Nevşehir de Bu köy dert yumağı... Avanos'a bağlı Ayhanlar Köyünde yaşayan vatandaşlar birikmiş sorunlarına yetkililerin ilgisizliğinden şikâyetçi. Avanos'un sebze üretim merkezi olarak bilinen Ayhanlarda yaşayan köylüler okul, yol, su, yarım kalan inşaatlar, koruma altına alınmayan mezarlık, kanalizasyon gibi sorunlarını ilettikleri yetkililerden bilmedikleri nedenlerden dolayı ilgi göremediklerini söylediler.

Köye yeni yapılan okulun çatısının 3–4 defa uçtuğunu ve halen bir kısmının bu durumda olduğunu ileten köylüler okul bayrak direğinin de yıkıldığını, işi üstlenen müteahhit firmanın kendilerini dinlemeyerek " Bildiğiniz yere şikayet edin" şeklinde karşı cevap verdiklerini açıkladılar.

Köylüler okul tabelasının bile yapılmadığını, kapısı olmayan okullarının çevre düzenlemesinin de eksik olduğunu belirtirken çocuklar da okul bahçesine oyun grupları, spor sahaları yapılmasını, okul zilinin çalması dileklerini ilettiler.

Köylüler okullarının çevredeki en büyük okul olmasına karşın eğitimde istenilen kaliteyi de yakalayamadıklarından dert yandılar.

Ayhanlar Köyünün en büyük sorunlarından birisi de yol sorunu. Yapılan kanalizasyon çalışmasının çoktandır bitmesine rağmen köy yolları yeniden yapılmamış. Köy içinde araçla yol almak tam bir işkenceye dönüşmüş.

Köylüler bu durumu; Köyümüz Avanos'un özellikle öğrenci servisini yapan araçların en çok olduğu, cuma günleri ise pazara çok sayıda araçla sebze götürdükleri için yolun kendileri için önemli olduğunu. Yol yüzünden önemli sorunlar yaşadıklarını, araçlarının bozuk yollar nedeniyle sık sık arızalandığını dile getirdiler.

 Köylüler  "Yanıbaşımızdaki Göynük ve Özkonak ile bizi karşılaştırsınlar. O zaman aramızdaki fark açıkça görülecektir. Biz ikinci sınıf vatandaş mıyız? Biran önce sorunlarımıza el atılsın" isteklerini belirttiler.

Köyün önemli sorunlarından birisini de baraj gölünden kendilerine su verilmediği şeklinde açıklayan köylüler " Çevrede en çok sebzeyi biz yetiştiriyoruz, baraj gölü bizim topraklarımızda. Ancak bize barajdan su verilmiyor. Hatta ceza yazıyorlar." Dediler.

Köyde yapımına 5 yıl önce başlanan düğün salonun halen bitirilmediğini, köy konağının acilen onarılması gerektiğini dile getiren köylü vatandaşlar " Bize bütçe ayırın, işçiliği karşılıksız biz yapalım dedik ama bu isteğimize de kulak veren olmadı" açıklamasında bulundular.

Köyde bulunan tarihi bir kaç yüzyıl geriye dayanan eski tarihi mezarlığın koruma altına alınması, etrafının duvarla çevrilmesi için de başvurmadık yer bırakmadıklarını söyleyen köylüler yıllar oyalandıklarını, atalarına saygı olarak mezarlığın koruma altına alınması gerektiği söylediler.

Köylüler son olarak " Bize oyun parkı yapacaklarını duyduk. Oyun parkı bizim en son isteğimiz. Önce söz verdikleri sorunlarımızı çözsünler sonra oyun parkıyla gelsinler." Açıklamasında bulundular.

Haber:İsmet DEMİR