğu bilgileri bulmanız mümkün.

   

EŞEKLİ KÜTÜPHANECİ, Fakir BAYKURT;  Sıcak bir yaz günü, peribacaları diyarına Yunanistan’ın Larisa şehrinden Dimitrios Katsikas adında biri gelir. Bu genç adam, yıllar önce bu topraklardan göçe zorlanan büyükbaba ve büyükannelerinin izini sürmek, bir daha buraya dönemeyen akrabalarının yerine bu güzel yerleri gezmek istemiştir. Tesadüfler karşısına yörenin sevilen şahsiyetlerinden “Baba” lakaplı Aziz Güzelgöz’ü çıkarır. Aynı yaşlardaki bu iki genç kısa sürede kaynaşır. Dimitrios, Aziz’in evine konuk olunca, bu büyüleyici diyarda inanılmaz bir adamla tanışır. Aziz’in babası Mustafa Güzelgöz’dür bu kişi; namı diğer Eşekli Kütüphaneci.

Dimitrios ile Eşekli Kütüphaneci arasındaki sevgi köprüsü yöreyi birlikte gezerlerken iyiden iyiye pekişip güçlenir. Bu arada kan kardeşi olan Aziz ile Dimitrios’un aklına, Ürgüp ile Larisa’yı “kardeş şehir” yapma fikri düşmüştür. Ama bu o kadar da kolay olmayacaktır...

Fakir Baykurt’un, klasik anlatımının tüm olanaklarından yararlanarak, gücü yetene, hatta bitene dek, hasta yatağında yazdığı bu son romanında, sevgi, kardeşlik, azim, cesaret gibi duygular yine okuru sarıp sarmalıyor. Literatür Yayınları,2008 Baskı.

KAPADOKYA LEZZETİ Kapadokyalı Rumların Yemek Kültürü.Sula BOZİS; Kitapta önceden Kapadokya bölgesinde yaşayan Rumların yemek kültürü anlatılmaktadır.  Tarih Vakfı Yurt Yayınları 2004 Baskı.

NEVŞEHİR MAHKEMESİNE AİT İL ŞER’İYYE SİCİLİ,Metin Ziya KÖSE, Ali KOZAN;  Kitapta Nevşehir Mahkemesine ait şer’iyye sicilleri detaylı olarak incelenmektedir. Nevşehir Üniversitesi Yyaını,2013 Baskı.

KAPADOKYALI KAHRAMAN YAĞIŞOĞLU YAŞAR, Mustafa ŞİMŞEK; Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde 19. yüzyılda bir halk kahramanı olarak anılan Ortahisar 'lı Yağışoğlu Yaşar'ın hayatını halen yaşayan tanıkların da gözlemleri ile romanlaştıran yazar yaşamını kuaförlük yaparak kazanmış.2010 Baskı

DAMAT İBRAHİM PAŞA VE NEVŞEHİR, Hasan ÜNVER; Nevşehir önceki Belediye Başkanı Hasan Ünver tarafından hazırlanan kitapta Damat İbrahim Paşa ve Nevşehir’e yaptığı hizmetler anlatılmaktadır. Nevşehir Belediyesi Yayını,2017 Baskı.

Mardin’den Karacahöyük’e HACIBEKTAŞ, Hamza AKSÜT; Kitapta Hacı Bektaş ile Bektaş/Bekdeş topluluğu ilişkisi,Bektaş topluluğunun tarihsel yolculuğu,Hacı Bektaş’ın soyu ile ilgili arşiv belgeleri. Yüzyıllara göre Hacıbektaş yerleşiminin durumu anlatılıyor.Yurt Yayınları, 2018 Baskı.

KAPADOKYA EFSANESİ,M.Naci ÜNVER:  Fransız Marie ile Kapadokyalı Ali’nin öyküsü. Ancak bu kitabı sadece bir öykü olarak ele almak ona haksızlık yapmak olacaktır. Hem öykü, hem tarih, hem de doğal güzellik. Yargıtay eski Dairesi Başkanlarından olan  Naci Ünver’in kaleme aldığı gerçekle içiçe geçmiş efsaneyi, öyküyü okurken satırlarda o akıl almaz yeraltı şehirlerini, Göreme’yi, Zelve’yi, Kaymaklı’yı görecek, sokaklarında, yollarında gezeceksiniz. Arkadaş Yayınları,2006 Baskı

Gravürlerden Eski Fotoğraflarla KAPADOKYA, Nezih BAŞGELEN ; Gravürler ve eski fotoğraflarla Kapadokya bölgesi anlatılmış.Arkeoloji ve Sanat Yayınları,2015 Baskı.

Sularımız ve NEVŞEHİR ÇEŞMELERİ, Mustafa DİNLEYEN ; Kitapta su kaynakları ve tarihi çeşmeler anlatılmaktadır. Nevşehir Belediyesi Yayını,2008 Baskı.

NEVŞEHİR AĞAÇLARI ve ÇALILARI, İsmail DEMİREL; Eğitimci yazar, bölgenin ağaç ve çalı yapısını incelemiş kitabında. Kapadokya Gelişim Derneği Yayınları, 2016 baskı. Aynı yazarın Nevşehir Kuşları ve vadilerle ilgili araştırma kitapları bulunmaktadır.

KANSER VE KARAİN, İsa DURU; Ürgüplü eczacı İsa Duru tarafından kaleme alınan eserde Ürgüp Karin Köyünün toprağından kaynaklanan kanser vakaları anlatılıyor. Mega Yayınevi, 2010 Baskı.

Konar Göçerlerin Kurduğu örnek Köy, YÜKSEKLİ, Hasan YAVUZER; Yaklaşık 300 yıllık bir serüveni ele alan bu çalışmada Türklerin Anadolu’ya gelişi ve Nevşehir’e yerleşmeleri de dahil olmak üzere tarihi bilgilere yer verilmiştir. Daha sonra Yüksekli Köyü özeline inerek köyün kuruluşundan bu güne köydeki geçim kaynakları, sosyal, kültürel, dini ve milli konularda bilgiler verilmiştir. Kimlik Yayınları,2020 Baskı.