Nevşehir Milletvekilleri nasıl bir yol izlemeli?

     Kasım ayı milletvekili seçiminde Nevşehir’de AKP 3-0 başarı elde etti. Bu başarı sonuç birçok Nevşehirli vatandaşı sevindirdi. Seçim sonrası Nevşehir AKP milletvekilleri Mustafa Açıkgöz’ in TBMM başkanlık divani Kâtip üyesi olması ve Ebubekir Gizligider’in mali komisyon üyesi olması Nevşehirliler için ayrı bir kurur kaynağı ve sevinmeye neden oldu. Milletvekillerin Beştepe sarayında fotoğrafları, sayın cumhurbaşkanı ve başbakan ile görüşmeleri tüm Nevşehirlileri göğsünü gerdi. 
    Her gün medyada milletvekillerin pazarda, toplantılarda, halk ziyaretlerinde fotoğrafları ve haberleri medyada görülmektedir. Bunlar hep sevindirici mutlu edici haberlerdir. Ancak sadece bunlar yetmez. Bu makamların ve fırsatların Nevşehir için neler sağlayacağı önemli olmaktadır.   
   
Onun için bu aşamadan sonra milletvekillerin elde ettikleri bu yetki, makam ve fırsatların Nevşehir için ne kader refah, iş imkânı, gelişimi, yükselişi, ……… gibi beklentileri gerçeğe çevirmeleri umudu var. Eğer bu imkân ve fırsatları Nevşehir ve halkı için kullanırlarsa halk tarafından hep anılacaklar yoksa birçok milletvekili gibi dönemleri bitimin ertesi günü unutulacaklar.
Milletvekillerin önündeki 2 yol:
1: Geçici, basit işlerle uğraşmak:  
A: Birçok milletvekili gibi Ankara’ya gittikten sonra zamanla Nevşehir’i unutup, Ankaralı olup ara ara Nevşehir’i ziyaret etmek. 
B: Sürekli halk ziyaretleri yapıp, toplantılara katılıp, sıkıntıları dinlemeleri ancak sadece dinlemeleri ve ötesine geçmemeleri. 
C: Basit işlerle uğraşmaları: kendi yakınındakileri göreve getirmeye çalışmaları, 2-3 kişilik istihdamlar yaratmaları gibi alt yapılı işler olamayan işlemlerle uğraşmaları
 Bunları da yaptığı icraat gibi saymaları.
2: Alt yapılı işler, bölgenin yükselmesi, büyük projeler ve geniş istihdamlar yaratan planlarla uğraşmaları:
Bunun için bölgenin gereklileri ve imkânlarını iyi değerlendirip ona göre projeler üretilmelidir.
Bölgenin en büyük imkânları ve bu imkânları halk için nasıl fırsata çevrilmeli? 
A: Turizm: 
a:Havaalanini nasıl genişletilebilir? Gelen seferleri ve turist sayesi nasıl arttırılabilir? Böylece havaalanı ve onunla ilgili nasıl geniş bir istihdam ve iş imkânı sağlana bilinir?
Bu konuda geçen dönemde milletvekili Ebubekir Gizligider’in havaalanına İstanbul Nevşehir seferlerin arttırılması, Antalya seferlerin başlamasındaki büyük çabaları için teşekkür etmeden geçmek mümkün değildir.
b: Gece konaklamanın arttırılması: Kapadokya’ya gelen turistler genelde günü birlik veya 1-2 gecelik konaklama ile gelmektedirler. Bu turistlerin gece konaklamanın arttırılması için neler yapılabilir? Ne ihtiyaçlar var? Neler yapılabilir?
c: Kongre turizmin bölgede genişletilmesi için nelere yapılabilir? Çok kârlı ve bölge kalkınması için çok büyük bir iş imkânı sağlayan bir proje. İstanbul kongre turizmi rezervasyonlar birkaç yıllık doludur. 
B: Sağlık: 
Devlet hastanesi nasıl genişletilir? Nasıl bölge hastane çevrilir? Böylece çevre illerden hasta transferi sağlanır.
C: üniversitenin genişletilmesi, polis okulu gibi birçok yeni projeler üretilmeli.
D: Tarım: sadece patatese yoğunluk verilmemeli. Çeşitlendirilmesi, çiftçilere eğitim ve imkânlar sağlanmalı.
Üsteki başlıklar gibi başka başlıklarda yapıla bilir. Ancak burada örnekler olarak sunulmuştur.
Bunların yapılması için nasıl bir yol izlenilebilir?
1:Bu ve bunun gibi projeler uygulanması için bir grup oluşturulmalıdır.
2: Her başlık için 1 kişi görevlendirilecek. Bu kişi o başlık altındaki kişilerle toplantı yaparak ihtiyaç ve ona göre oluşturulacak yollar için önerileri alacak. Örnek turizm ile ilgili, hotelciler, turizm ajansları,.. gibi kişilerle görüşecek.
3: bu gruptaki kişiler önerileri toplayıp, gidilecek yollar ve yapılacak işleri sonuçlandırılması için çoğu zaman Ankara’da olacaklar. Bu kişiler kendi grubundaki işlerden sadece sorumlu olup takip edecek. 
Milletvekilleri bu gruptaki kişileri ve yapacakları işleri yönetecek. Kendileri direk olarak değil yönetici olarak görev yapacaklar, bunlar problemlerle karşılaşınca ve yapamayınca, Milletvekilleri devreye girecekler.
Bu gruptaki kişilerin özellikleri:
1: Eğer bu gruptaki kişileri, bizden olsun, Ankara’da iş sahibi olsun, benim onun tanıdığı olsun şeklinde seçilecekse bu işe hiç girmemek daha mantıklıdır.
2: Bu gruptaki kişilerin sadece liyakatine, iş takibinde çaba ve kararlığına, bir bakanlığa girdiğinde istediğini almadan çıkmayan, işin başarı ile sonuçlanma odaklanan, yorulmadan üşenmeden çalışan özelliklerine sahip olanlardan seçilmelidir. Hatta bizden olmasın ve hiç birimizin tanıdığa olamasa dahi. 
Bu kişiler milletvekillerin yönetiminde Ankara’da yerleşip bu işleri takıp etmeleri gerecektir. 
Böylece bölge için kalıcı, alt yapılı, etkileyici….. projeler yapılabilir. Yoksa bu fırsatta kaçar. Eskisinden hiçbir şey değişmez. 
                                                        Ali Haydar
                                                    11.01.2016