Bilindiği gibi 6287 sayılı İlköğretim ve Eğitim kanunu ile bazı kurumlarda değişiklik yapılmasına dair kanunun yürürlüğe girmesiyle 2012-2013 eğitim ve öğretim yılından itibaren ilköğretim okulları ilkokul ve ortaokul olarak yeniden yapılandırılmış, ilköğretim okullarının ilkokul ve ortaokullara dönüşüm işlemlerinin 2014-2015 eğitim ve öğretim yılına kadar kademeli olarak tamamlanması öngörülmüştür.

 2012’de başlatılan dönüşüm süreci devam etmekle birlikte 2013 yaz tatili dönemi öğretmenlerin il içi ve iller arası her türlü yer değişikliğinin sağlıklı şekilde yürütülebilmesi ve uygulamada birliğin sağlanabilmesi bakımından aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.


Bu çerçevede:


1- İlköğretim okullarının bağımsız ilkokul ya da ortaokul şeklindeki yapılandırılması işlemleri öğretmen ve yönetici norm kadrolarının güncellenmesi bakımından dönüşüm onay işlemleri Mayıs ayı sonu itibariyle tamamlanarak, 2012-2013 eğitim ve öğretim yılı ders kesimi tarihinde dönüştürülen ve kapatılan okulların öğretmen ve yönetici norm kadro işlemleri sona erdirilecektir. Norm kadro güncellemeleri 20 Mayıs- 21 Haziran tarihleri arasında yapılacaktır.


2- İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenler dönüştürme sonucunda oluşan ve ilişkilendirildikleri ilkokula ya da ortaokula alanları dikkate alınarak öncelikle atanacaklardır. Sınıf öğretmenlerinin önceki sınıflarını okutmaya devam etmeleri sağlanacaktır.  Ana sınıflarında sınıf birleştirilmesi yoluyla öğretmenlerin norm fazlası durumuna düşürülmesine meydan verilmeyecektir.


Bu okullarda yapılan atamalar sonrasında yapılacak norm kadro güncellemelerinden sonra öğretmen fazlalığı oluşması durumunda istekli olan öğretmenlere norm kadro fazlası olarak ayrılma imkanı sağlanacaktır.  Bu öğretmenler bulundukları eğitim kurumlarında çalışmaları gereken süre şartı aranmadan il içi yer değişikliği isteğinde bulunabileceklerdir. Hizmet puanı itibariyle isteği doğrultusunda il içinde atanamayan bu öğretmenler, öncelikle o eğitim bölgesi içindeki okullara, bunun mümkün olmaması halinde ilçe içindeki ya da il içindeki diğer okullara da atanabileceklerdir.


 Bu okullarda belirlenen norm kadrodan fazla öğretmen bulunması ve ayrılmaya istekli öğretmen bulunmaması durumunda  hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacak değerlendirmeden sonra hizmet puanı en düşük olan öğretmen/öğretmenler norm fazlası olarak belirlenecektir. Bu öğretmenler öncelikle o eğitim bölgesindeki okullara, bunun mümkün olmaması halinde ilçe içindeki ya da il içindeki diğer okullara atanacaklardır.


3- 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri hakkında kanun hükmünde kararnamenin 37. maddesinde, öğretmenlerin yer değiştirilmesi suretiyle atamalarının her yıl yapılan atama plan ve programları çerçevesinde eğitim-öğretim faaliyetlerini etkilemeyecek şekilde sonuçlandırılacağını, bakanlıkça belirlenen özür grubuna bağlı yer değiştirmelerin yaz tatilinde yapılacağı hükmünden hareketle norm kadro güncellemelerinin tamamlanmasına müteakip;


a) Öğretmenlerin il içi ve iller arası isteğe bağlı ve zorunlu çalışma yükümlüllüğünebağlı yer değişikliklerinin Haziran-Temmuz,
b) Alan değişikliği işlemlerinin Temmuz
c) Özür durumundan yer değiştirmelerin 15 Temmuz- 05 Ağustos
d) İlk atamaların 16-29 Ağustos


tarihlerinde gerçekleştirilerek, 2013-2014 eğitim ve öğretim yılına sağlıklı bir şekilde başlanılması bakımından Ağustos ayı sonu itibariyle her türlü atama ve yer değişikliklerin sonuçlandırılması planlanmaktadır.


İl Milli Eğitim Müdürlükleri’nin bu planlama çerçevesinde illerindeki planlamaları yaparak, herhangi bir aksaklığa meydan vermeden okulların yeni oluşumlarını tamamlamaları, bu okullardaki görevli öğretmenlere de her türlü rehberlikte bulunmak suretiyle atamalarını titizlikle gerçekleştirmeleri gerekmektedir.


Öğretmenlerin yer değiştirmelerine ilişkin hususlarda daha geniş açıklamalar önümüzdeki günlerde yapılacaktır.