Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan mesajında: "1992 yılından beri 3 Aralık günü Dünya Engelliler Günü olarak kutlanmaktadır. Bu gün vesilesiyle engellilerin toplumsal hayata katılımı ve problemlerinin çözümü konusunda toplumda farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır. Dünyada ve ülkemizde sayıları azımsanamayacak sayıda kişinin yaşamını engelli olarak sürdürdüğünü düşünürsek, ülkelerin bu konuya ciddi bir şekilde eğilmesi gerekliliği ortaya çıkmaktadır.

Sosyal devlet anlayışıyla hareket eden devletimiz, engelli vatandaşlarımızın insan onuruna yakışır bir şekilde yaşamlarını sürdürmelerini sağlamak, onların sosyal ve ekonomik sorunlarına çözümler üretmek, becerilerini geliştirmek ve toplumun engelliler konusundaki duyarlılığını artırmak amacıyla çeşitli projeler üretmekte ve yasal düzenlemelerde bulunmaktadır.

Özellikle son yıllarda hükümetimiz tarafından yürütülen politikalarla birlikte sağlık, rehabilitasyon, eğitim, sosyal güvenlik ve istihdam konularında engellilerin hak ettiği hayat şartlarına kavuşturulmaları konusunda önemli ilerleme kaydedilmiştir.

Engelli insanların yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil, ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur. İnsanların engelli olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olmakla birlikte, engellilerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür.

Bizler de onlara olan görevimizi yerine getirirken en büyük desteğimizi, milletimizin sahip olduğu milli ve manevi değerlerinden, hoşgörü anlayışından ve dayanışma duygusundan alıyoruz. Unutmayalım ki engelli vatandaşlarımızın sorunlarına karşı göstereceğimiz ilgi ve üreteceğimiz çözümler, insanımıza ve toplumumuza duyduğumuz saygının en önemli göstergelerinden birini oluşturacaktır.
Bu duygularla, tüm engelli vatandaşlarımızın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü kutlar, insan onuruna yakışır bir hayat sürdürmelerini dilerim."

Nevşehir Milletvekili A.Erdal Feralan, Murat Göktürk ve Ebubekir Gizligider'in Ortak Mesajı:" AK Parti iktidarı ile birlikte engellilerimize yönelik yapılan çalışmalar hız kazanmış, bu kapsamda ilk olarak 2005 yılında çıkarılan ve ülkemizde ilk olma özelliğini de taşıyan kanun ile engellilerimiz sosyal hayata adım atmış, eğitimden istihdama, sağlıktan sosyal güvenliğe birçok konuda problemleri çözülmüştür. Son 10 yıla bakıldığında özellikle sosyal güvenlikte Avrupa’ya örnek olacak nitelikteki çalışmalar hayata geçirilmiştir. Anayasa değişikliği ile engellilere pozitif ayrımcılık getirdik. Engelli vatandaşlarımız, sosyal güvenceden mahrumdu. 5378 sayılı Engelliler Kanunu’nu ve uygulamasına yönelik 15 yönetmelik çıkararak 1500 sayfalık engelliler hukuku oluşturduk. İlk defa bakıma muhtaç tüm engellileri bakım hizmeti kapsamına aldık. Evde veya özel bakım merkezlerinde bakım hizmeti sunulan tüm engellilerin bakım ücretlerinin devlet tarafından karşılanmasını sağladık. Umuma açık tüm mekânların, yol kaldırım gibi ortak kullanılan yerlerin engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesini zorunlu hale getirdik. Engelliler için sayısı 100’e yaklaşan engelsiz yaşam merkezleri kurduk. Özel sektörde çalışan engelli işçilerin sigorta primlerinin tamamının devlet tarafından karşılanmasını sağladık. Engellilere ait bir evin emlak vergisinden muaf olmasını sağladık. Engellilerimizin ailelerine maaş bağladık. Evde bakılan engellinin ailesine asgari ücret uygulamasına 2006 yılında başlattık.

Türkiye nüfusunun yüzde 13’ünü engelli vatandaşlarımız oluşturmaktadır. Sayın Başbakanımızın da çok güzel ifade ettiği gibi, ‘Kimsesizlerin kimsesi’ olma iddiası ve umudunda olan hükümetimiz, engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırmak ve engellerini ortadan kaldırmak için çalıştı ve çalışmaya devam edecektir.

AK Parti döneminde engelli istihdamının teşviki ve kolaylaştırılması için önemli çalışmalara imza atıldı. Kamu kurumlarında istihdam edilen engelli memur sayısı ciddi rakamlara ulaştı.

Hükümetimizin girişimiyle kurulan ‘Engelsiz Yaşam Evleri’ sayesinde engelli vatandaşlarımızın uzmanlarca bakımı yapılıyor. Evde bakılan her engelli birey için bakımı yapan kişiye bir tam asgari ücret ödeme uygulaması 2006 yılından itibaren başlatıldı. Engelli aylığı almak için 2 yıl bekleyen vatandaşımız artık 1 ay içinde maaşa bağlanıyor. 2002 yılında 30 kişiye bir bakım elemanı düşmekte iken, sosyal hizmet bakım standartlarını yükselterek, engelli bakım merkezlerinde bir vardiyada 6 engelliye, çocuk yuvalarında 6-8 çocuğa, huzurevlerinde 15 yaşlıya en az meslek lisesi düzeyinde eğitimli veya en az lise mezunu olup sertifikalı bir bakım elemanı ile hizmet sunulması uygulamasına geçildi. Bakıma muhtaç engelli çocuğu olan annelere, 5 yıla kadar erken emekli olma imkânı sağlandı.

Engelli işçi çalıştıran işverenlerin ödediği sigorta primlerinin tamamı hazine tarafından karşılanıyor. Kendi namına çalışan engellilere de isteğe bağlı erken emeklilik hakkı verildi. Engellinin sahip olduğu evi emlak vergisinden muaf tutuluyor. AK Parti Hükümeti olarak, 2002 yılından itibaren ülkemizin sosyal hizmet alanındaki eksiklikleri gidermek, engellilerimizin sosyal hizmet ve güvenceye kavuşmalarını sağlamak, sosyal devlet ilkesini en üst düzeyde işletebilmek için var gücümüzle çalıştık ve çalışmaya devam edeceğiz. Bu vesile ile 3 Aralık Engelliler Günü’nde, canı gönülden tüm engellilerimize tüm engellerinin giderildiği mutlu bir hayat diliyoruz“.

Belediye Başkanı Hasan Ünver mesajında “Ülkelerin gelişmişlik düzeyi; toplumun tüm bireylerini bir bütün olarak kabul etmesi, hoşgörü ve eşitlik ilkeleri çerçevesinde kucaklaması ile ölçülmektedir. Sosyal Devlet olarak sorumluluğumuz sadece yaşlı, yoksul, düşkünü değil; engelli vatandaşlarımızı toplumdan soyutlanmadan, toplumla bir bütün olarak yaşamalarını sağlamaktır.
İnsanların engelli olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olmakla birlikte, engellilerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür. Engelli insanların yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil; ailelerinin, çevrenin, toplumun, tüm insanların ortak sorunudur.

Bu bağlamda, engelli vatandaşlara acıma duyguları ile yaklaşmak yerine, engellilere hizmet götüren kamu, özel sektör ve gönüllü sivil toplum örgütlerinin birlikte hareket ederek, engellilere vatandaşların hayatlarını daha da kolaylaştırması gerekmektedir. Engelli yurttaşlarımızın geleceğe güvenle bakabilmelerini ve yaşamdan tat almalarını sağlayacak olanaklar yaratılması, onların yaşamlarını kolaylaştıracak düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle tüm engelli vatandaşlarımızın “Dünya Engelli Günü” nü kutlar sağlıklı ve mutlu yarınlar dilerim.” dedi.