Ahiler Kalkınma Ajansı 2015 yılı Teknik Destek Programı kapsamında Nevşehir Belediyesi tarafından hazırlanarak desteklenmeye hak kazanan iki projenin uygulaması başladı.

Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi çalışmaları kapsamında Nevşehir Belediyesi tarafından hazırlanan, “Dünyanın En Büyük Yer Altı Şehrinin Turizme Kazandırılması Projesi 1. Etap Danışmanlık ve Fizibilite Raporu” isimli projenin uygulaması başladı.
Nevşehir Belediyesi ve Ahiler Kalkınma Ajansı ile sözleşmesi imzalanan projeyle, Nevşehir Kalesi ve civarındaki toplam 11 mahalleyi de içine alacak merkezdeki yeraltı yerleşkesinin turizme kazandırılması, bu bölgedeki tarihi ve doğal yapının korunması için yapılacak çalışmaların yürütülmesine yönelik, eski eser yapılarda rölöve, restitüsyon, restorasyon uygulamaları konusunda yapılacak çalışmalara, alanında uzman bir isim olan Prof. Dr. İsmet Ağaryılmaz destek verecek.

Projeye göre, Prof. Dr. İsmet Ağaryılmaz’ın ören yerinde yapacağı çalışmalar ve analizler sonrasında yeraltı yerleşkesinin turizme açılabilmesi için, gerekli maliyetler, giderler, ekonomik analiz ve riskler ortaya konulacak.

Pusula Kapadokya Danışmanlık& Organizasyon Hizmetleri firmasının danışmanlığını yapacağı proje sonrasında, detaylı fizibilite raporu oluşturulacak. Teknik destek süresince Nevşehir Belediyesi ve ilgili kurumlardan 10 kişinin danışmanlık hizmeti alması planlanıyor.

Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından desteklenecek bir diğer proje olan, Nevşehir Belediyesi ve Nevşehir Ekoloji ve Sosyal Hayatı Geliştirme Derneği işbirliğinde hazırlanan “Nevşehir Kale Etrafı Arkeolojik Sit Alanında Rölöve Teknikleri Çalışmalarına Yönelik Danışmanlık” isimli projenin de uygulaması başladı.

Proje çerçevesinde, dünyanın en büyük yeraltı yerleşkesi olma özelliği taşıyan bu alanda, rölöve teknikleri konusunda uzman Altın Oran Teknik Çizim Atölyesi tarafından danışmanlık hizmeti verilecek.
Mevcut arkeolojik alanın yakından incelenmesi, belgelenmesi, mimarlık tarihi açısından değerlendirilmesi ve sonrasında restorasyon projeleri hazırlanabilmesi için öncelikle alandaki mekanların iç ve dış mimarisine, taşıyıcı sistemi ile yapı malzemelerine ait mevcut durumu ölçekli çizimlerle oluşturulacak. Projenin uygulama süresi bitiminde danışman firmanın yeraltı yerleşkesinde yapacağı çalışmalar ve analizler sonrasında bölgenin turizme kazandırılması için, yatırım ve restorasyon önerileri, rölöve çizimleri, 3 boyutlu lazer tarama görüntüleri de hazırlanacak. Proje ile Nevşehir Belediyesi ve Nevşehir Ekoloji ve Sosyal Hayatı Geliştirme Derneği’nden toplam 10 kişi danışmanlık hizmeti alacak.
Uygulamaları başlayan projelerin Aralık ayı sonunda tamamlanması öngörülüyor.