Çalışma ziyareti, 21 Mayıs Çarşamba günü İtalya Veneto Bölgesi’nde faaliyet gösteren Kalkınma Ajansı VEGAL ziyareti başladı. AHİKA Uzmanlarına yönelik olarak, VEGAL Sorumlusu Cinzia Gozzo tarafından VEGAL’in faaliyet alanları, çalışma tarzı, koordinasyon görevini nasıl yürüttüğü, bölgede kurdukları gıda kümesi konularında sunum yapıldı. Ardından, VEGAL’in destek verdiği projelerden Portogruaro da yer alan GiraLemene ve Caorlo isimli tarihi mekanların restorasyonu projeleri yerinde ziyaret edildi.

İtalya Tarım Bakanlığı Kalkınma Genel Müdürü nezdinde VEGAL, WIGWAM ve Ahiler Kalkınma Ajansı arasında imzalanan mutabakat ile iki ülkede tarafların sorumlu olduğu bölgelerdeki bölgesel kalkınmayı desteklemek, sosyal, çevresel ve ekonomik kalkınmaya katkı sağlamak amaçlanmaktadır. AHİKA,  VeGAL ve WIGWAM karar verici organları tarafından onaylanan mutabakata konu bu işbirliği, turizm, KOBİ geliştirme, kırsal kalkınma ve ormancılığa dayalı kalkınma ve dezavantajlı gruplar olarak listelenen temel faaliyet alanlarına odaklanacak. Bu işbirliğinin AHİKA,  VeGAL ve WIGWAM’ın ortak stratejik hedeflerine ulaşmalarının yanı sıra TR71 Bölgesi Bölgesel Kalkınma Stratejisinin gerçekleşmesine de hizmet etmesi amaçlanıyor.

  AHİKA’nın İtalya temasları, INEA ( Ulusal Tarım Geliştirme Enstitüsü ) ziyareti ile devam etti.  AHİKA heyeti burada, INEA’nın faaliyet alanları, çalışma tarzı, INEA’nın Leader programındaki rolleri, kırsal kalkınma ve yerel ticaret konusundaki görüşleri hakkında bilgiler aldı.

AHİKA İtalya temasları, AIAB İtalyan Organik Tarım Derneği ziyareti ile devam etti.  Organik ürün üreten firmaların ve Belediyenin işbirliğinde kurdukları ve işlettikleri organik ürün satış yeri ve kurulan organizasyonla ile ilgili bilgiler alındı. Ardından, İstanbul İstinye’de şube açan Eataly ziyaret edildi. Burada, Çalışma sistemi, ürünlerin elde edilişi, satış konusunda yeni uygulamalar hakkında Ajans uzmanlarına bilgi verildi.

AHİKA İtalya temasları, 26 Mayıs Pazartesi günü, Roma Ticaret Müşavirliği ziyareti ile sona erdi.