Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen 2014 Dünya Gıda Günü kutlaması Göreme Belediyesi toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Programda Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) ‘Aile Çiftçiliği; dünyayı besler, yeryüzünü önemser’ temasına vurgu yapıldı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Yurıko Shojı, programda ki hedeflerinin açlık ve yoksullukla mücadele, gıda güvenliğinin ve beslenmenin sağlanması, geçim kaynaklarının iyileştirilmesi ve doğal kaynakların yönetimi, çevrenin korunması ve özellikle de kırsal alanlarda sürdürülebilir kalkınma açısından aile çiftçiliğinin önemine dünyanın dikkatini çekerek aile çiftçiliğini ve küçük ölçekli çiftçiliği öne çıkarmak olduğunu söyledi.

Aile çiftçiliği konularında farkındalık oluşturmak istediklerini belirten Shojı, “Doğal kaynakların asıl koruyucuları aile çiftçileridir” dedi.

Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan’da FAO’nun 2014 yılı aile çiftçiliği ilan etmesi ve gıda günü kutlamalarının aile çiftçiliğinin önemine vurgu yaptığı için anlamlı bulduğunu ifade ederek, “Bölgemiz doğal güzellikleri ve eşi benzeri olmayan yerleri ile nadide bir yerdir. Her yıl milyonlarca turist bölgeyi ziyaret etmektedir. Bölge için birinci öncelik tabi ki turizm bundan yana şikayetimiz olmamakla beraber, bölgemizin diğer kaynaklarının turizmin gölgesinde kalmasından endişe taşımıyor da değiliz. Özellikle tarımsal üretimimiz, kültürel değerlerimiz, kırsal alanda yaşayan insanlarımız ve modern üretim baskısının arasında sıkışmış yöresel ve yerel üretim sistemimizi bizim doğal güzelliklerimiz kadar önemli ve korunması gereken değerler olarak düşünüyoruz” dedi.

Vali Ceylan sözlerine şöyle devam etti: “Bulunduğumuz coğrafya Orta Anadolu’nun kalbini oluşturmaktadır. Bu bölgelerde tarım Türkiye’de giderek büyüyen ve gelişen tarım işletmelerinin aksine, küçük aile işletmelerinde sadece ekonomik kazanımlar için değil, ayı zamanda aile bireylerinin de şehirde yaşayan yakınlarının da gıda ihtiyacını karşılamak için yapılır. Bu nedenle Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 66. oturumunda 2014 yılının Uluslararası Aile Çiftçiliği yılı olarak ilan edilmesi ülke ve bölge tarımı açısından çok büyük bir önem arz etmektedir.”

Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil ise Göreme’de aile çiftçiliğini turizme alternatif olarak gördüklerini söyledi. Cingil, “Turizm ile beraber bizlerde aile çiftliğini desteklemekteyiz. Aile çiftçiliğini turizme bir alternatif olarak görmekteyiz ve bununla ilgili çalışmalarımız da yürütüyoruz. Belediye olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz ile yürüttüğümüz çalışma sonucunda yaklaşık dört yıldır belediyemizde ziraat mühendisi çiftçilerimize hizmet vermektedir. Bu da aile çiftçiliğinin geliştirilmesi ve sürdürülebilir olması açısından çok önemlidir” diye konuştu.

Programda destek veren kamu kurum ve kuruluşları temsilcilerine plaket verildi. Daha sonra davetliler yöresel ürünlerin sergilendiği stantları ziyaret etti.
Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, FAO Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji'ye çini hediye etti. . Program, FAO yetkilileri tarafından gerçekleştirilen sunumun ardından yerel ürünler sergisinin gezilmesi ile sona erdi.