Altın Palmiye, Nuri Bilge Ceylan’ın Kış Uykusu!

Cannes ten Cappadocia'ya...!
 Daha önce Cannes’de, Üç Maymun ile En İyi Yönetmen Ödülü; Uzak ve Bir Zamanlar Anadolu filmleri ile de iki kez Büyük Jüri Ödülü’nü alan Nuri Bilge Ceylan bu defa Kapadokya’da inzivaya çekilen emekli bir oyuncunun hikayesinin anlatıldığı ''Kış Uykusu’’ filmi ile büyük ödül “Altın Palmiye” ödülünü kazandı.

"NEVŞEHİR-KAPADOKYA TURİZMİ İÇİN MÜKEMMEL BİR FIRSAT...
BUNU İYİ DEĞERLENDİRMEMİZ LAZIM...
BÖLGE YERLİ TURİST AKININA UĞRAYABİLİR."

 Nuri Bilge Ceylan daha önce iki kez 'Büyük Jüri' ve bir kez de yönetmen ödülünü kazandığı Cannes Film Festivali'nde 'Kış Uykusu' filmiyle bu kez Altın Palmiye kazandı. Bu başarıyı daha önce 1982 yılında 'Yol' filmi yakalamıştı.

67. Cannes Film Festivali’nde büyük ödül Altın Palmiye Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Kış Uykusu Filminin oldu. Ceylan ödülüün UmaThurman ve Quentin Tarantino’nun elinden aldı. Törende en iyi yönetmen ödülü ‘Foxcatcher’ filmiyle Bennett Miller’a giderken; en iki kadın oyuncu ödülünü ‘Maps to the Stars’daki performansıyla Julianne Moore; en iyi kadın oyuncu ödülünü ise Mr. Turner filmiyle Timothy Spall kazandı.
Ödül için sahneye çıkan Nuri Bilge Ceylan ödül konuşmasında "Ödülümü Türkiye'de son yılda hayatını kaybeden gençlere ve Soma’da hayatını madencilere adıyorum" dedi.
Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, ‘Kış Uykusu’ filmiyle altıncı kez Cannes Film Festivali’ne katıldı. Ceylan'ın Cannes Film Festivali tecrübesi, 1995 yılında başlamıştı. Ceylan'ın, ilk kısa filmi Koza, 1995 yılında Cannes'da gösterildikten sonra, yönetmen çektiği uzun metrajlı ‘Uzak’ filmiyle 2003'te ‘Büyük Jüri Ödülü''nü kazandı. 2006'da ‘İklimler’ isimli filmiyle festivalde yer alan Ceylan bu kez ‘FIPRESCI’ ödülüne layık görüldü, 2008 yılında ise ‘Üç Maymun’ ile en iyi yönetmen seçildi. Yönetmen Ceylan, 2009 yılında festival jürisinde yer alan Ceylan, 2011’de ise ''Bir Zamanlar Anadolu''da filmiyle ikinci kez ‘Büyük Jüri Ödülü’ne değer bulundu.
ÖDÜLLER
Altın Palmiye: Kış Uykusu (Nuri Bilge Ceylan)
Jüri Büyük Ödülü: The Wonders ( Alice Rohrwacher)
En İyi Yönetmen: Bennett Miller (Foxcatcher)
Erkek Oyuncu: Timothy Spall (Mr. Turner)
Kadın Oyuncu: Julianne Moore (Maps to the Stars)
En İyi Senaryo: Leviattan' (Oleg Negin, Andrey Zvyagintsev)
Jüri Özel Ödülü: Mommy (Xavier Dolan) Goodbye To Language (Jean Luc-Godard)
Altın Kamera: Party Girl (Marie Amachoukeli, Claire Burger ve Samuel Theis)
Kısa Metraj: Leidi (Simón Mesa Soto)