Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi James Larsen Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Arif Parmaksızı ve Nevşehir Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Salaş ı ziyaret etti.

Nevşehir de temaslarını sürdüren Avustralya Büyükelçisi James Larsen, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda Başkan Parmaksız,Borsa Başkanı İbrahim Salaş ve Yönetim kurulu ile bir toplantı düzenledi 

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Parmaksız, “Ekonomik açıdan benzer yanlarımız olduğunu düşünüyorum, özellikle tarımsal anlamda ve madenler açısından benzerliklerimiz var. Nevşehir, sizin gibi verimli tarım arazilerine sahip” dedi.

NTSO’nun Daveti üzerine Kapadokya Bölgesi’ne gelen Avustralya Ankara Büyükelçisi James Larsen:

 

“2015 AVUSTRALYA’DA TÜRKİYE  TÜRKİYE’DE AVUSTURALYA YILI OLARAK KUTLANACAK”

“AVUSTRALYA- TÜRKİYE YILI ETKİNLİKLERİ’NİN BİR BÖLÜMÜ’NÜ KAPADOKYA’DA GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

“TÜRKİYE AVUSTRALYA İLİŞKİLERİNİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ”

 

Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Arif Parmaksız’ın daveti üzerine Ailesi ile birlikte Nevşehir’e gelen Avustralya Ankara Büyükelçisi  James Larsen, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti.

Kapadokya Bölgesi’nde yaptığı turistik gezinin ardından Nevşehir Valisi  Mehmet Ceylan’ı ziyaret eden  Avustralya Büyükelçisi Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası’nda,NTB Başkanı İbrahim Salaş, NTSO Meclis Üyeleri ve işadamları ile bir araya geldi.

NTSO Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantının açış konuşmasını yapan  Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Arif Parmaksız,  Çanakkale Savaşları sonrası başlayan  Avustralya Türkiye dostluğu çerçevesinde bu yıl 100. Yıldönümü kutlanacak olan ANZAK etkinliklerinin bir bölümünün Kapadokya Bölgesi’nde gerçekleşmesini  talep ettiklerini belirterek, “Avustralya Ankara Büyükelçisi James Larsen’i bu amaçla bölgemize davet ettik. Kendisine davetimize icabet ettikleri için teşekkür ediyoruz.” Dedi.

Türkiye Avustralya Melbourne eski Başkonsolosu  Vahit Özdemir Nevşehir Ticaret Odası  Meclis ve Yönetim Kurulu Üyeleri ve işadamlarının katıldığı  toplantıda Avusturalya- Türkiye  ekonomik işbirliği konuları da masaya yatırıldı.

Avustralya Ankara Büyükelçisi Jales Larsen’de bir yıldır Avustralya Büyükelçisi  olarak görev yaptığını belirterek, “Kapadokya Bölgesi’nde olmak benim için büyük bir ayrıcalık. Kapadokya  dünyaca tanınan bir bölge ve Avustralyalılar tarafından da bilinen bir bölge. Kapadokya Bölgesi tarih,mimari ve doğanın mükemmel bir karışımı olan bir bölge. Türk Avustralya ilişkileri  bilindiği gibi 100 yıl önce Çanakkale’de Gelibolu Savaşları ile başladı. Benim  Büyükelçi olarak yapmak istediğim bu pozitif ilişkileri ve geçmişi daha enerjik bir iş ortamına taşıyabilmek. Mesafe faktörü sebebiyle  ekonomik işbirliği konusunun iki ülke arasında  çok iyi olduğu söylenemez. İki ülke arasında yapılan anlaşma gereği   2015 yılında Türkiye Avustralya ülkeleri arasında ikili ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla bazı özel aktivitelerin gerçekleştirilmesi kararı alındı. Bunu desteklemek için de geçtiğimiz yıl Avustralya –Türk  İş Konseyi  kuruldu. Umut ediyorum ki  bu iş konseyi her iki ülke  için daha iyi ilişkilerin çıkmasına vesile olur. İkincisi  iki ülke arasında kültürel etkinlikler yapılmasıydı. Bu yıl Avustralya’da Türkiye Türkiye’de de  Avustralya yılı olarak kutlanacak. Bu aktivitelerin bir bölümünü de Kapadokya’da gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Türkiye Avustralya için önemi artan bir partner oluyor.” Şeklinde konuştu.

Büyükelçi Larsen, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin önderliğini yaptığı B20 Ülkeleri’nin  de önemini koruduğunu belirterek,  Türkiye Avustralya ikili ilişkiler çerçevesinde öğrenci değişimi, tarım alanında teknolojik ve uygulama değişimleri ile, madencilik konularında işbirliklerine açık olduklarını sözlerine ekledi.

Toplantıya katılan  işadamlarının sorularını da yanıtlayan Büyükelçi Larsen, iki ülke arasında işbirliğinin her alanda geliştirilmesini istediklerini  dile getirdi.

Toplantı sonrasında NTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Arif Parmaksız, Avustralya Ankara Büyükelçisi James Larsen’e el işçiliği Hitit Testisi hediye etti .