Karayolları Trafik Kanunu’nun değişmesiyle yürürlüğe girecek maddelere ilişkin açıklamalar yapan Özel Nevşehir Emniyet Sürücü Kursu Kurucusu Mustafa AKÇALI, aday sürücülük döneminin 1 Ocak 2015 itibariyle başlayacağını söyledi.

“CİDDİ YAPTIRIMLAR UYGULANACAK”

Ehliyette Avrupa Birliği standartlarının uygulanması ve sürücülerin trafik kurallarına uyması için yapılacak bu değişikliğin ciddi yaptırımlar içerdiğine dikkat çeken AKÇALI; “ Değişen kanun içinde adaylara bir yıl stajyerlik şartı getirilmesi, ehliyet sınavlarının değişmesi, sürücü kurs sınıflarının sayısının artması gibi birçok değişiklik yapıldı. İçişleri Bakanlığı’nın bize verdiği bilgilere göre 1 Ocak 2015 itibariyle yeni şartlar uygulanacak” dedi.

“BAZI EKSİKLİKLER VAR”

Kanunun bazı eksik noktaları olduğunu söyleyen Ramazan Ceylan; “Kanunun bazı yaptırımları çok güzel ama eksiklikleri de var. Örneğin; bir yıl içinde 50 ceza puanını aşmayan aday sürücüler ehliyete sahip olabilecek. Ama burada önemli olan, ehliyeti alan bir yıl içinde araç kullanmayabilir ve dolayısıyla ceza almayabilir. Buna bir denetim getirilmeli. Yoksa bu uygulamanın bir mantığı olmaz. En az 5 yılda bir bu sürücülerin tekrar eğitime hatta sınava alınması gerekir. Bu 5 yıl içinde araç kullanıp kullanmadığını nerden bileceğiz. Trafik levhaları da değişiyor, bunun gibi değişmeler açısından da bu eğitim gerekli” diye konuştu.

EHLİYET ALACAKLARIN İŞİ ZORLAŞACAK

Aday sürücülükle ilgili bazı bilgiler de veren AKÇALI; “ Aday sürücülükte, alkollü araç kullanımı, emniyet kemeri takmamak, yayaya yol vermemek gibi çeşitli davranışlardan dolayı ceza yazılacak. 50 ceza puanını dolduran adaylar ise tekrar kursa kayıt yaptırıp gitmek zorunda kalacak. Kursa kayıt yaptırmadan önce ise psikoteknik uzmandan rapor alınması gerekecek. Yani ehliyet alacakların işi zorlaşacak” dedi.