AGİT Heyetinin Ziyareti

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Türkiye’nin daveti üzerine görevlendirilen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi (ODİHR) sınırlı seçim gözlem heyeti, Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK) ziyarette bulundu.  Kamu Baş Ombudsmanı M.Nihat Ömeroğlu tarafından kabul edilen heyet, çalışmaları hakkında Ömeroğlu’yla bilgi alışverişinde bulundu. Ziyarette Kamu Ombudsmanı Mehmet Elkamış ile KDK AB ve Dış İlişkiler Birim Sorumlusu İlhan Ceylan da hazır bulundu.

 

Büyükelçi Geert-Hinrich Ahrens Başkanlığı’nda Ankara’da görev yapacak uzmanlardan oluşan ve 10 Ağustos 2014 tarihinde gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Türkiye’nin daveti üzerine görevlendirilen sınırlı seçim gözlem heyeti, 9 Temmuz 2014 tarihi itibarıyla göreve başladı. Büyükelçi Geert-Hinrich Ahrens Başkanlığı’nda Ankara’da görev yapacak olan heyette 13 uzmandan oluşan ana ekibin yanı sıra, Türkiye çapında görev alacak 16 uzun dönemli gözlemci de bulunuyor.

 

Heyet Başkanı Ahrens, Baş Ombudsman Ömeroğlu ile yaptığı görüşmede, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini, AGİT Taahhütleri ve demokratik seçimler için kabul edilmiş olan diğer uluslararası standartlar ve iç hukuk açısından gözlemleyeceklerini dile getirdi. Gözlemcilerin aday kaydı, kampanya faaliyetleri, seçim kurullarının ve diğer ilgili kurumların işleyişi, iç mevzuatın uygulanması ile seçim uyuşmazlıklarının çözümünü izleyeceğini söyleyen Ahrens, ayrıca Sınırlı Seçim Gözlem Heyeti tarafından kapsamlı bir medya izlemesi de yapılacağını kaydetti.

 

Ahrens, gözlem sırasında, heyetin çeşitli devlet yetkilileri, siyasi partiler, adaylar ve sivik toplum, medya ve uluslararası organizasyonların temsilcileriyle görüşmeler yapacağını ifade etti. Seçim günü sınırlı sayıda sandık ziyaret edileceğini kaydeden Ahrens, buna karşın, Heyetleri tarafından seçim günü oy verme, sayım ve sonuçların sınıflandırılması ile ilgili olarak herhangi bir sistematik gözlem yapılmayacağının bilgisini verdi.

 

Ahrens son olarak, ODİHR tarafından seçimden bir gün sonra düzenlenecek olan basın toplantısı sırasında, ilk bulgular ve sonuçlara dair bir ön rapor açıklanacağını; seçim süreçlerinin gözlemlenmesine dair kapsamlı raporun ise seçim gözlem heyetinin görevini tamamlamasından yaklaşık sekiz hafta sonra yayınlanacağının bilgisini verdi.