Köprü genişletme proje çalışmalarına 2014 yılında başlanılan Avanos Tarihi taş körü bürokrasi engeline takıldı.

Karayolları Genel Müdürlüğü, Tarihi Köprüler  Dairesi, 1900 yılında yapılan köprü taş ayakları dışında sonradan yapılan betonarme platformunda tescilli olduğu ve kaldırılamayacağını gerekçe göstererek, çalışmaları durdurdu.

Kızılırmak üzerinde bulunan Taş Köprü Sultan Abdülhamit döneminde, sarayda görevli Avanoslu Kurena Arif Bey’in katkılarıyla 1900 yılında hizmete açılmıştır. Yapıldığında üstü tahta kaplı olan köprü, 151 metre uzunluğundaydı ve geçiş için ücret alınıyordu. 1926 yılında üzerindeki tahtalar kaldırılarak betonarme olarak yenilendi. 1955 yılında ise köprüde, büyüyen Avanos’un gereksinimlerini karşılamak için genişletme çalışmaları yapıldı.

Günümüzde ise artan turistik ilgi ile birlikte oluşan araç yoğunluğu mevcut 4,70  genişlik araç geçişlerinde sıkıntı oluşturmaktadır.

Ayrıca taş ayaklar üzerindeki betonarme yapı da, görsellik açısından, çevrede son zamanlarda daha artan  turistik ilgiyle de tezat oluşturmaktadır. 

Avanos Belediye Başkanı Sn. İsmet İNCE  tarafından başlatılan köprü genişletme çalışmaları, Köprüler Daire Başkanlığının anlaşılmaz tutumu nedeniyle tıkanma noktasına geldi.

Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz köprü genişletilmesi ile ilgili Ön Proje Çalışmalarını yapan, aynı zamanda Ayvalı-Bahçeli Köprüsü Proje müellifi de olan,  İnşaat Mühendisi Arif SELÇUKER  de konu ile ilgili şunları söyledi ;

Planlanan yeni köprü, tarihi taş ayaklar üzerine oturacak, çelik kiriş sisteminden oluşmakta olup, betonarme kompozit döşeme üstü asfalttır. Ayrıca her iki yönde yapacağımız 225 cm lik konsollarla, istediğimiz 6,50 metrelik köprü araç genişliği de yakalanacak, ayrıca  125 cm lik de yaya kaldırımına sahip olacağız.

Tüm bu düzenlemeler yapıldığında taş ayaklara binen platform ağırlığında toplamda 50 tonluk bir azalma da oluşturacaktır. Yani köprü genişlerken, aynı zamanda da hafifleyecektir.

Avanos Belediyesi tarafından talep edilen bu çalışma ne yazık ki bürokrasi engeline takıldı. Biz tarihi taş ayaklar ile ilgili her türlü proje çalışmasını hazırlayarak, Tarihi Köprüler Dairesi Başkanlığına onay için iletmeyi teklif ettik, ancak olumsuz bir tavır ile karşılaştık. Yani taş köpür üzerindeki ömrünü doldurmuş ve de görüntü kirliliği yaratan bu betonarme platformun bu haliyle kalması gerektiği ifade edilmiştir.   dedi.

Gelinen bu noktada halkın talebi; tıkanıklığın aşılarak, bölgede çözüm bekleyen bu konuda  halka hizmetin önündeki engellerin aşılması gerektiği.

1 Kasım seçimlerinden sonra göreve başlayan vede bölgemizdeki tüm kurum ve kuruluşlarla halka hizmet noktasında uyumlu çalışmalarını takdir ve memnuniyetle takip ettiğimiz sayın vekillerimizin bu konuya da eğilip, sorunu çözmek için Ankara da gerekli girişimleri yapması hepimizin ortak arzusudur.