2.TARIM ve BİYOYAKIT PANELİNE KATILIM SAĞLANDI
            Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Bozok Üniversitesi işbirliği ile “Türkiye’de Aspir Tarımı ve Biyodizel Potansiyeli” konulu 2. Tarım ve Biyoyakıtlar  Panelineline, Nevşehi,r Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü teknik personellerinden katılım sağlandı.

Panelde, Aspirin ülke tarımındaki yeri ve biyoyakıtlar konusu ele alındı.

                   Bozok Üniversitesi Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panele, Vali Yardımcısı Adnan Daldal, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şaban Güçlü ve Prof. Dr. Hasan Yumak, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, Yozgat İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Ziyaattin Özdemir, çevre illerde görev yapmakta olan Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürleri ve çok sayıda çiftçi katıldı.
Panelde, Aspir bitkisi ve ülke ekonomisindeki önemi’, ‘Biyoyakıtlar ve EPDK kararlarındaki son durum’, ‘Aspir bitkisinin ülkemiz biyodizel potansiyelinde yeri’, ‘Aspir bitkisinin biyodizel kalitesi ve önemi’ anlatıldı.

                    Panelde bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Adnan Daldal, Yozgat’ın kalkınmasının tarıma dayandığını ve en çok desteklenen, en verimli, kuraklığa en dayanaklı ve enerji üretimi için ideal bir Aspir bitkisinin Yozgat’ımızda yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.

                   Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şaban Güçlü, böyle anlamlı bir panele ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek çok fazla iş gücüne ihtiyaç duyulmayan Aspir bitkisinin yaygınlaştırılması adına üniversite olarak her türlü desteği vereceklerini sözlerine ekledi.

                 Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak ise panelde yaptığı konuşmada, Dünyanın 7.sırada Avrupa’nın ise 1. Sırada tarım ekonomisine sahip bir ülkede yaşadığımızın altını çizerek Aspirin kuraklığa dayanıklı milli bir bitki olduğunu söyledi.

                  Yozgat İli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir ise panelde yaptığı konuşmasında, çiftçiye ekonomik anlamda katkı sağlayan Aspir bitkisi ve ekiminin Yozgat genelinde yaygınlaştırılmaya çalıştıklarını söyledi.


                  Aspirin tarımdaki en önemli avantajının, buğday-arpa tarımında, toprak hazırlığından ürünün depolanmasına kadar geçen sürede kullanılan bütün alet ve ekipmanların bu bitkinin tarımında da kullanılabilmesi olduğuna dikkat çeken Özdemir; “Belki de bu özelliğinden dolayı üreticiler tarafından benimsenmesi daha kolay ve çabuk olacaktır. İlimizde yaklaşık 2 milyon dekar nadas alanımız bulunmakta olup ve bu nadas alanlarını değerlendirilmesi gereklidir. Ayrıca Bakanlığımız tarımsal desteklemeleri kapsamında 2013 yılı itibarı ile Aspir’e 1 kilo için 45 kuruş destek vermesi de çok önemlilik arz etmektedir” dedi.


                 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel  Müdürü Mevlüt Gümüş ile devam eden programın panelistleri sırasıyla şu konu başlıkları üzerine konuşma yaptı:
Selçuk Üniversitesi Biyoyakıtlar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Türkiye Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele panelist olarak, Üniversitemiz Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Belgin Coşge Şenkal, EPDK Uzmanı Mustafa Eşdeğer, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı TP Genel Müdürü Harun Şahbaz, Selçuk Üniversitesi BİYAMER Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Öğüt ve Eskişekir Geçit Kuş. Tar. Araşt. Enstitüsü’nden Dr. Arzu Köse katıldı.

                 Panel sonunda Vali Yardımcısı Adnan Daldal ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Şaban Güçlü ile diğer protokol üyelerince Panelin moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Fikret Akınerdem ile diğer panelistlere teşekkür plaketi takdim ettiler.

                        Aspir bitkisinin Nevşehir tarımına uygun bir bitki olması nedeniyle panelde belirtilen konular dahilinde Nevşehirde de aspir bitkisi yetiştiriciliğinin arttırılması çalışmalarının sürdürüleceği belirtildi.